kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Hop hop, plant een hop!

Nog geen hopplant in je tuin? Schaf dan snel een of meerdere hop planten aan, want hop kent (bijna) alleen maar voordelen.

Hop (Humulus lupulus)  staat vooral bekend om zijn toepassing in bier. Maar het is ook een zeer sterk groeiende, winterharde klimplant. Het blad heeft wat weg van druivenblad en is sierlijk van vorm, ideaal om een lelijk object snel uit het zicht te laten verdwijnen. De bloemen van de hopstruik zijn niet zo opvallend, maar de groene hopbellen compenseren dat ruimschoots. Ze staan schitterend in een vaas en worden vaak in bloemstukken gebruikt. Gedroogd gaan ze maanden mee. Let wel op dat je kiest voor een vrouwelijke hopplant, want de mannelijke variëteiten krijgen geen bellen. Variëteit ‘Nugget’ heeft extra grote hopbellen.

Voor veel vlinders zoals de gehakkelde aurelia, staat hop op het menu. Ze zetten hun eitjes af op het blad zodat hun larven verzekerd zijn van een lekker hapje. Goed voor jezelf en voor de dieren om ons heen dus. Mocht je nu nog niet overtuigd zijn van hop; de plant is alles behalve kieskeurig en groeit bijna overal; in lichte schaduw, zon, zandgrond en in klei, hij vindt het allemaal prima.

Een nadeel van deze plant is dat er regelmatig gesnoeid moet worden, want de ranken klampen zich overal in vast. Maar dat betekent ook; meer voor in de vaas!

Lees meer over hop planten in de plantenindex.

nog meer: tuinieren