Fruitboom snoeien

Als je optimaal wilt profiteren van je fruitboom dan is het verstandig om hem goed te snoeien. Er zijn twee soorten vruchtbomen, namelijk pitvruchtbomen en steenvruchtbomen. Deze moeten allebei op een ander moment gesnoeid worden.

Tip: Een goede basis snoeigereedschap vind je in onze shop.

Fruitboom snoeien

Fruitboom snoeien

Fruitbomen snoeien doe je zodat er weer nieuwe takken kunnen groeien. Knip oude takken en takken die weinig vrucht geven weg met een snoeischaar of takkenschaar. Verwijder takken altijd op ongeveer tien centimeter vanaf de stam. Wanneer een tak in twee takken splitst (vergaffeling), dan moet je een van de twee takken verwijderen. Ook naar beneden of naar binnen groeiende takken kun je wegknippen.

Pitvruchtbomen snoeien

Met pitvruchtbomen worden appelbomen en perenbomen bedoeld. De snoei van deze bomen valt tussen begin januari en eind maart. Doe het nooit eerder, want dan zijn deze fruitbomen nog gevoelig voor ziektes, zoals vruchtboomkanker. Deze schimmelziekte kan de stam en takken aantasten en verspreidt zich vooral in november en december tijdens vochtig weer. Snoei de bomen altijd met droog weer en liever niet tijdens een strenge vorstperiode. Het is ideaal snoeiweer wanneer het ‘s nachts licht vriest en de temperatuur overdag iets boven nul uitkomt.

Lees meer over deze soort fruitboom snoeien bij appelboom snoeien en perenboom snoeien.

Steenvruchtbomen snoeien

Steenvruchten zijn vruchten zoals pruimen, kersen, perziken en abrikozen. Deze bomen kun je in de winter beter niet snoeien. In deze periode kunnen ze namelijk besmet worden met loodglansschimmel. Sommige rassen steenvruchten zijn hier erg gevoelig voor. Bijvoorbeeld het pruimenras ‘Victoria’ kan sterven door deze ziekte. Daarom kun je steenfruit beter vlak na de bloei in april/mei of vlak na de pluk in augustus/september snoeien.

Dikke takken zaag je af met een snoeizaag, daar lees je meer over bij dikke tak afzagen.

Direct online snoeigereedschap bestellen? Ga naar onze shop om de collectie snoeigereedschap te bekijken.

Snoeigereedschap uit de video: Metallo snoeischaar K-0050, Metallo takkenschaar K-5750, Metallo snoeizaag K-6045

nog meer: tuinieren

Reacties:

Anoniem op 24 maart 2013 om 12:10

ik heb een ballerina-appelboompje ongeveer twee meter hoog. Aan de zijtakken zitten knoesten waaruit weer takjes komen. Moeten die eraf gesnoeid worden?Het wordt zo rommelig.. Hoor graag van U.

op 26 maart 2013 om 13:57

Beste C. Sloos , dit zijn kortloten, korte takjes met veel bloemknoppen en weinig groeiknoppen. Knip deze nooit weg. Wacht bij voorkeur tot je appelboompje in bloei staat, zodat je geen knoppen wegknipt. Lees meer bij appelboom snoeien.

Anoniem op 1 april 2013 om 18:34

Vanuit de dikke takken schieten allemaal wat langere (dun) takken uit. Lengte van deze dunne takken is zo’n 50 à 70 cm. Ook gaan ze loodrecht omhoog. Hoe ga ik hier te werk qua snoeien.

Alvast bedankt.

Paul

op 2 april 2013 om 11:32

Dag Paul, om wat voor fruitboom gaat het hier? Als het appel- of perenboom is vind je misschien je antwoord bij het artikel appelboom snoeien.

Anoniem op 2 mei 2013 om 11:05

Heb een pruimenboom gekocht en hij heeft maar twee bloemetjes gekregen hoe kan dat?

op 9 mei 2013 om 12:33

Beste Gerard, hoe jong is je boom? Als het een jonge boom is, heeft hij nog weinig bloemhout. Ons advies:licht snoeien in juni, verder er af blijven. dan maakt de boom in de zomer nieuwe bloemknoppen voor volgend jaar. Je vraag is beantwoord tijdens ons spreekuur, hier vind je alle reacties.

Anoniem op 10 mei 2013 om 11:06

hoe kan ik mijn jonge pruimenboom het beste snoeien?licht snoeien wat wil dat zeggen,sorry maar ben een leek in bomen snoeien.

