WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Schaduwplanten

Een bloeiend terras in de schaduw is zeker mogelijk, maar je moet wel opletten welke planten je neerzet. De meeste planten staan liever in de zon en zullen in de schaduw niet goed groeien. Toch zijn er genoeg schaduwplanten om ook je schaduwterras mooi mee in te richten.

Er zijn weinig eenjarige zomerbloeiers die in de schaduw kunnen staan, maar er zijn wel veel vaste planten die het goed doen in de (half)schaduw. Hieronder hebben we een aantal mooie planten voor op het schaduwterras voor je op een rijtje gezet. Ons advies is om vooral voor witte en lichtgele bloemen te kiezen, die brengen namelijk wat licht op je donkere terras.

Witte schaduwplanten

Witte planten brengen een lichtpuntje op je schaduwterras. Heel mooi is bijvoorbeeld de Hosta ‘Fortunei Marginato-alba’, dat is een vaste plant met een blad met een witte tekening. Eenjarige tabaksplanten bloeien de hele zomer en geven daarbij een sterke geur in de avond. Naast wit is deze siertabak er ook in het rood, roze en groen.

Gele schaduwplanten

Het terras wordt flink opgefleurd met gele planten en bloemen. Bijvoorbeeld met de Suzanne, deze kuipplant heeft prachtige felgele bloemen.

Roze, rode en paarse schaduwplanten

Voor nog meer kleur en een romantische sfeer kan je roze of paarse planten op het terras zetten. Een mooie paarse schaduwplant is de Hosta ‘Blue Moon’, deze heeft ook een bijzonder grijs blad. De bekendste kuipplant is de Fuchsia, deze bloeit rijk en kan ook flink wat schaduw verdragen.

Wintergroene schaduwplanten

Het is ook fijn om wat wintergroene planten op het terras te zetten. Zo heb je in de winter ook nog wat kleur. Varens kunnen veel schaduw verdragen en zijn dus ideaal voor op het schaduwterras. Ook is een wintergroene bamboe een goede toevoeging, deze kan prima in een bak of pot worden geplaatst. De laurier kan daarnaast ook heel wat schaduw verdragen.

Zoek in de plantenindex op ‘schaduw’ voor nog meer schaduwplanten.

nog meer: tuinieren