WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Hydroponie: aandacht voor de wortel

Een soort middenweg tussen een plant in pot en een boeket op vaas, is hydroponie. Bij deze nieuwe trend van groen in huis, draait het om planten die hun voedingsstoffen uit water halen. Zo kun je kleine takken, wat grotere takken tot complete kamerplanten op vaas laat wortelen. Hetgeen dat onder water ontstaat is fascinerend om te zien. En eigenlijk kun je niets fout doen.

Autonoom systeem

Een schitterend gezicht vind ik het, zo’n enorme plant in een relatief klein vaasje. En het wortelnetwerk dat onder water ontstaat, is al minstens zo mooi. Met hydroponie kun je veel meer planten kwijt dan met potplanten. Je handen blijven schoon, er kan niets fout gaan en dat is ook wel eens fijn als je niet zo’n consequent type bent. Haar voedingstoffen haalt de plant uit het water in de vaas. Zo kun je nooit teveel of te weinig water geven, want hij pakt wat hij zelf wil. Dan hebben ze zeker geen lang leven beschoren? Zeker wel, sommige planten blijven zo wel een jaar overeind.

Kruidentuintje op water

Kan dit met alle planten? Nee, niet met allemaal, maar wel met heel veel. NASA experimenteerde al met bijvoorbeeld slaplanten en radijsjes, maar kan het met nog veel meer groenten. Qua kamerplanten zijn de begonia, Philodendron, klimop en Anthurium erg geschikt. Judith van De Tuin van Judith experimenteerde er al op los (zie foto’s) en ontdekte dat het met heel veel planten kan. Maar ook kruiden zoals rozemarijn, salie en basilicum schieten wortel. Die laatste zijn niet alleen mooi, maar maken ook aan de lopende band nieuwe bladeren zodat je je eigen verse kruiden altijd bij de hand hebt.

Je eigen hydroponische plant

  1. Snijd een flinke tak van een plant en kerf vlak onder het blad, bij de knoop, een inkeping.
  2. Vul een mooie vaas (een flesvorm is ideaal om de tak goed rechtop te houden) met bronwater op kamertemperatuur. Kraanwater is minder geschikt want hierin zitten niet de belangrijke mineralen die bronwater wel bevat.
  3. Vervang het water maandelijks.

Kristel blogt over tuinieren

tuinexpert KristelOntspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.nl/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylede zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.

nog meer: tuinieren