WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Cottagetuin Nieuwe Stijl

Ze had het geweldig gevonden: dat tuinen steeds groener en natuurlijker worden. De Engelse tuinjournaliste Elspeth Thompson, haar boeken en haar gedachtengoed zijn fantastisch!

Een van mijn favoriete tuinboeken is De Cottagetuin Nieuwe Stijl uit 2002. Geschreven door Elspeth Thompson, die onder andere jarenlang een tuincolumn had in de Engelse krant The Sunday Telegraph. In 2010 overleed ze.

Wufte rozen wilde grassen

Dat boek van Elspeth, in het Engels heet het New Country Garden, sloeg voor mij voor het eerst een brug tussen de tuinen vol buxus en klimrozen en de woeste wilde oases van natuurfreaks. Ik vond en vind allebei erg mooi. Elspeth wilde niet kiezen en ik ook niet. Dus dat boek is al jaren een grote inspiratiebron. Ze combineerde smaak met respect voor de natuur, ze promootte ecologisch tuinieren, hergebruik en groen wonen. Met wufte rozen en wilde grassen.

Cottagetuin

Mooi en goed

Ze was opgeleid tot historicus en kunsthistoricus. Zonder groene opleiding maakte ze van de meest onmogelijke plekken een paradijs: van balkon tot kusttuin. Ik interviewde haar jaren geleden voor het tijdschrift Home and Garden over kustplanten. Charmant, aardig, bescheiden. Met oog voor wat mooi en goed is. Zo ontstaan de beste dingen.

Elspeth Thompson

Je wordt er blij van

Haar lot is hartverscheurend. Ze pleegde zelfmoord tijdens een diepe depressie. Haar planten hebben haar niet kunnen redden. Zo gaat het vaak, hè. Dat zo’n uitzonderlijk talent, een gevoelige geest, uiteindelijk een te zware last vormt. Verdrietig. Nu resten haar website (met columns en meer) en haar boeken. In niks ademen ze de afloop. Integendeel: je wordt er heel blij van. Ze had niet anders gewild. Kopen dus!

Lees meer op de website van Elspeth Thompson

Bron: Tekst Manon Wigny | Fotografie Manon Wigny

nog meer: tuinieren