Anoniem op 19 juni 2013 om 20:09

Op de stam en de zijtakken van mijn appelboom groeien om de elke 8 cm een takje haaks op die tak / stam .
Het zijn er wel honderden .
Wat zou dat zijn ?

Anoniem op 9 juli 2013 om 20:07

Ik heb pruimen en kersenboompjes gekocht in de maat “patiofruit” deze hebben 4 á 5 geënte takken.
Mijn vraag is deze is nu wanneer en hoe snoei ik deze boompjes.
Van het snoeiboek word ik qua tijden niet veel wijzer, er staat in het begin hoe je een boom beste kunt snoeien, maar achterin het boek staat dan weer dat je voorjaar, voorzomer, zomer, late zomer, najaar enz zou moeten snoeien.
Ik dacht eraan om elke ent een eerste jaars snoei te geven, en ik twijfel omdat het geen eerste jaars takken zijn maar enten van een al vrucht gevende boom.

Ik zou hierop graag en duidelijk antwoord hebben zodat ik niet de boompjes gelijk al verniel.

op 15 juli 2013 om 11:39

Beste Ron, wat je ziet, is waterlot. Je hebt waarschijnlijk iets te rigoureus gesnoeid. Kijk even op http://www.fruitbomenkwekerij.nl van G. Snel voor een snelle en juiste manier van weghalen. Bij appelboom snoeien lees je hoe je deze boom het beste snoeit.

op 15 juli 2013 om 11:42

Excuus voor het late antwoord, hopelijk is het snoeien al gelukt. Een heel duidelijke omschrijving voor het snoeien van een (jonge) pruimenboom is te lezen op http://www.fruitbomenkwekerij.nl en http://www.fruitbomen.net. In onze agenda worden snoeicursussen aangegeven; die vinden meestal plaats in september. Maar jouw pruimenboom heeft nu aandacht nodig, dus even op de aangegeven sites kijken.

op 18 juli 2013 om 10:08

Dag Arend, kersen en andere steenvruchten snoei je na de bloei. Dat is anders dan peren en appels , die snoei je juist voor de bloei. Je kunt de lange takken terugknippen, tot ca 6 a 8 bladeren. Als het goed is, maken ze in de zomer bloemknoppen aan voor volgend jaar. Volg anders eens een workshop bij een fruitkweker, daar leer je het precies.

Anoniem op 14 september 2013 om 11:49

Ik heb sinds dit voorjaar een appelboom in een pot. Hij had toen al 12vruchtjes. Daarvan zijn er maar 2 overgebleven, de rst viel eraf Volgens een buurman kwam dit omdat de boom alle energie stopte in takken en adviseerde mij te snoeien. Daarna groeiden de resterende twee appels inderdaad mooi door. Ze zijn nu rijp maar nu bloeit de boom weer!… Moet ik dit laten gaan of ook snoeien? Want deze vruchten worden wss toch niet meer rijp. Of wel?
Of gaat deze tweese bloei ten koste van de kracht van de boom?

Tweede vraag: hoe bescherm ik een potfruitboom tegen de vorst?

op 19 september 2013 om 13:01

Door de warme zomer maanden maakt je boom een 2e bloei. Deze zullen inderdaad niet meer rijpen. Als het goed is, heeft de boom alweer bloemknoppen gemaakt voor het komende voorjaar. Lees hier meer snoeitips voor appelbomen. Over bescherming tegen vorst lees je meer bij planten beschermen tegen vorst.

Anoniem op 20 september 2013 om 22:20

Dank voor de reactie! zitten die knoppen dan op de nieuwe takken waar nu ook de vruchten zitten? of op de oude takken? Betekent dat dus dat ik de nieuwe scheuten (met vruchten) niet mag wegsnoeien?

op 27 september 2013 om 13:41

Dag Eva, fruitbomen hebben inderdaad nu al bloemknoppen voor volgend jaar. Als het blad gevallen is, zie je het verschil tussen de kort-en de langloten goed. De bloemknoppen zitten aan de korte scheutjes. Op de foto bovenaan dit artikel zie je de blauwe snoeischaar een kortlot (met bloemknoppen) wegknippen.

