WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Euphorbia in de gloria

Veel mensen roepen al ‘nee’ als ik de woorden ‘geel’ en ‘tuin’ in een adem uitspreek, maar dan hebben ze de wolfsmelk (Euphorbia) nog niet gezien. Met zijn stoere vormen, extreem vroege bloei en niet te versmaden groengele kleur, is het wat mij betreft een van de mooiste planten die er is.

euphorbia bloemen in de tuin

euphorbia bloemen in de tuin

euphorbia bloemen in de tuin

Ruwe bolsters

Eerlijk is eerlijk, ook ik heb me moeten laten overtuigen door Jikke Hamerpagt, de tuinontwerpster die ik laatst mocht interviewen voor een blad. In haar tuin Locus Flevum staat een geweldige reeks van deze stoere planten. Met hun ronde bloemen en groengrijze, stekelige bladeren, hebben ze, zeker wanneer ze in groepen zijn aangeplant, een heel krachtig effect. Als ruwe bolsters duiken ze op uit het grind. Ze bloeien ook al extreem vroeg, ergens vanaf eind maart kun je de eerste bloemen aanschouwen. En de plant sterft niet af in de winter. Sterker nog: het mooie, stoere blad blijft gewoon aan de plant.

Gevoelig typje

De meeste bekende variëteit, Euphorbia characias ssp. wulfenii, is niet meteen de meest gemakkelijke, maar wél de mooiste als je het mij vraagt. Hij houdt van zon, heeft een hekel aan strenge vorst en houdt al helemaal niet van natte voeten. Nou, dan hebben we dat in ieder geval gemeen! Het natte voetenprobleem kun je gemakkelijk voorkomen door hem op een doorlatende grondsoort aan de planten, zoals zandgrond. De kou is een ander verhaal; die kan wel eens korte metten maken met de plant. Gelukkig zaait hij zich zo royaal uit dat er volgend jaar altijd wel weer wat nageslacht opkomt.

Uit de trukendoos

Deze planten op kleigrond zetten is geen goed idee: het overtollige water kan niet weglopen met wortelrot als gevolg. Ben je nu net zo gek op deze planten als ik, dan kun je allerlei trucs uithalen om ze toch te laten gedijen. Jikke heeft in haar graveltuin bijvoorbeeld zand door de kleigrond vermengd en verticale drainage toegepast in de vorm van Romeinse zandpalen. Dit zijn grote gaten (30 cm x 1,5 m diep) gevuld met grind, die het overtollige water laten wegvloeien.

Te ingewikkeld?
Deze soorten zijn óók heel mooi en het komt iets minder precies met hun standplaats:

* Moeraswolfsmelk Euphorbia palustris ‘Walenburg’s Glorie’: een inheems soort dat wel van natte voeten houdt.

* Euphorbia amygdaloides var. robbiae: laagblijvend soort voor de schaduwtuin met donkergroen blad.

* Euphorbia griffithii ‘Fireglow’: oranjebloeiend soort dat door je tuin ‘wandelt’.

Locatie: Locus Flevum Foto’s: Jikke Hamerpagt

Kristel blogt over tuinieren

tuinexpert KristelOntspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.nl/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylde zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.

Foto: Igor Josifovic, Happy Interior Blog

nog meer: tuinieren