WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Alles over pioenrozen: zaaien, verzorgen en oogsten

Word jij ook zo blij van pioenrozen? Mei en juni zijn dé maanden om deze prachtige bloemen in huis te halen. Maar je kunt ze na de zomer ook zaaien of planten in je eigen tuin. In het najaar krijgt het blad van veel soorten pioenrozen zelfs een mooie herfstkleur. 

servies op een tuintafel
Bijzettafel Marktplaats, stoeltjes HKliving. Kan The Fine Store, koppen HKliving, glas Serax, glazen karaf Ferm Living. Bestek Daniel van Dijck. Schaal H&M Home, gele kommen vintage. Houten schaal H&M Home, kommen in houten schaal J.C. Herman Ceramics.

Bloeitijd van de pioenroos   

De pioenroos is een echte seizoensbloeier en bloeit in de maanden mei en juni. Wanneer de bloemen in deze maanden precies verkrijgbaar zijn, hangt af van het weer. Ze houden namelijk van een warme temperatuur. De vroegste soorten pioenrozen bloeien soms al in de helft van april als het ‘s avonds lichter wordt. Vaak moeten we eind juni helaas alweer afscheid nemen van pioenrozen. 

Hoe lang de pioenroos precies bloeit, hangt af van het weer, het aantal bloemstelen en het aantal zijknoppen. Onder ‘normale omstandigheden’ kan een pioenroos zelfs ruim twee weken bloeien.    

Zaaien of planten   

Kun je niet wachten tot het nieuwe pioenrozenseizoen aanbreekt? Zaai of plant ze in je eigen tuin. Het beste moment om te zaaien is aan het einde van de zomer, in september. Dan laat de pioenroos zijn zaden los. Je moet voor het zaaien wel heel veel geduld hebben. Het kan wel zeven jaar duren voordat je de eerste bloemen krijgt. En let op: er komen maar heel weinig zaden uit een pioenroos. Zorg er ook voor dat je zaait in een voedingsrijke grond die goed doorlatend is.  

Een snellere manier om van pioenrozen te genieten, is door ze te planten. Bijvoorbeeld in een border, gecombineerd met ooievaarsbek of blauweregen – een mooie combinatie. In het najaar krijgt het blad van de pioenroos zelfs een mooie herfstkleur. Een ander voordeel: pioenrozen kunnen heel lang leven in de tuin.   

Bij het planten van pioenrozen moet je op een paar dingen letten. Zet ze in een vochthoudende en voedselrijke grond. En op een plek in de volle zon. Pioenrozen kunnen het beste geplant worden in het najaar. Aan de slag? Hier kun je de tuinplanten alvast kopen.   

LEES OOK
Zó zorg je ervoor dat tulpen langer rechtop blijven staan

Zo blijven je pioenrozen extra lang mooi  

Wil je zo lang mogelijk van je pioenrozen genieten? Dan is de juiste verzorging belangrijk. Onze tips: 

  • Snijd de pioenrozen schuin af met een mes of een bloemensnijder. Dat is beter dan met een schaar.    
  • Zet ze in handwarm water (in een schone vaas) en gebruik bloemenvoedsel.   
  • Zet de pioenrozen niet in de volle zon, maar op een plek in de schaduw waar ze niet op de tocht staan en waar het wel warm is, tussen de 17 en 23 graden.    
  • Pioenrozen vinden veel ruimte prettig. In plaats van in één vaas dicht op elkaar, kun je ze ook verdelen over meerdere vazen. 
  • Om een verse bos tulpen zo lang mogelijk mooi te houden, kun je een muntje inzetten, maar bij pioenrozen doet een schepje suiker wonderen. Pioenrozen houden van suiker en door af en toe een schepje suiker in de vaas te strooien, zullen ze het langer volhouden. 

Dichte knoppen? 

Gaan de knoppen van je pioenrozen niet open? Dan denk je misschien dat dat nog gaat gebeuren en dat ze heel lang blijven staan, maar het tegenovergestelde is waar. Soms gaan de knoppen van pioenrozen helemaal niet open. Dat komt door een suikerlaagje dat op de knoppen ligt, dat ervoor zorgt dat de knoppen dichtgeplakt blijven. Om ze te openen kun je een handig trucje gebruiken: spoel de knoppen van de ongeopende pioenrozen voorzichtig af onder een straaltje lauwwarm water. Je kunt ook een plantenspuit gebruiken.  

nog meer: tuinieren