vtwonen

Groene erfafscheiding

Sinds een paar weken ben ik de gelukkige eigenaar van een nieuwe tuin. Iedereen adviseert om de tuin een jaartje aan te kijken voordat je alles omgooit. Dus dat vraagt wel wat geduld. Maar dat neemt niet weg dat het heerlijk is om alvast plannen te maken. Mijn eerste wens is meer privacy door hagen en leibomen naast of op de erfafscheiding.


Groene erfafscheiding
Er zijn genoeg opties om een groene ‘schutting’ te creëren. Groenblijvende hagen, leibomen, klimmers of bamboe. Keuze genoeg! Maar als het om je eigen tuin gaat, groeit het wensenlijstje gestaag. Zo wil ik eigenlijk aan alle drie de zijden van mijn tuin groene erfafscheidingen. En aan de achterzijde flink hoog om inkijk tegen te gaan. Ik kreeg al wat tips van vrienden en collega’s:

• Portugese laurierkers (Prunus lusitanica ‘Angustofolia’, ‘Caucasica’ of ‘Novita’) een groenblijvende heester, tip van DeFruittuin – boomkwekerij in Kapelle
• Moeraseik (Quercus palustris) in leivorm, tip van ‏Magnoliaontwerp
• Beuk (Fagus orientalis ‘Iskander’) in leivorm, tip van ‏Magnoliaontwerp
Bamboehaag, tip van ‏Magnoliaontwerp
• Kant-en-klare klimophagen van 220 cm hoog, tip van nieuwsvanalpha
• (Groenblijvende) klimmers tegen een pergola-constructie, tip van mijn zus
Steeneik (Quercus ilex), in leivorm, groenblijvend, tip van @TheaSeinen
• Andere groenblijvende leibomen, zoals de Photinia fraseri ‘Red Robin’

Het lijstje bekijkend denk ik dat het een groenblijvende leiboom wordt voor achterin de tuin – lekker hoog – en een kant-en-klare haag van Hedera of een Portugese laurierkers voor naast of op de erfgrens met de buren. Nu nog even zien wat de buren daarvan vinden!

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Mark Groenleer op 19 december 2014 om 12:18

leuke ideeën!
wat ook leuk is als haag is de olijfwilg (Elaeagnus ebbingei) leuke groenblijver. En zijn ook verkrijgbaar als hoogstam schermboom.
Kan ook nog eens goed tegen (zilte zee) wind!

>

Marion Schouten op 13 december 2014 om 10:38

Ik heb ook sinds 1,5 een tuin. De tuin die in heb 'overgenomen' is nogal vol gemaakt. Nog steeds verbaas ik mij iedere keer over wat er nou weer opkomt. Erg leuk is dat. Zelf heb ik nu aan de zonkant een tijdje geleden Teunisbloemen neergezet en een heerlijk geurende boerenjasmijn. Ben zeer benieuwd wat dit allemaal volgende jaar in de lente gaat doen. Een tuin is elke dag weer een verrassing.

>

Cora Westerink op 10 december 2014 om 14:32

Hé wat leuk, een 'echte' tuin. Ben heel benieuwd naar je aanpak! Veel tuinplezier gewenst!

Shop suggesties

Inspiratie suggesties