WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Het bloeigeheim van de Afrikaanse lelie

Hij werd verkozen tot Terrasplant van 2018 en met recht. De Afrikaanse lelie (Agapanthus) bloeit met wel met 6, 7, 8, tot soms wel 30 bloemen. Als je hem goed verzorgt tenminste. Een sensatie voor op je terras!

Zonliefhebber pur sang

Op de een of andere manier wordt hij vaak verward met de Allium. Allebei hebben ze paarse bloemen op ‘stokjes’ en ze zijn minstens zo populair, maar verder hebben ze weinig met elkaar gemeen. De Agapanthus is een Zuid-Afrikaanse van origine; liefdesbloem wordt hij daar genoemd, een zonliefhebber pur sang. Vandaar dat hij vaak als kuipplant op zonterrassen wordt gehouden. De bloemen die in juli en augustus aan de plant zitten, hebben een flinke doorsnede en zijn er in wel vijftig tinten blauw, maar er zijn ook witte variëteiten. Allemaal zijn ze om verliefd op te worden.

Trucs voor een bloemenzee

Het geheim van een grote hoeveelheid bloemen zit ‘m in een goede verzorging, maar ook in de leeftijd. Elk jaar komen er bloemen bij, dus heb jij een exemplaar bemachtigd met maar een paar bloemen, heb dan geduld. Geef de Afrikaanse lelie een ruime pot zodat er ruimte is voor het ontwikkelen van nieuwe neuzen, die zich aan de buitenkant van de plant ontwikkelen. Geef ze voeding, een keer voor en een keer na de bloei. Deze moet laag zijn in stikstof, anders gaat alle kracht naar de plant in plaats van naar de bloemen.

De winter door

Wat sommige mensen weerhoudt, is dat de bladverliezende soort niet erg winterhard is en overgehouden moet worden in een koele ruimte binnenshuis. Dat klinkt als een hele opgave maar geloof me; het stelt niks voor. Mijn Agapanthus staat op de lichtste plek die er is (en dat is niet heel licht, geloof me) en krijgt één keer per maand een gietertje water – als ik eraan denk. Elke winter weer denk ik dat het zijn laatste zal zijn, maar echt, elk jaar tel ik meer bloemen. Inmiddels zijn het er acht. Overigens is het belangrijk dat je de Afrikaanse lelie pas binnenzet als de eerste nachtvorst erover is gegaan, zo krijgt de plant het seintje dat hij in rust is.

Nog één trucje dan

En o ja, met een koele plek wordt bedoeld: een temperatuur tussen de 2°C en max. 8°C graden, aldus de grootste Agapanthuskweker van Nederland. Ook bij te hoge temperaturen zullen er namelijk minder tot geen bloemstelen geproduceerd. Pas je al deze tips toe, dan heb je over een aantal jaar al heel wat mooie bloemen in je plant. Overigens gaat kwaliteit nog altijd boven kwantiteit; het ras ‘Blue Storms’ bijvoorbeeld kan na vijf jaar wel 100 bloemstelen geven, maar deze zijn ook een stuk kleiner dan de bekende grootbloemige variëteiten, die toch mijn favoriet blijven.

Kristel blogt over tuinieren

tuinexpert Kristel

Ontspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.nl/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylede zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.

Foto’s: Mooiwatplantendoen.nl

nog meer: tuinieren