WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Experiment pannenkoekenbaby’s

Hij stond nog maar een dag of twee op tafel en ik had de helft van mijn familie al een stekje beloofd. Pilea peperomioides, beter bekend als de pannenkoekenplant, maakte een comeback maakte uit de seventies siert opeens weer heel wat vensterbanken op. Om niemand teleur te stellen, ben ik maar meteen gaan stekken. Experiment pannenkoekenbaby’s bestaat uit 3 methodes.

1. In water zetten en wachten op worteltjes

Deze methode is een no-go. Niet doen, het werkt niet. Met een scherp schaartje knipte ik een bladstengel van de plant en zette hem in een dun bodempje water. Na twee weken de-worteltjes-uit-de-stengel-kijken, gaf ik het op. Het blaadje bleef mooi groen maar geen worteltje te bespeuren.

2. De navelstreng doorknippen

Deze methode moest werken. Althans, op Instagram heb ik het experiment bij meer mensen zien slagen, dus dan moet mij het ook lukken. De pannenkoekenplant maakt allerlei babyplantjes die rondom de kluit opduiken. Ze hebben al kleine wortelkluitjes die je gemakkelijk los kunt halen van de ‘moeder’. Ik heb ze overgeplant naar een nieuw potje en inderdaad: je ziet ze met de dag groeien!

3. In aarde zetten en wachten op worteltjes

Een variant op experiment 1, zou het verschil maken? Gewoon, hup, blaadje eraf knippen en de stengel in wat potgrond zetten. Ja, het lijkt wel degelijk iets te doen. Na een dikke week zie ik de eerste haarworteltjes aan de stengel verschijnen. Toegegeven, het zijn dan nog geen zware wortelkluiten maar ik heb wel de hoop dat het dat gaat worden. Mijn stekjes staan in gewone potgrond maar wellicht zouden ze in stekgrond nog beter wortelen. En misschien zou het ook helpen als ik het stengeltje niet elke dag omhoog zou halen om te zien of er al wat gebeurt.

Wil jij veel pannenkoekenbaby’s? Maak dan een combi van methode 2 en 3.

Kristel blogt over tuinieren

tuinexpert KristelOntspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.nl/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylde zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.

nog meer: tuinieren