Anoniem op 28 september 2013 om 13:33

Ik zou graag willen weten hoe en wanneer ik een sier perenboom, die in een bamboe rek zit, moet snoeien? BVD cel

op 3 oktober 2013 om 11:27

Buig de takken die je nodig hebt om het rek vol te groeien voorzichtig uit, en bind ze vast aan het rek. Doe dit voor de winter. Takken die te ver uitsteken knip je terug tot een breedte van ca. 30 cm van de hoofdtak, zo blijft de boom mooi smal. Marie

Anoniem op 9 november 2013 om 09:13

Hoe ga je te werk bij geleide appelbomen,

op 14 november 2013 om 16:29

Snoei ze in februari, laat de kortloten zitten, hier groeien de bloesems en appels aan. Snel rechtopgroeiende takken, het water lot, knip je terug tot ca. 3 ogen. Houd vooral de vorm van de hoofdtakken goed in de gaten.

Anoniem op 26 januari 2014 om 12:53

Graag zou ik willen weten of de regels voor het snoeien van fruitbomen ook opgaan voor mijn sierappel Evereste. Met name de onderste takken worden zo groot dat ze de doorgang over het pad bemoeilijken. Bedankt voor uw reactie

Anoniem op 26 januari 2014 om 12:57

moet ik mijn notenboom snoeien
en de druif of is het al te laat

en maak de code wat leesbaarder

Anoniem op 26 januari 2014 om 12:59

de code is niet leesbaar
vraag
moet ik de Notenboom snoeien was een zeer magereoogst dit jaar
en de druif of is het telaat

Anoniem op 27 januari 2014 om 18:37

hoe snoei ik een ge-ente kiwi
dit jaar overvloedig gedragen

op 30 januari 2014 om 13:18

Heerlijk moet dat zijn, kiwi’s uit eigen tuin. Snoei een kiwi als een druif, snoei de zijtakken op 3 knoppen voorbij de plaats waar de laatste vrucht zat. Dat zie je aan de oude vruchtstelen. Laat de hoofdtakken zitten. Je leest hier meer over bij druif snoeien. Succes.

op 30 januari 2014 om 13:25

Dag Willem, zo te zien is het toch gelukt met de code, je vraag is binnengekomen. Als het weer niet lukt zit er een knopje naast de code om een nieuwe code te maken, misschien krijg je er dan een die beter te lezen is. Over je vraag: wacht met snoeien van de notenboom tot de zomer. Doe het na de bloei in juli, je ziet dan meteen waar er noten aan de boom groeien. Lees meer in ons artikel over een notenboom snoeien en voor de druif bij druiven snoeien. Succes.

op 30 januari 2014 om 13:27

Beste, onderste takken die in de weg hangen kun je inkorten of de boom opkronen. Dan haal je de onderste takken weg. Volg verder de algemene snoeiregels van een boom snoeien, dat geeft een mooiere boomvorm dan als je de appelboom snoeimethode volgt.

Anoniem op 28 februari 2014 om 17:54

Ik heb een jong perzikboompje besteld, nu is hij vandaag binnengekomen en zijn de twee langste takjes omgeknakt door het transport. Kan ik deze het beste eraf halen? Zo ja, op het breekpunt eraf halen of korter?

op 6 maart 2014 om 11:25

Jammer, maar snoeien doet groeien! Knip de takken onder het breekpunt af, net boven een oog wat naar buiten wijst. Dit oog zal uitlopen en de nieuwe kop vormen. Bindt ze eventueel aan een tonkinstok om de boom recht te laten groeien, als dat nodig is.

Anoniem op 18 maart 2014 om 23:33

goedendag ,ik heb vandaag een prunus persica melred gekocht en geplant .Maar nu heb ik een vraag .Wanneer moet ik nu beginnen met snoeien ? want hij bloeit nu erg mooi en ik vind het zonde om hem nu te snoeien .Maar ik lees op verschillende sites dat je hem na het planten gelijk moet snoeien .Verder wil ik graag weten of ik moet mesten en hem moet inspuiten tegen ziektes en zo ja wanneer . Ik heb al heel internet afgelezen maar tis nog niet helemaal duidelijk .Graag hoor ik het van u mvg Judith van wijngaarden

op 19 maart 2014 om 16:34

Beste Judith, deze Prunus kies je inderdaad om zijn mooie bloesem. Snoei hem na de bloei pas. Al het een jonge boom is, mag je niet teveel terugsnoeien. Mesten doe je nu, ze kunnen wel wat voeding gebruiken. Prunus kan last krijgen van luizen, maar dat is meestal pas in mei. Volg de tips bij boom snoeien.

