WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Deze tropische planten overleven ook de winter

Diepgroene planten met weelderige bladeren geven het gevoel van paradijselijke oorden. Dus nu alle vakantieplannen op de lange baan geschoven worden, halen we die zomerse sfeer gewoon daarmee naar onze tuin. Er zijn genoeg tropische planten die het prima overleven in ons frisse klimaat. Wij sommen ze voor je op.

vtwonen tuin special 2020 | Tropische planten | potten
Van links naar rechts: antracietgrijze pot met varen, betongrijze cilindrische pot (intratuin.nl). Sanseveria Bacularis, hoge zwarte pot Pure Grade High van Elho (fonq.nl). Bamboe, antracietgrijze kubuspot, Strelitzia Nicolai, zwarte pot Greenville van Elho (intratuin.nl). Strelitzia Nicolai rechts, langwerpig kussen Xeo met zwart-wit-goud dessin (loods5.nl). Zwarte gieter van House Doctor (fonq.nl). Zwart gebeitste houten vlonders op vloer (praxis.nl). Zwarte beits Cetabever (karwei.nl).

Palm

Wuivende palmbladeren in de zon, een beter vakantiegevoel kunnen we ons niet wensen toch? Torenhoog zullen ze in onze tuin niet worden, maar groeien doen ze prima. Ze krijgen alleen een dikkere stam. De meest winterharde palmsoort is de Trachycarpus fortunei. In de grond kan hij kan tot wel vijftien graden onder nul overleven.

Bananenplant

Door zijn reusachtige groene bladeren blijft het een favoriet onder de tropische planten. Vooral de Musa Basjoo, die tot wel vier meter hoog kan worden met bladeren van twee meter, en ook nog eens winterhard is.

  • Musa basjoo
  • Musa sikkimensis: de dwergbananenboom

Bamboe

Onmisbaar in de tropen: weelderige bamboeplanten. Houd er wel rekening mee dat bamboeplanten flink uit hun voegen kunnen groeien. Een niet woekerende bamboe is makkelijker binnen de perken te houden. Bamboeplanten staan prachtig in bakken en zijn een zeer tropische oplossing om schaduw te creëren.

Fruitbomen

Geen planten, maar wel heel tropisch. Fruitbomen in verschillende potten geven het terras een instant mediterrane uitstraling. Plus een heleboel fruit om te plukken, vers uit eigen tuin! Deze kleurrijke fruitbomen overleven de winter:

LEES OOK

Zo haal je de tropische sfeer van Bali in huis

Standplaats

De voorwaarden voor een tuin vol tropische bloeiers is een geschikte standplaats. Wat heeft de plant nodig? Volle zon, schaduw of een beetje van allebei? Pas wanneer je dit weet kun je een plek voor de plant kiezen. Een klein afdakje of een beschutte plek in de tuin zijn ideaal. Het is slim om tropische planten goed te beschermen tegen regenbuien en koude wind.

En in de winter?

De meeste planten kun je in de winter prima buiten laten staan. Wel hebben ze extra bescherming nodig. Tropische planten zijn nou eenmaal niet opgewassen tegen vrieskou, harde wind en natte regenbuien. Pak ze in de winter bijvoorbeeld in met vliesdoek, noppenfolie of stromatten. In het voorjaar hoef je ze alleen maar op tijd uit te pakken en de dode bladeren weg te knippen.

Shop de stijl…

Lees ook

nog meer: tuinieren