WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Tuinblog: groenjournalistiek

Er zijn heel veel leuke inspirerende tuinblogs waar je inspiratie op kan doen. Deze maand: groenjournalistiek.nl.

groenjournalistiek

Droomberoep

Ellen van der Peet is groenjournalist en werkzaam als docent op de school voor journalistiek in Tilburg. Tuinieren is haar met de paplepel ingegoten: “Voor het bedrijf van mijn ouders noteerde ik vroeger de bestellingen graszoden, compost en zwarte grond, tegels en bielzen. Maar in plaats van architectuur te gaan studeren koos ik voor politicologie; daar heb ik nu een beetje spijt van. Tuinarchitect was mijn droomberoep geweest, al is mijn huidige combinatie van werkzaamheden ook erg leuk.”

Buiten de lijntjes

Ellens eigen tuin is natuurlijk, diervriendelijk en geen perfect plaatje. Erg vindt ze dat al lang niet (meer): “Net als iedere tuinier zie ik altijd wel iets wat beter zou kunnen, maar ik streef niet meer naar perfectie. Dat is het voordeel van dertig jaar ervaring misschien. Ik tuinier buiten de lijntjes en kies voor planten die dat ook doen. Soms ontstaan daardoor spontaan mooie combinaties. De impressionistische tuinstijl van Ton ter Linden heeft mijn voorkeur, maar is moeilijk te bereiken. Natuur dicht bij huis, dat vind ik het belangrijkste van een tuin. Zien groeien, geur en kleur en al het leven waarmee je je tuin deelt, maakt me blij. Als ik door een straat fiets, dan weet ik welke bomen er in staan of is iets anders groens me opgevallen.”

Persoonlijke kijk

Om alle tuinverhalen en foto’s die ze de afgelopen dertig jaar verzamelde, te delen, begon Ellen met haar blog groenjournalistiek.nl. Het waren haar bloggende studenten die haar op het idee brachten: “Ik schrijf beperkt over mijn eigen tuin en deel nog liever de tuinen en verhalen van anderen. Ik verbaas me iedere keer opnieuw over hoeveel moois er gecreëerd wordt, hoewel een eigenaar zelf vaak vooral de tekortkomingen ziet. Ook schuilen er vaak ontroerende verhalen achter tuinen en tuiniers. Op je blog heb je meer ruimte om je persoonlijke kijk kwijt te kunnen dan in een artikel voor een blad, waar het moet passen in het concept en geschikt zijn voor de doelgroep. Mijn blog is nu iets meer dan een jaar online en het heeft me al veel moois gebracht. Er komen heel veel leuke dingen en mensen op me af. Ik leer ook nog steeds veel bij over tuinieren. Wat een kennis zit er in al die tuinierende hoofden! Ook kan ik op mijn blog schrijven over onderwerpen waar ik me druk over maak, zoals de verstening en het onnodig kappen van bomen.”

Niet projecteren!

Ellen heeft nog een tip voor beginnende tuiniers: “Een tuin is nooit af! Geniet vooral van wat je wel hebt en verheug je ook op een nieuw seizoen. Ga vooral veel bij anderen kijken, voor inspiratie maar ook om simpelweg te genieten. Dat wordt nog wel eens vergeten bij het kijken bij anderen. Projecteer niet alles direct op je eigen tuin of denk, kon ik dat maar of had ik dat maar. Sommigen zijn de Rembrandts en Van Goghs onder de tuiniers en ik ben altijd blij dat ze hun werk met mij willen delen. Een tuin is iets heel persoonlijks. Als je je hart volgt en niet de gestileerde modetuinen, dan wordt je tuin vanzelf mooi en word je er gelukkig van.”

www.groenjournalistiek.nl

nog meer: tuinieren