WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Kruiden en bloemen drogen

Vind je het zonde om je prachtige tuinbloemen in het najaar dood te laten gaan, geef ze dan een tweede leven. Door ze te drogen en als decoratie in huis te zetten, kun je er nog maanden van genieten.

bloemen drogen
Ook je verse kruiden blijven langer goed door ze op de juiste manier te drogen. De beste plaats om bloemen en kruiden te drogen is in een droogkast, maar aangezien we deze niet allemaal in hebben staan, staan hieronder een aantal opties die iedereen kan uitvoeren.

Kruiden drogen

De makkelijkste manier om kruiden te drogen is door ze op een droge, donkere, luchtige en warme plaats te leggen. Dit kan bijvoorbeeld op zolder. Leg de kruiden op een oud vliegenraam en plaats deze tussen twee stoelen, zodat de kruiden ook van onderaf genoeg lucht krijgen. De kruiden zijn goed wanneer de blaadjes en stelen gemakkelijk breken. Bewaar ze in een papieren zak en gebruik de gedroogde kruiden binnen een jaar, zodat de smaak behouden blijft.

Heb je iets minder geduld, maar wel een heteluchtoven, dan kun je de kruiden ook hierin drogen. Zet de oven op 35 graden Celcius. Plaats een kurk of een opgevouwen theedoek tussen de deur, zodat het vocht kan ontsnappen. Op deze manier duurt het drogen ongeveer vier tot vijf uur.

Bloemen drogen

Bloemen kun je op allerlei manieren drogen. Ondersteboven, vlak, met glycerine of in de oven. Welke manier is het best voor de populairste tuinbloemen?

  • Hortensia en dahlia: deze bloemen kun je het best luchtdrogen in water, ook wel de verdampingstechniek genoemd. Snij de dahlia op een droge dag, net voordat deze volledig geopend is. Wacht met de hortensia tot de bloemen droog zijn geworden aan de plant. Zet de bloemen in een vaas met vijf centimeter water op een donkere, droge en luchtige plek. Als het water is verdampt, maar de bloemen zijn nog niet droog, vul de vaasjes dan bij. Net zo lang tot de bloemen helemaal gedroogd zijn.
  • Lavendel: deze geurige stengels kun je het best ondersteboven drogen. Ook hiervoor is een droge, donkere, warme en luchtige ruimte nodig. Snij de lavendel ‘s ochtends af en bespuit met een beetje haarlak. Haal de overtollige blaadjes van de steel en bind de takjes bij elkaar met een elastiekje. Zorg dat de bloemhoofden niet te dicht op elkaar zitten, zodat ieder stengeltje goed kan luchten.

bloemen drogen

nog meer: tuinieren