Leilinde snoeien

Leibomen worden van oudsher gebruikt om boerderijen koel te houden. Maar om ze mooi vlak te houden, moet je regelmatig de leilinde snoeien. Tip: begin niet aan je klus voordat je het juiste tuingereedschap in huis hebt gehaald. In onze shop vind je een groot aantal verschillende snoeischaren.

 

Schrijf je nu in voor de vtwonen nieuwsbrief en ontvang 10 euro shoptegoed!

leilinde snoeien

Wanneer snoeien?

Het platte vlak van een leilinde moet je minimaal één keer per jaar snoeien. Normaal doe je dit tijdens de wintermaanden of in het vroege voorjaar. Hoe later je snoeit, hoe langer je profijt je hebt van de takken die beschermen tegen inkijk. Lukt het niet in die periode, dan kun je de leilinde ook nog in de zomermaanden snoeien, zelfs als hij vol in het blad zit. Sommige lindesoorten lopen enorm uit in de zomermaanden. In dat geval is een tweede snoeibeurt nodig. Dit keer hoef je echter niet alles weg te knippen, maar volstaat het om ruim de helft van de twijgen te snoeien.

Leilinde snoeien

Een leilinde snoeien is niet moeilijk en er kan dan ook weinig mis gaan. Je kunt alle knoppen gewoon wegknippen, want de boom loopt vanzelf vanuit de stam weer uit.

Knip alle twijgen net voorbij de stam weg, maar laat de verdikking zitten. Gebruik altijd scherp gereedschap, zodat een vlakke snoeiwond ontstaat, die weer netjes overgroeit.

Direct online snoeigereedschap bestellen? Ga naar onze shop en bekijk hieronder onze selectie.

nog meer: tuinieren

Reacties:

Anoniem op 30 maart 2013 om 15:03

Kunt u ook aangeven of de leilinden nu water moeten hebben omdat het al zolang koud is en droog?

op 2 april 2013 om 18:57

Dag Hans, op zich vraagt de leilinde niet veel water, maar als de grond uitdroogt door zon en wind kan hij net als andere planten wel een scheutje extra gebruiken. Dat kun je het beste zelf bepalen aan hand van de grondsoort (houdt hij gemakkelijk water vast?) en aan het uiterlijk van de grond (ziet deze er droog uit?) Geef de planten overdag, wanneer het niet vriest af en toe een scheutje water. Niet alles in een keer dus maar steeds een klein beetje, dan heb je de minste kans op vorstschade.

Anoniem op 20 oktober 2013 om 11:30

Kan ik de Leilinde, nu deze zijn blad verliest ook snoeien?
Of moet ik wachten totdat al het blad gevallen is?

Dank voor je reactie!

op 25 oktober 2013 om 10:55

Het is nu een prima snoeitijd. Ik zou zeggen, wacht tot de ochtenddauw opgedroogd is en ga lekker aan de gang.

Anoniem op 1 december 2013 om 14:11

Ik heb een leilinde en 1 van de bovenste zijtakken is ietwat schuin omhoog gegroeid in plaats van horizontaal langs een “takkenbegeleider” (die is gebroken). Deze tak is al een centimeter of vijf dik. Kan ik deze zijtak nog horizontaal krijgen?
Alvast bedankt voor de reactie.

op 4 december 2013 om 17:41

Beste Carla, een tak buigen in de gewenste stand lukt het beste als deze soepel is. Dat is in het voorjaar, als het blad er aan komt. Je kunt hem wel alvast proberen iets uit te buigen, en dit met rubberband (buisband) vast te binden. Succes!

Anoniem op 5 december 2013 om 00:07

Hallo Marie,

Dankjewel voor je reactie! Ik ga het vast proberen.

