WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Hartstochtelijke bloeiers

De eerste Valentijnsdag met mijn vriend herinner ik me nog goed. Als van het type ‘doe maar gewoon…’, wist hij niet wat hem overkwam toen ik hem op zijn werk een enorme bos rozen liet bezorgen. Achteraf gezien best cliché, misschien dat ik het daarom in een andere hoek zoek nu: blijvende planten die de boodschap overbrengen. Daar heb je zelf ook nog wat aan.

Moddervet hart

Het schattigste Valentijnscadeau ooit is onbetwist het waxplantje Hoya Kerrii, met de vorm van een hart. In mijn kast zou hij de show stelen tussen de verzameling minicactussen en vetplantjes. En cadeau doen kun je ‘m aan iedereen: zelfs aan mannen die het zorgen (nog) niet zo in de vingers hebben.

Anthurium: dansende hartjes

Jarenlang stond er een beeld op mijn netvlies gegrift van mijn oma’s vensterbank. Daar stond hij dan, in een kier tussen de vitrages, een parmantig exemplaar met kitscherige, stokstijve rode bloemen. Uiteraard in plastic pot terwijl hij zijn water van een porseleinen schoteltje opslurpte. Oma wist duidelijk wat ze deed want de plant bloeide onafgebroken. Maar je begrijpt, nooit voelde ik de behoefte om zelf een Anthurium aan te schaffen. Tot vorig jaar. Ik kreeg een persbericht met de aankondiging dat hij tuinplant van de maand was. Wat? De stokstijve Anthurium? Maar de foto’s zorgde voor de ommekeer. Ik zag bloemen in zachtroze, wit, zalmkleur en sensationeel rozerood. Supermooie snijbloemen, maar ook als plant een verrassing. Er zijn soorten met fijnere bloemen die op hun stelen lijken te dansen. En wat dacht je van de vorm? Dat lijken allemaal kleine hartjes! In een mooie pot een heel tof Valentijnscadeau dus, dat oneindig lang meegaat.

Gebroken hartje

Oké, misschien moet je de Nederlandse naam maar niet benoemen als je er je Valentijn mee verrast, maar het gebroken hartje (Dicentra) is wel een heel schattig plantje met mooie, roze, bungelende hartjes. Vertederend om te geven én de hartjes komen elk jaar weer terug in april. Een blijvertje dus.

Kristel blogt over tuinieren

tuinexpert KristelOntspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.nl/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylde zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.

Foto: Igor Josifovic, Happy Interior Blog

nog meer: tuinieren