Tips voor pannenkoekplant stekken

beeld vtwonen Beeld

De pannenkoekplant, Pilea peperomioides, is dé ultieme retroplant. En het leuke is: van een gezonde pannenkoekplant kun je gemakkelijk heel veel pannenkoekenplanten maken. Een pilea peperomioides stekken is namelijk heel makkelijk! Zo makkelijk dat je met pannenkoekplant stekken al snel een hele familie aan planten in huis kunt hebben. Lees alles over de pannenkoekplant verzorgen en hoe je deze kunt stekken. 

Lees verder onder de advertentie

Waar komt de naam Pannenkoekplant vandaan

De dikke, ronde bladeren van de Pilea Peperomioides staan op fijne stengels en hebben inderdaad wat weg van kleine pannenkoekjes. De Engelsen noemen hem juist de Chinese money plant, een verwijzing naar zijn roots en hoe de bladeren de vorm hebben van muntgeld. Het is maar net wat je erin wilt zien. Gek op de pannenkoekplant? Geloof het of niet, hij heeft zelfs zijn eigen Facebook-pagina!

Pannenkoekplant verzorgen

De pannenkoekplant doe het op zijn best als deze solitair in een pot staat. Met terracotta blijf je mooi in de jaren zeventig-stijl, maar ook in een opvallend gekleurde pot pakt hij goed uit. Zet hem op de salontafel of op een andere plek waar hij wel volop licht krijgt, maar niet weg smeult onder de felle zon. Verder is de verzorging zoiets als ‘een kind kan de was doen’: geef hem een keer per week water, zorg dat de grond niet uitdroogt, maar ook niet kleddernat wordt. En voeg eens per maand wat vloeibare plantenvoeding toe aan het water.

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

Pannenkoekplant stekken

Een gezonde pannenkoekplant kan zowaar ook moeder worden en pannenkoekplantenbaby’s krijgen. Je ziet op den duur vanzelf stekjes aan en naast de plant verschijnen. Laat deze even doorgroeien totdat er mooie bladeren aan zitten en knip ze dan met een scherp mesje zo diep mogelijk van de moederplant af. Zitten er al worteltjes aan? Plant de pannenkoekenbaby dan direct in fijne pot- of stekgrond. Zonder worteltjes kun je hem beter eerst in een glaasje water zetten en wachten tot hij na een week of drie wortels krijgt. Daarna kun je het stekje van de pannenkoekplant in de aarde planten.

Nieuw stekjes krijgen van de pannenkoekplant

Wanneer je de moederplant, dus de hoofdstam, laat staan in een pot en goed blijft verzorgen zal deze telkens opnieuw stekjes aanmaken die zichtbaar zullen worden naast en om de pannenkoekplant heen. De stekjes weghalen zal er ook voor zorgen dat de plant meer energie kan steken in de moeder pannenkoekplant waardoor deze ook steeds groter zal blijven groeien.

Zo krijg je een volle pannenkoekplant

Wil je juist één hele volle pannenkoekplant? Dan moet je de stekjes juist laten zitten. De plant moet dan wel zijn energie verdelen over alle stekjes en zal in zijn geheel minder snel groeien in de lengte.

Lees verder onder de advertentie

De pannenkoekenplant is momenteel te koop in de vtwonen shop, bij Wildernis Amsterdam en bij de meeste Intratuin-filialen. Foto van de stekjes: Wildernis Amsterdam

Bron: Beeld: Canva en Wildernis