Groet,
Carla

Anoniem op 5 mei 2014 om 22:12

Hallo,

Wij hebbe 3 leilinden vorig jaar geplant…. Deden het wel maar niet echt vol in blad…. Dachten dat ligt vast aan de start, maar nu het nieuwe voorjaar hebben ze nog zeer weinig bladaangroei… Terwijl andere lindes in t dorp al best vol in blad zitten. Moeten wij ons zorgen maken? Kunnen we iets extra’s voor de bomen doen? Voor n groei boost? Gr marike

op 12 mei 2014 om 09:20

Beste Marike. De eerste twee jaar na het aanplanten gebruikt een boom om wortels te maken en weinig blad. Hierna komt de bladgroei pas echt goed op gang. Geef ze wat mest en zorg dat ze niet uitdrogen, dan moet het goed komen.

Anoniem op 18 mei 2014 om 08:06

Hallo
Onze leilindes komen weer in blad maar allen aan de uiteinde van de liggers.
In het midden hebben ze geen of hele kleine blaadjes.
Bij andere zie ik mooie volle lindes.
Hoe komt dat toch.

op 22 mei 2014 om 11:35

Beste Ria. Lindenbomen lopen altijd het eerste uit aan de uiteindes van de takken. Als het goed is, volgt de rest van de tak hierna en staan ze in de zomer mooi gelijk in het blad.
Laat je nog weten hoe ze er nu bijstaan?

Anoniem op 16 augustus 2014 om 12:51

Hoi, wij hebben lijlindes en dat gaat ook heel goed, maar een van de bomen heeft onder aan de stam uitlopers die ook iedere keer blad krijgen. Hoe kan ik dat definitief tot stoppen brengen? Kan ik het ergens mee aansmeren?
Bedankt.

Anoniem op 10 september 2014 om 11:34

Beste Carla, sommige lindes maken uit zichzelf wortel opslag, daar is niets aan te doen. Je moet het blijven snoeien. Wat ook kan, is deze takken als een kraag of blok onder de stam te snoeien. Je krijgt dan zeker in de winter een mooie vorm. Breek of wrijf de jonge scheuten weg zodra je ze ziet verschijnen, dat voorkomt een hoop snoeiwerk in de zomer.

Anoniem op 21 oktober 2014 om 10:37

Onze leilindes zijn erg hoog. Ik wil er een stuk af. Hoe kan ik dit
Het beste doen?
1

Anoniem op 22 oktober 2014 om 11:50

Nu de bomen twee jaar staan, ook afgelopen zomer weer veel gevreet in het blad. Rupsen en veel vliegen. Ik heb ze meerdere malen behandeld maar het blijft terug komen. wat kan ik er aan doen.
Gerrit

Anoniem op 23 oktober 2014 om 16:15

Beste Heko, als ze echt uit vorm zijn en heel hoog, is het aan te raden een hovenier of boomverzorger te zoeken die dit voor je doet. Als de vorm weer terug is, kun je het weer zelf bijhouden.

Anoniem op 30 oktober 2014 om 13:15

Beste Gerrit, een naar gezicht, al die gaten. Als het goed is, zijn de plagers al gevlogen. Hun eieren kunnen in het afgevallen blad zitten, of onderaan bij de stam. Je snapt het al, ruim het afgevallen blad op, borstel eventueel de onderkant van de stam af met een ruige borstel om de wintereieren weg te halen. Maak je tuin aantrekkelijk voor natuurlijke vijanden met nestkastjes voor mezen en andere vogels. Zij eten veel rupsen .

Anoniem op 5 november 2014 om 12:59

Beste,
Ik knip inderdaad vlak voor de hoofdlei tak af,volgend jaar zullen op die wonde meerdere jonge scheuten uitkomen,bijgevolg zal dat na enkele jaren daar een grote verdikking zijn ,kunnen wij dat verginderen.
Bepaalde gedeelten van een platte leitak heeft geen begroeiing,kunnen wij dat bijwerken

Anoniem op 16 november 2014 om 11:34

Beste,
Wij hebben 3 leilinden voor ons huis staan en deze hebben 12 jaar prachtig gegroeid, tot afgelopen zomer, 1 hoofdzijtak is aangetast en vertoond gaatjes, nu is deze tak er een aantal weken terug volledig afgevallen. Is dit bedreigend voor de gehele boom, is deze aantast door houtworm of een ziekte. Onze bomen hadden alle drie aan de stam 4 mooie zijtakken echter nu is er een af. Wat heeft dit voor gevolg en hoe kunnen we weer een tak laten aangroeien??

