WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Winterklusje

Naarmate de tuin ouder wordt en de bomen dus ook, zien we steeds vaker spechten in de tuin. Daar zijn we blij mee, het zijn prachtige vogels.

nestkast-repareren-specht_4

nestkast-repareren-specht_2

nestkast-opening_420

Specht in je vogelhuisje

Nadeel is dat ze regelmatig hun krachtige snavel inzetten om onze nestkasten te bewerken. Op zoek naar insecten, denk ik, beitelen ze de vliegopening zo ver open dat ze naar binnen kunnen. Of ze de voordeur forceren om er uiteindelijk te gaan nestelen kan ik nergens vinden op internet. Het komt namelijk al hoogstzelden voor dat spechten broeden in speciaal voor deze vogelsoort ontworpen nestkasten.

In deze tijd gaan we alle kastjes bij langs. Deze keer waren er vier ‘verbouwd’ door spechten. Van watervast betonplex zaagt manlief vooraf een voorraadje vierkantjes met een mezengat er in van 3,2 cm voor koolmezen of van 3 cm voor de familie pimpelmees. De vierkantjes plakken we op een droge dag met montagekit op de voorkant van de gehavende mezenkasten, recht of diagonaal, afhankelijk van het model. En kijk, ze kunnen weer een jaar langer mee! Een mooi winterklusje.

nog meer: tuinieren