WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Blog v/d maand: biodiverse tuin

Op vtwonen verschijnen regelmatig blogs over tuinen, planten en dieren. Maar daarin zijn we absoluut niet de enige, er zijn meer leuke tuinblogs dan je denkt. Daarom zetten we maandelijks tuinblogs in het zonnetje. Deze maand: biodiversetuin.blogspot.be

biodiverse tuin

Geen wilde tuin

Op hun blog heten ze biodiverse tuinier en ’t biodivers vrouwke, maar in het echt gewoon Bart en Sandra. Deze natuurliefhebbers brengen hun vrije tijd het liefste door op rustige plekken en natuurlandschappen. Hun liefde voor de natuur vertaalt zich ook in de manier waarop ze hun tuin beheren. Bart: “In onze tuin krijgt de biodiversiteit zo veel mogelijk kansen. Dat wil niet zeggen dat het een wilde tuin is. Er zijn wel wat wildere hoekjes maar over het algemeen komt onze tuin toch gestructureerd over. En dat is net het verhaal dat we willen vertellen aan de bezoekers van het blog: iedereen kan met zijn tuin een steentje bijdragen aan de natuur en aan de biodiversiteit. Met onze tuin willen we demonstreren dat dat kan. En tóch een mooie tuin hebben waar plaats is om te ravotten, rusten en moestuinieren.”

Biotoopjes voor dieren

De biodiverse tuin bestaat uit vele kamers, elk met hun eigen functie en aspect. Kronkelige paadjes lopen van her naar der en nodigen uit om de tuin te ontdekken. Ze leiden naar en langs de verschillende biotoopjes die Bart en Sandra in de tuin aanlegden. Bart: “Het is net die verscheidenheid aan biotoopjes die ervoor zorgt dat er veel verschillende dieren en planten hun thuis vinden. Vlinders gaan snoepen in borders, in de kruidentuin en op het kalkgraslandje. Vogels voelen zich thuis in hagen, heg en het bosje. Libellen en amfibieën ontdekten al snel het vijvertje en overal verschuilen zich klein knaagdiertjes.”

Ook speelelementen

Natuurlijk zijn er in de biodiverse tuin ook de typische tuinelementen aanwezig zoals zithoekjes, speelelementen voor de kinderen en een tuinhuis; zaken waar op het eerste gezicht niet aan biodiversiteitstoename gedaan wordt. Bart: “Op het eerste gezicht, want we ontdekten dat je zelfs daar bepaalde ingrepen kan doen. Voor ons is de tuin ons eigen paradijsje, waar we na een vermoeiende werkdag tot rust kunnen komen, waar we dicht in contact staan met de natuur en er kunnen van genieten. “

Bloggen werkt verslavend!

Bart begon met bloggen omdat hij eigenlijk een boek wilde schrijven over zijn tuin en over ecologisch tuinieren. Toen dit geen haalbaar project bleek te zijn, werd bloggen het alternatief. Bart: “Het voordeel is dat je je in een blog veel meer kan permitteren dan in een boek en je krijgt ook directe feedback van je lezers. Dat kan zelfs wat verslavend zijn.” Bart heeft in de afgelopen jaren geleerd hoe je je lezers geboeid kunt houden: “Als blogger moet je een eigen stijl of invalshoek hebben en daar getrouw aan zijn. Wat niet betekent dat je niet eens origineel of verrassend uit de hoek mag komen; je moet natuurlijk vermijden dat je lezers in slaap vallen. Wat zeker in de smaak valt, is dat je ook persoonlijke zaken vertelt. Dat komt tegemoet aan de ingebakken nieuwsgierigheid der mens 😉 en maakt dat je blog niet belerend of te serieus overkomt.”

Tip van Bart

“Gebruik geen pesticiden of scheikundige meststoffen, maar maak je eigen organische mest met een composthoop. Zorg voor voldoende schuilplaatsen voor dieren, variatie in biotoopjes en gebruik inheemse plantensoorten.”

biodiversetuin.blogspot.be

nog meer: tuinieren