Anoniem op 20 november 2014 om 10:42

Beste Piet, dit is lastig van een afstand te beoordelen. Uit de gaatjes in de stam zijn insecten gevlogen. Er zit onder de bast een gangenstelsel, wat de boom kan verzwakken. Zoek een boomverzorger in de buurt , laat die het onderzoeken en eventueel behandelen. Om een nieuwe zijtak te krijgen, moet je proberen de boom op een slapende knop uit te laten lopen. Dit is niet eenvoudig.

Anoniem op 16 februari 2015 om 13:43

Dag,
Ik heb vorig jaar maart (2014) 3 daklindes geplant die gezamenlijk een lange platte groene ‘luifel’ moeten gaan vormen.
De bomen zijn nog erg iel en hebben al wel goede uitgebreide bamboerekken. Op dit moment (16 febr. 2015) zie ik dat de takken al knoppen beginnen te krijgen. Wat ik graag zou willen weten is of ik de recht naar boven groeiende jonge scheuten moet terugsnoeien of dat ik die moet laten staan om ze wat later in de lente horizontaal om te buigen en vast te zetten om het dak wat ‘voller’ te krijgen? Kunt u mij adviseren?

anneleenpeeters op 23 februari 2015 om 10:46

Hoi, de takken zijn nu (februari) vrij stram. Als de knoppen echt uitlopen zitten ze vol water en worden ze soepel. Stel het buigen nog even uit, tot verder in het voorjaar. Takken die nu al teveel zijn, knip je nu weg. Hier hoeft de boom dan geen energie in te steken. Geef ze straks een hand mest en controleer of het buisband waarmee de takken vast gebonden zijn niet ingroeit. Snelgroeiende omhoog groeiende takken gebruik je straks om zwak groeiende horizontale takken te vervangen. ~Marie

Anoniem op 9 maart 2015 om 09:24

Onze leilinden hebben een lengte van 50 meter, met 4 dikke zijtakken , met een hoogte van 4 meter ,is het mogelijk om de bovenste leitak er af te zagen zodat de hoogte op 3.5 meter komt mijn man is 62 jaar en ziet tegen het vele snoeiwerk op groetjes lutgarde

anneleenpeeters op 12 maart 2015 om 13:58

Hoi, dat moet een prachtig gezicht zijn, die leilindes op een rij. Je kunt er wel een laag afsnoeien, dit geeft zeker de eerste jaren veel nieuwe scheuten, dus nog meer onderhoud! Vraag een hovenier of een school om het snoeiwerk voor je te doen.

Anoniem op 20 maart 2015 om 07:53

Goedemorgen,
Mijn leibomen zijn vorig jaar geplant. Ik wil ze graag wat mest geven om groei te bevorderen. Wat voor mest moet ik daarvoor gebruiken en waar haal ik dat?
Dank en groet.

anneleenpeeters op 26 maart 2015 om 10:17

Hoi Koen, geef ze organische mest, bijvoorbeeld van siertuinmest van DCM: http://www.dcm-info.nl/hobby/siertuin/producten/siertuin-meststoffen/. De meeste tuincentra verkopen dit. Als je nu mest geeft, kan je het over 2 maanden nog eens herhalen. Als het goed is, moet je nu ook meer snoeien! ~Marie

Anoniem op 1 april 2015 om 15:19

Een tijdje terug hebben wij nieuwe leilindes in de tuin gekregen. Op aanraden van de hovenier heb ik deze nog niet gesnoeid. Hij gaf namelijk aan dat het niet verstandig was om de eerste 2 seizoenen al te snoeien. Nu gaan we het 3e seizoen in en nu hebben de zijtakken toch al redelijk wat uitschieters gekregen. Kan ik zonder problemen in april nog die uitschieters snoeien zonder dat ik de boom beschadig?