Anoniem op 29 april 2014 om 13:15

Hallo, ik heb al 5 jaar een mini appelboom in mijn tuin, gekocht bij Bakker-Hillegom, helaas nog steeds geen fruit en ook geen bloesem. Maar bij Bakker krijg ik weinig service. Wie weet wat er aan de hand is.

op 2 mei 2014 om 08:41

Beste Cees, je moet wel snoeien, ook al is het een mini boom. Om voor volgend jaar bloesem te krijgen, knip je nu de zijscheuten terug, tot op ca. 5 cm. Als het goed is maken ze in de zomer bloesemknoppen aan, die bloeien komend jaar. Succes!

Anoniem op 2 mei 2014 om 10:37

Beste Marie,
bedankt voor de tip en ik ga het zeker proberen(doen).
Heb ik nog een vraagje, ook heb ik nog een mini abrikoos na de eerste bloei (2ejaar) had ik 6 vruchten en nu had ik 1 bloesem, maar geen vruchten, (logisch lijkt me) is het dan verstandig om die ook nu te snoeien zoals de appelboom of kan er iets anders aan de hand zijn. Ik ben benieuwd naar je oplossing. Bij voorbaat dank.

Cees.

Anoniem op 10 mei 2014 om 16:20

Onze pruimenboom (ongeveer 3 jaar grote gele pruim)
Heeft heel veel bloesem gehad. Ik neem aan als het goed gaat, dat je dan ook veel vruchten krijgt
Snoeien mag van April tot september. Hoe kan dat nou, als ik nu zou gaan snoeien knip ik toch ook alle beginnende vruchten er af.
B.v.d voor uw reactie
Groeten Annie

op 15 mei 2014 om 11:25

Beste Annie Riem. De reden dat steenvruchten in de zomer gesnoeid moeten worden, is omdat ze bij wintersnoei meer kans hebben op loodglans. In juni/ juli zie je goed waar de vruchten zitten. Snoei deels om de vruchten heen, maar ook een deel van de vruchten weg. Teveel vruchten maakt de boom veel te zwaar en komt niet ten goede aan de oogst. Succes!

Anoniem op 16 mei 2014 om 10:32

Geldt dat uitdunnen van vruchten ook voorneen jonge appelboom?
Ik heb nu zeker 20 vruchten te grootte van rozebottels erin. Kan de jonge boom dat aan?

Anoniem op 12 juni 2014 om 10:48

Wat voor sierwaarde heeft een fruitboom eigenlijk?

gr. R

op 20 juni 2014 om 09:02

Ontzettend veel Raysa! Bloesem in het voorjaar, fruit in de zomer, rood verkleurend blad in het najaar en een mooi silhouet in de winter. Maar smaken verschillen uiteraard!

Anoniem op 20 juni 2014 om 10:48

Wat vind jezelf? Sierwaarde is een persoonlijk interpretatie van iets moois, de een houd van een strak aangelegde bijna lege tuin de ander laat het verworden tot een jungle omdat hij/zij daar van houd.

Anoniem op 4 augustus 2014 om 21:15

ik heb een kersenboom van ongeveer 3 jaar hij word erg groot maar geen vrucht ik hoor dat ik de middenste tak eruit moet halen? of geheel terug snoeien?

op 12 augustus 2014 om 10:09

Hoi, na 3 jaar wordt het inderdaad tijd om de boom te snoeien. Kort de takken iets in, voor het echte snoeien ben je nu te laat.Dat doe je aan het begin van de zomer. Wacht komend voorjaar af, op driejarige takken kun je dan veel bloesem verwachten. Bloesemknoppen herken je als korte zijtakjes met veel knoppen.

Anoniem op 19 januari 2015 om 16:40

Door verkeerde snoei , afgelopen jaar weinig pruimen gehad .
Wel heel veel waterlot .
Wat nu ?

Anoniem op 22 januari 2015 om 16:20

we hebben een spekkersenboom met een nogal groot gat, daar waar twee forse takken splitsen. Wondafdichtmiddel zal niet gaan om het gat op te vullen, daar is het gat te groot voor. Hebt u een goed idee? Alvast zeer bedankt voor uw reactie.

