WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Leilinde snoeien: zo pak je het aan

Leilindes werden van oudsher gebruikt om boerderijen koel te houden, maar je ziet ze tegenwoordig in steeds meer tuinen staan. Niet zo gek, want ze zijn ook nog eens prachtig om te zien. Om ze mooi vlak te houden, moet je de leilinde wel regelmatig snoeien. Begin niet aan deze klus voordat je het juiste tuingereedschap in huis hebt en bekijk eerst de video over hoe je het snoeien aanpakt.

Leilinde snoeien

Eeuwenoude boom

De linde is een bijzondere, eeuwenoude boom met zelfs een symbolische waarde: linden staan voor het vrouwelijke in de natuur en waren lange tijd de personificatie van vruchtbaarheidsgodin Freya. Later werd de linde gewijd aan Maria. Bij kerken en kapellen staan daarom altijd wat lindebomen, ook wel Marialindes genoemd. De linde is op veel oude dorpspleinen ook dé ontmoetingsplek.

Er bestaan 24 soorten lindebomen met allemaal hetzelfde hartvormige blad, de een wat groener of groter dan de ander. De leilinde is bij ons een van de bekendste lindebomen en eentje die ook nog eens bijdraagt aan de biodiversiteit: in de zomer komen veel insecten, zoals bijen en hommels op de boom af. De linde staat het liefst in de zon of halfschaduw, kan op alle grondsoorten staan en is windbestendig.

De leilinde in vorm houden

Zoals gezegd kun je de leilinde perfect leiden, omdat de boom veel zijtakken en blad heeft. Meestal gebeurt dit verticaal als een scherm, maar de linde kan ook in dakvorm worden gesnoeid. In dat geval hebben we het over de daklinde.

De leilinde wordt meestal geleid en in vorm geduwd door een rek, vaak zijn dit een aantal liggers van bamboe of staal. De takken worden hieraan bevestigd en zo in bedwang gehouden. Als de leilinde eenmaal volgroeid is, dan kun je het rek weer verwijderen.

Zo snoei je de lindeboom

Het snoeien van een linde is niet moeilijk en er kan dan ook weinig mis gaan. Ook als je iets te enthousiast in de weer bent geweest, dan is er weinig reden tot paniek. Je kunt alle knoppen gewoon wegknippen, want de boom loopt vanzelf vanuit de stam weer uit.

Knip alle twijgen net voorbij de stam weg, maar laat de verdikking zitten. Gebruik altijd scherp gereedschap, zodat een vlakke snoeiwond ontstaat, die weer netjes overgroeit. Zie hoe je de leilinde kunt snoeien en zo goed in vorm houdt? Kijk dan naar onderstaande video:

Wanneer moet je de leilinde snoeien?

Het platte vlak van een leilinde moet je minimaal één keer per jaar snoeien. Normaal doe je dit tijdens de wintermaanden of in het vroege voorjaar. Hoe later je snoeit, hoe langer je profijt je hebt van de takken die beschermen tegen inkijk. Lukt het niet in die periode, dan kun je de leilinde ook nog in de zomermaanden snoeien, zelfs als hij vol in het blad zit.

Sommige lindesoorten lopen enorm uit in de zomermaanden. In dat geval is een tweede snoeibeurt nodig. Dit keer hoef je echter niet alles weg te knippen, maar volstaat het om ruim de helft van de twijgen te snoeien.

nog meer: tuinieren