Salie snoeien en gebruiken

Behalve salie snoeien of stekken kun je ook planten knippen. Dit houdt in dat je oppervlakkig uiterste delen van de plant wegknipt, waarna er weer nieuw blad gaat groeien. Een plant die geschikt is om te knippen is bijvoorbeeld salie.

Schrijf je nu in voor de vtwonen nieuwsbrief en ontvang 10 euro shoptegoed!

Salie snoeien, knippen en gebruiken

Salie knippen

Salie is een vaste plant met grijsachtig blad. Het kruid sterft in de winter niet af boven de grond, het blad blijft zelfs zitten. De bloemstelen verhouten wel elk jaar meer. Daarom is het slim om na de bloei, ongeveer eind juni, de plant met een flink stuk bloemsteel af te knippen. De salie vormt dan weer nieuw mooi blad en blijft mooi compact.

Uitgebloeide bloemen gebruiken

Na het knippen kun je de uitgebloeide bloemen met een elastiekje bij elkaar binden. Laat dit bosje salie op zijn kop drogen op een goed geventileerde plek in huis. De gedroogde bladeren kun je vervolgens gebruiken in sauzen en vleesgerechten. Wees er wel zuinig mee, want de smaak van salie is nogal overheersend.

Wil je de salie snoeien? Doe dit dan in het voorjaar.

Benodigdheden salie snoeien en gebruiken kopen?

nog meer: tuinieren

Reacties:

Anoniem op 18 juni 2017 om 15:26

Bij lavendel werd mij aangeraden om na de bloei ongeveer 5 cm af te knippen, er volgen dan een tweede bloei ?

Als dat zo is dan vraag ik mezelf af of dat ook bij Salvia en Geranium Max Frei kan, en bij nog meer planten.

Beste Henk. Goed gegokt, naast de lavendel kun je inderdaad ook Salvia en Geranium opnieuw in bloei krijgen door ze na de bloei een kopje kleiner te maken. Het idee hiervan is dat de plant geen energie gestoken heeft in zaadvorming en zich niet voort heeft kunnen planten, en dus alsnog een tweede poging doet. De tweede bloei is minder explosief dan de eerste, maar zeker de moeite waard. Dit trucje is ook toe te passen bij ridderspoor, vrouwenmantel en meer van deze bloeiers die al in de voorzomer gepiekt hebben. Google ook eens op de term ‘Chelsea chop’. Hiermee kun je het bloeitijdstip van zomerbloeiers verleggen.