Groeten, Paul Tenniglo

op 30 januari 2015 om 11:37

Beste Ineke, een boom reageert altijd op snoei, soms niet wat jij verwachtte. Stel de snoei van je pruimenboom nog even uit tot mei. Knip dan het waterlot weg, of kort het in. Dan kan de boom hierop zijn bloesems voor het jaar daarop maken. Als je een pruimenboom in de winter snoeit, is hij extra gevoelig voor loodglans. Als je boom eenmaal deze ziekte heeft, wordt ook het blad lelijk en je krijgt minder vruchten. ~Marie

op 30 januari 2015 om 13:54

Beste Paul, als de takken erg zwaar zijn en dat de reden is dat er een gat is ontstaan, moet je de takken flink uitdunnen. Dan worden ze lichter. Stel de snoei uit tot in de zomer, steenvruchten als kersenbomen mag je niet snoeien in de winter, dat geeft kans op loodglans (ziekte). Vraag anders een hovenier of boomverzorger om de boom te snoeien. ~Marie

Anoniem op 25 februari 2015 om 18:40

goedeavond,
wij hebben een hele oude appelboom staan in de tuin. wij hebben dit huis vorig jaar gekocht en niets aan de boom gedaan. De boom heeft wat kleine appeltjes gegeven maar heeft zoveel door elkaar heen gegroeide takken dat er overal mos op groeit. De vogels vinden het heerlijk maar ik wil graag dat de boom meer appels geeft en hoe moet ik die dikke takken snoeien, Buurvrouw zegt iedere derde tak eraf klopt dat? Danku !

anneleenpeeters op 6 maart 2015 om 08:42

Beste Judy, een oude appelboom moet je inderdaad snoeien voor meer opbrengst. Je moet er een pet doorheen kunnen gooien, vertelde een appelkweker mij eens. Snoei het 1/3 deel van de takken eruit, vooral de verticaal groeiende takken. Bekijk de video over appelsnoeien http://www.tuinieren.nl/a/snoeien/appelboom-snoeien of vraag een moestuinvereniging om het je voor te doen. ~Marie

Anoniem op 19 maart 2015 om 00:26

Hallo,

ik heb een vraag over een oude pruimenboom. In de moestuin die wij sinds kort hebben staat een 25 jaar oude pruimenboom. Deze is 20 jaar niet verzorgd geweest. Er zitten dode takken in en sommige takken zijn helemaal doorgeschoten, model is ver te zoeken. Kan ik deze boom in april helemaal terug snoeien naar de hoofdtakken die uit de stam komen, op zeg maar een meter lengte? Ik wil de boom graag houden maar er is nu weinig mee te beginnen, en een frisse start zal de boom goed doen, maar ik wil hem niet beschadigen.. Bedankt voor uw reactie!

anneleenpeeters op 26 maart 2015 om 10:16

Hallo Stasia, het is lastig om een verwaarloosde boom weer in vorm te krijgen. De dode takken moeten er in ieder geval uit. Vraag hulp bij een ervaren moestuinier, als je te veel in een keer wegsnoeit, maakt de boom veel waterlot. En dat kost veel energie. Snoei dit jaar het 1/3 deel van de kroon terug, volgend jaar weer een stuk. ~Marie

Anoniem op 12 april 2015 om 22:25

Ik heb twee halfstam appelbomen gekocht en geplant. Mijn handen kriebelen om dit te snoeien. ik heb ze gekocht met zeer lange gesteltakken die moeten worden gesnoeid. Wanneer kan ik dit het beste doen? Moet ik wachten tot de herfst/winter aangezien het nu al erg laat is, of kan ik het ze het beste nu meteen aanpakken, ondanks dat ze net geplant zijn? Alvast bedankt!

anneleenpeeters op 16 april 2015 om 08:36

Hoi Ben, als het hele jonge bomen zijn, moet je gewoon de schaar erin zetten. Snoei ze nu en eventueel nog een keer in de zomer. Zo krijg je een mooie boom met stevige gesteltakken. De bloesems komen later wel. Let er ook op of de bomen voldoende water krijgen. Het is nu best droog en zonnig. ~Marie

Anoniem op 17 juni 2015 om 17:45

Ik heb een appelboom die zeker 3 meter breed is en zeker 3 meter hoog. Alleen staat ie op een heel kort stammetje (met gras maaien trek ik altijd wel wat vruchten er vanaf). Ik wil de stam iets verhogen. Kan ik de onderste takken gewoon wegsnoeien? Het is een boompje van ca 10-12 jaar oud.

