vtwonen

Hop hop, plant een hop!

Nog geen hopplant in je tuin? Schaf er snel een aan, want hop kent (bijna) alleen maar voordelen.

Hop (Humulus lupulus)  staat vooral bekend om zijn toepassing in bier. Maar het is ook een zeer sterk groeiende, winterharde klimplant. Het blad heeft wat weg van druivenblad en is sierlijk van vorm, ideaal om een lelijk object snel uit het zicht te laten verdwijnen. De bloemen van de hopstruik zijn niet zo opvallend, maar de groene hopbellen compenseren dat ruimschoots. Ze staan schitterend in een vaas en worden vaak in bloemstukken gebruikt. Gedroogd gaan ze maanden mee. Let wel op dat je kiest voor een vrouwelijke hopplant, want de mannelijke variëteiten krijgen geen bellen. Variëteit ‘Nugget’ heeft extra grote hopbellen.

Voor veel vlinders zoals de gehakkelde aurelia, staat hop op het menu. Ze zetten hun eitjes af op het blad zodat hun larven verzekerd zijn van een lekker hapje. Goed voor jezelf en voor de dieren om ons heen dus. Mocht je nu nog niet overtuigd zijn van hop; de plant is alles behalve kieskeurig en groeit bijna overal; in lichte schaduw, zon, zandgrond en in klei, hij vindt het allemaal prima.

Een nadeel van deze plant is dat er regelmatig gesnoeid moet worden, want de ranken klampen zich overal in vast. Maar dat betekent ook; meer voor in de vaas!

Lees meer over hop planten in de plantenindex.

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Henk Mulder op 22 januari 2015 om 11:22

Ben benieuwd

>

Marie (Tuinieren.nl) op 16 december 2014 om 08:24

Beste Steve, waarschijnlijk wil je de hop gebruiken om bier mee te brouwen. Het is een oud Belgisch soort. Dit soort wordt vrijwel niet meer gekweekt, probeer een stek te vragen bij bierbrouw amateurs. De hop die je bij ons koopt, geeft wel hopbellen. Het is de gewone hop. De hopsoort ,de ‘Nordbrau’ wordt wel gekweekt en verkocht. Misschien smaakt die ook goed.

>

Steve Beurms op 8 december 2014 om 17:16

Beste
We zijn op zoek naar de hopplant 'witte rank'. Kunnen we bij jullie terecht?

Vriendelijke groet

Steve Beurms

>

Kristel (tuinieren.nl) op 25 april 2014 om 08:59

Beste Erika, bedankt voor de tip, dat is de moeite waard om erbij te vermelden.

>

Erika Lubbes op 21 april 2014 om 09:12

Hop is inderdaad een schitterende plant, maar plaats hem liever in een vat of grote pot want anders wandelt hij door je hele tuin en is dan moeilijk weg te krijgen. Ook zorgen de stengels voor flinke huidirritaties, zet hem dus niet op een plaats waar je regelmatig langs komt!

Shop suggesties

Inspiratie suggesties