anneleenpeeters op 10 april 2015 om 08:34

Beste Jan-Willem, je hovenier gaf een goede tip, de boom kreeg de rust om zich vast te groeien. Inmiddels moet hij genoeg verankerd zijn en kan hij gesnoeid worden. Knip de zijtakjes terug op de horizontale leggers. Als je aan het eind van een hoofdtak een eindknop laat zitten, geeft deze knop het seintje aan de rest om uit te lopen. Snoeien doet groeien, misschien moet je in de zomer weer een keer knippen. ~Marie

Anoniem op 16 april 2015 om 21:22

beste,

Ik heb 2 lindebomen staan klaar om leiden.

Mijn vraag is; of je de hoofdtak die recht naar boven groeit ook mag gebruiken om te leiden? of mag je enkel de zijtakken gebruiken?

alvast bedankt,
jonas

Anoniem op 21 april 2015 om 11:40

Onze lindes staan er al een jaar of 8 en groeien altijd buitengewoon goed. Ze worden jaarlijks terug gesnoeid maar omdat er een weerwar aan kapstokjes ontstond heb ik ze vorig jaar oktober (de bomen zaten nog in het blad) verder – tot valkbij de liggers – teruggesnoeid waardoor de kapstokjes nog maar enkele centimeters lang zijn. Bij die snoeibeurt zijn vrijwel alle bladknoppen (incl. de eindknoppen) verdwenen met als gevolg dat de bomen nu nog niet uitlopen … Als je een klein stukje van de tak krabt is het hout frisgroen maar zoals gezegd (nog) geen knoppen. Moet ik me nu zorgen maken ?

anneleenpeeters op 24 april 2015 om 10:20

Hoi Jonas, een leuke uitdaging, zelf Leilindes kweken. Je laat de hoofdtak doorgroeien tot hij de juiste hoogte heeft. Dan knip je de top eruit. Alle zijtakken bind je horizontaal uit aan draden of bamboestokken. Dus, blijf vooral van de hoofdtak af. ~Marie

anneleenpeeters op 24 april 2015 om 10:32

Hoi Ronald, je hoeft je nog geen zorgen te maken. De boom moet nu uit allemaal ‘slapende knoppen’ uit gaan lopen. Daarom duurt het dit jaar langer voordat hij nieuw blad gemaakt heeft. Als het goed is, zie je in de zomer weinig verschil, de boom is wel wat zwakker. Geef hem wat mest zodra het blad eraan zit. ~Marie

Anoniem op 14 mei 2015 om 07:13

Beste Marie,

Afgelopen najaar hebben we twee Tilia Europaea in leivorm geplant. De een heeft itt de ander nog geen blad. De knopjes zijn er wel maar lopen nog niet verder uit. De stam en takken zien er nog groen en sappig uit. Is dit normaal? Waarmee kan ik het uitlopen bevorderen?
Alvast bedankt voor het antwoord.
Groet Jeroen

anneleenpeeters op 21 mei 2015 om 08:16

Hoi Jeroen, het is een koud voorjaar, daarom lopen de bomen wat later uit. Zeker als ze net geplant zijn. Als het goed is, moeten ze binnen 2 weken echt uit gaan lopen. Het kan zelfs zo zijn, dat de bomen altijd op verschillende tijden uit lopen, als de bomen verschillende herkomst hebben. ~Marie

Anoniem op 2 juni 2015 om 19:16

Ik heb 3,lindes waarvan er 2 in een border staan. Nu hebben de 2,lindes in de border wat geel in het midden van het blad. En de linde die niet innde border staat heeft mooi groen blad. Wat zou dat volgens.u.kunnen zijn.?? Bomen zijn in oct verplant. Gr harm

anneleenpeeters op 4 juni 2015 om 08:43

Beste Harm, na het verplanten krijgen bomen vaak een terugval. En dat kan geel blad opleveren. Zorg dat ze voldoende water en mest krijgen. Controleer ze ook op luis of spint. ~Marie

