WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Dit boek over terrariums wil je lezen!

Terrariums, eerlijk gezegd heb ik nooit veel met de terrariumtrend gehad. Waarom priegelen met klein grut als een grote plant in je kamer minstens zoveel impact heeft? Totdat ik dit boek dus onder ogen kreeg. De verstilde sfeer van het boompje op de cover kon mij maar niet loslaten.

Miniaturen uit Japan

De terrariumtrend komt vast voort uit de wereldwijde fascinatie die er op het moment is voor miniatuurlandschapjes. Op mijn Facebook- tijdlijn verbaas is me steeds weer over filmpjes van poppenhuizen met complete miniatuurkeukentjes waarin daadwerkelijk minitaartjes gebakken worden in minioventjes. Meestal zijn dit soort filmpjes afkomstig uit Japan, waar de miniatuurgekte op z’n top is. Soms zijn ze vaker bekeken dan de finale van het Songfestival. Te idioot voor woorden, maar op de één of andere manier kan ik zelf ook niet stoppen als ik er eenmaal een aangeklikt heb. Het geeft een heel voldaan en gelukzalig gevoel.

Japanse goudlarix

Even bladeren door Terrarium leert dat de plant op de cover ook uit Japan komt: het gaat om een Japanse goudlarix (Pseudolarix amabilis). In de natuur kan deze conifeer wel dertig meter hoog worden, maar door hem in de kiem te smoren en als bonsai te behandelen (jawel, een Japanse snoeiwijze) groeit hij ook in miniatuur. Maar het boek gaat verder dan een plant onder een stolp zetten. Van jungles tot woestijnen en van Europees bos tot berglandschappen; door kamerplanten te combineren ontstaan hele gave creaties die al bijna net zo bevredigend zijn om naar te kijken als de minitaarten uit de minikeukens.

Oók praktisch

Naast inspiratie geeft het boek ook veel stap-voor-stap informatie om een mooi stukje natuur na te bootsen in een terrarium. Handig is het overzicht van alle bruikbare planten en de suggesties voor plantaardige en minerale materialen om je ontwerp nog mooier te maken. Een inspirerend boek waar je ongetwijfeld een mooi terrarium aan overhoudt, want na het zien van de foto’s ben je zeker enthousiast. Enthousiast genoeg om zelf met het gepriegel aan de slag te gaan.

Het Groenlab

Overigens is Groen in Glas, een boek dat eind vorig jaar uitkwam, ook een aanrader. Judith Baehner is met het Groenlab al jaren aan het experimenteren met terrariumplanten onder glas en in flessen en geeft ook workshops op dit gebied.

Kristel blogt over tuinieren

tuinexpert KristelOntspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.nl/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylede zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.

Foto: Terrariums

nog meer: tuinieren