WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

5x licht ontvlambaar herfstrood

De natuur laat zich niet betuttelen door het warme nazomerweer. Terwijl de herfst nog op zich laat wachten, vuren deze bomen en struiken er al vast op los.

1. Wilde wingerd

Een typisch Frans plaatje: voorgevels van huizen die volledig bedekt zijn door het vuurrode blad van de wilde wingerd (Parthenocissus quinquefolia). In deze tijd van het jaar kun je er niet omheen als je door de Fransje dorpjes rijdt. Afhankelijk van het soort verkleuren de bladeren vuurrood tot wijnrood. Ideaal om een minder fraaie gevel uit het zicht te werken. In Nederland zijn we soms nog wat huiverig; de plant hecht zich met zijn wortels vast aan elk poreus oppervlak. Handig, want zo klimt hij vanzelf omhoog, maar je moet hem wel op tijd inperken om je kozijnen en dakbeschot te redden.

2. Esdoorn

Deze boom is op de wereld met maar één missie: herfstspektakel brengen. Hoewel vrijwel elke esdoorn hier een kei in is, is de Japanse esdoorn (Acer palmatum) de interessantste telg om nader te leren kennen. Oranje-rood, geel-oranje, vurig dieprood; elke cultivar heeft zijn eigen kleurspecialiteit.

3. Kardinaalsmuts

Kardinaalsmuts (Euonymus alatus) is één van mijn favorieten. Een vreemde eend in de bijt, in die zin dat hij niet dieprood kleurt maar eerder richting het roze rood neigt. Een perfecte struik voor de moderne tuin omdat hij qua kleur meer naar het zachte kleurenpalet neigt, wat je ook vaak in de vaste plantentuin terugziet.

4. Pruikenboom

Hoe uitheemser de struik, hoe spectaculairder de herfstkleur, lijkt soms wel op te gaan. Pruikenboom (Cotinus coggygria) valt in dezelfde categorie als de kardinaalsmuts; de wolk van een boom is in de herfst uitgedost in gemêleerde snoepkleurtjes. Het leuke is dat hij er in de zomer ook mag wezen: het blad is donker aubergine van kleur. Een aanwinst!

5. Perzisch ijzerhout

Paars, rood, geel, oranje en rood, elk blad van deze boom is in het najaar uitgerust met het volledige kleurenspectrum. Vaak wordt Perzisch ijzerhout (Parrotia persica) opgekroond, zodat de meerstammige, kronkelige takken mooi in het oog springen.

Kristel blogt over tuinieren

tuinexpert KristelOntspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.be/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylede zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.

Foto: Paul Weusten

nog meer: tuinieren