Anoniem op 18 juni 2015 om 14:25

Hallo, ik heb 2 leilinden sinds vorig jaar in de voortuin die ik in januari gesnoeid. Nu heb ik een collega die al 19 jaar lang in maart/april snoeit. Zowiezo als het niet meer vriest en soms is dat pas als het eerste blad er al aan zit. Voor hem de perfecte manier maar geld dat voor alle leilinden aangezien veel mensen in het najaar snoeien? En hoe kan ik de twee leilinden met Alkmaar verbinden? Bedankt alvast voor het antwoord. Groetjes

Anoniem op 21 juni 2015 om 13:17

Beste Marie, we zijn nu een tijdje verder maar helaas is er van verdere uitloop totaal nog niets te zien. Wat kan ik doen om alsnog uitloop te bevorderen of gaat de boom nu toch kapot?.. is mesten nog zinvol?

anneleenpeeters op 29 juni 2015 om 09:57

Hoi Wouter, dat is een mooie discussie. Het voordeel van laat snoeien is dat je maar heel kort een kale boom hebt. Veel mensen planten een leilinde voor privacy. Van oudsher staan er veel leilindes rondom boerderijen. Boeren hadden vaak in januari niet veel werk, dat was voor hen de ideale tijd om de leibomen en knotwilgen te snoeien. Dus, kies wat jij het belangrijkste vind. Om de takken aan elkaar te verbinden laat je ze eerst langs een horizontale stok of draad naar elkaar toe groeien. Daarna kun je ze midden in de zomer allebei een beetje aansnijden in de lengte. ‘Plak’ deze takken op elkaar en bindt ze vast met een stukje raffia of tuintouw. ~Marie

Anoniem op 29 september 2015 om 12:32

Hallo Marie
ik heb ook 5 mooie hoge leilindes staan.
Elk jaar snoei ik ze tot tegen de taken weg, gewoonlijk rond 1 November.
Maar…bij 2 van de 5 bomen komen er ondergrondse scheuten rond de stam uit in het gras.
Elk jaar meer en meer. Een aantal keer in ’t jaar snoei ik deze taken tot tegen de grond weg.
Hoe kan ik deze overbodige scheuten weg krijgen want de circle rond de stam wordt elk jaar maar groter.
Groeten Renilde?

anneleenpeeters op 2 oktober 2015 om 08:47

Beste Renilde, dat moet een mooi gezicht zijn, 5 identieke leibomen. Sommige lindesoorten maken inderdaad wortelopslag, dat zijn die scheuten uit de grond. Ze blijven terugkomen. Vaak zie je dat mensen ze als een kraag rondom de boom laten groeien. Ze snoeien de bovenkant op 80 cm af. De boom krijgt zo een natuurlijke rand, dit is het mooist als alle bomen zo uitgroeien. Dus, aan jou de keuze, ga je de strijd aan of knip je ze tot iets moois? ~Marie

Anoniem op 2 oktober 2015 om 13:55

Wij hebben achterin de tuin ivm de inkijk 4 leilindes gezet en staan nu zo’n 3 jaar. Er zitten enorme lange scheuten aan de bovenkant en ook steken er veel takken naar voren. Ze zijn nog nooit gesnoeid…wanneer kan ik dit het beste doen? Nu zijn ze net een beetje hun blad aan het verliezen… Gr Natasja

anneleenpeeters op 8 oktober 2015 om 08:28

Hoi Natasja, binnenkort krijgen we de eerste herfststormen, dan breken de lange takken gemakkelijk af en dat geeft lelijke wonden. Daarom is nu snoeien beter. Een leilinde kan je vrijwel altijd snoeien, let wel op de vorm. De scheuten bovenop snoei je weg. Als er een horizontale tak mist, kun je voorzichtig proberen een tak wat naar beneden te buigen. Zet hem vast met buisband, dit rekt een beetje mee. Pas op, de takken worden nu stug, dit uitbuigen gaat beter in het voorjaar in mei bijvoorbeeld. ~Marie

Anoniem op 21 oktober 2015 om 17:24

Hallo, ik heb jaren geleden mijn leilindes getopt net boven de bovenste armen, nu zie ik bij het snoeien dat een van de 2 houtrot in de top heeft, wat nu? Als ik het rotte gedeelte weg moet zagen ben ik de bovenste armen kwijt,zonde ,is er een ander houtrot stopmiddel? Ps het betreft leilinden
Met vriendelijke groet Ed

anneleenpeeters op 23 oktober 2015 om 14:07

Beste Ed, zijn de zijtakken nog goed gezond? Dat zie je aan de hoeveelheid blad. Als de groei goed is, heeft de boom een beschermend weefsel aangemaakt, waardoor de rotte plek niet verder kan uitgroeien. Op een horizontale wond blijft water staan, dat zorgt voor rotte plekken. Probeer altijd de zaagsnede iets schuin te laten lopen, of verticaal. Kijk of je het aangetaste hout kunt wegkrabben. Er bestaat boombalsem, dit is wel te gebruiken bij verse wonden, niet bij rottend hout. ~Marie

Anoniem op 24 oktober 2015 om 21:51

Wij hebben hetzelfde probleem met een rottende top en een zijtak vlakbij. De hovenier heeft aangeraden gaten te boren om drainage te krijgen. Is dit een goede methode of moeten we toch de top schuin afzagen?

anneleenpeeters op 30 oktober 2015 om 11:56

Hoi Bianca, boren in ziek hout, dat klinkt als een lapmiddel. Vraag het na bij een boomverzorger, die weet precies hoe een boom reageert op snoei en rot hout. ~Marie

Anoniem op 8 november 2015 om 09:58

Afgelopen voorjaar heb ik onze leilinden in een haag gesnoeid van ca 30 cm breed. Het zijn vier bomen. In de zomer heb ik ze nog een keer bijgesnoeid tot een mooie strakke haag. Op een enkele uit schietende tak is het zo gebleven. Nu zijn de bomen kaal en wil ik de overgebleven takken die nog steeds de haagvorm hebben laten zitten om zo volgend jaar een goed begin van de haagvorm te hebben. Ik dit een goed idee of adviseert u toch de bomen helemaal terug te snoeien.

Anoniem op 9 november 2015 om 14:30

Ik heb mijn top iets te hoog laten worden , bomen staan er nu 7 jaar. Kan ik er nu nog een stuk afzagen

anneleenpeeters op 12 november 2015 om 08:40

Hoi Thijs, als je kiest voor de haagvorm knip je de leibomen als een haag. Dat betekent alleen de buitenkant strak snoeien, niet de takjes tot op de kale stam terugsnoeien. Bedenk wel hoe smal de haag moet blijven, 30 cm is erg smal, dat betekent vaak snoeien in een jaar. Zodra de bomen uitlopen in het voorjaar is hij al breder dan die 30 cm. Snoeien doet groeien, heb je vast al gemerkt. ~Marie

anneleenpeeters op 12 november 2015 om 08:42

Hoi Theo, een linde reageert goed op snoeien, let wel op waar je snoeit. Snoei boven een horizontale legger en maak een beetje schuin aflopende wond. Zoals je hier kan lezen bij reacties van anderen geeft een verkeerd gesnoeide top kans op rotte plekken. Gebruik scherp gereedschap. ~Marie

Anoniem op 19 februari 2017 om 18:01

Buigden? Of bedoelt deze man bogen als onvoltooid verleden tijd van buigen. Hoe krijgt hij het uit zijn mond.

Anoniem op 20 april 2017 om 19:43

Wij hebben een leiplataan ipv. leilinde. Wanneer mag ik deze snoeien?

Beste Jennita, omdat de leiplataan nogal stoffig blad heeft, wordt de boom vaak gesnoeid als hij kaal is. Voor dat stof zijn nogal wat mensen allergisch. Niet allergisch? Dan kun je de boom ook in de zomer snoeien.