anneleenpeeters op 29 juni 2015 om 09:56

Hoi Inge, dat kan, als er een echte hoofdstam is met zijtakken. Je kunt hem in de zomer snoeien, nu dus. Of maak een grote boomspiegel in het gras om de boom, dan heb je geen last meer met grasmaaien, wel wordt je gazon wat kleiner. ~Marie

Anoniem op 30 juni 2015 om 22:39

Ik ben zojuist verhuisd en heb voor het eerst een tuin, waar oa een kersenboompje staat (weet de leeftijd niet, hij is ca 2 meter hoog). Nu zit deze vol met luis (heeft ie schijnbaar elk jaar). Ik heb hem diverse keren bespoten met water/zeep/spiritus (erg tijdrovend!), maar dit helpt maar ten dele. Ik denk erover om ‘m eruit te gooien, of is ie nog te redden dmv rigoreus snoeien? En zo ja, hoe moet ik dat dan doen? En hoe voorkom ik dan dit ie volgend jaar luis krijgt? Alvast bedankt.

anneleenpeeters op 2 juli 2015 om 14:37

Hoi Marjon, luizen hebben een voorkeur voor bepaalde planten. Als water/zeep/spriritus niet helpt, moet je een sterker middel inzetten. Bijvoorbeeld Spruzit van Ecostyle. Dit is een biologisch middel. Of je kunt lieveheersbeestjes kopen en ze uitzetten in de boom. Of in de winter de wintereieren bestrijden, deze zitten meestal in schorsspleten. Borstel ze weg en kwast er pure spiritus over. Rigoreus snoeien kan ook, dan ben je vooral de jonge scheuten kwijt maar de luizen nog niet. Succes! ~Marie

Anoniem op 23 juli 2015 om 08:02

Ik heb vorig jaar een pruimenboompje gekocht opal.
kreeg bloesem dus negen pruimpjes.
Dit jaar geen bloesem maar ook geen pruimpjes.
Wat moet ik nu doen om volgend jaar weer bloesem te krijgen?
Bedankt John

anneleenpeeters op 30 juli 2015 om 14:55

Dag John. Ik denk dat je te maken hebt gehad met een beurtjaar. De pruimenboom doet dan een stapje terug om krachten te sparen voor volgend jaar. Meestal betekent dit dat er tijdens een beurtjaar nog wel enkele pruimpjes verschijnen, maar aangezien jij nog een zeer jong boompje in je tuin hebt staan, kan het voorkomen dat de boom even leeg is. Snoei de boom naar behoren in augustus en ik wed dat je volgend jaar verrast wordt door een betere oogst!

Anoniem op 19 augustus 2015 om 23:59

ik heb 2 kiwis staan issai maar moeten er daar twee grondscheuten staan of een en van wisteria hoeveel scheuten mag je daar van houden?

Anoniem op 30 augustus 2015 om 23:06

Hallo,
ik heb een pruimenboom van 3 jaar
tijdens oogst heb ik 3 pruimen gehad.
juli gesnoeit na de oogst en nu komen bloempjes en nieuwe scheutjes
wat moet ik met de bloempjes doen?
weg halen of laten zitten
en de scheuten laten groeien en volgend jaar eraf halen?
Groetjes

anneleenpeeters op 31 augustus 2015 om 09:38

Hoi, de kiwi ´Issai´is een zelfbestuiver. Het is mij niet duidelijk of deze planten tegen een pergola of tegen een muur gaan groeien. Dat bepaalt ook hoeveel scheuten je laat staan. Laat je dat nog even weten? ~Marie

anneleenpeeters op 3 september 2015 om 08:05

Hoi Gin, grappig dat je boom doorschiet en nog eens bloeit. Het kost de boom veel kracht om nu nog pruimen te maken. Je kunt ze weg halen, om krachten te sparen. Hetzelfde geldt voor de nieuwe scheuten; dat is waterlot, knip het weg. ~Marie

Anoniem op 10 september 2015 om 11:19

In november 2013 heb ik een huis gekocht met 3 leiperen in de tuin. Ze bloeien wel, maar geven geen vruchten. In 2014 heb ik ze daarom door een professional laten snoeien,zonder resultaat.( Hoe oud ze zijn weet ik niet).Vorig jaar heb ik ze zelf gesnoeid. Er zitten nu heel veel twijgen aan.
Kan ik die nu (september) weghalen of beter nog niet? En wat kan de oorzaak zijn dat ze geen vrucht dragen?Omdat de blaadjes gekruld zijn heb ik ze vorige maand extra voeding gegeven voor fruitbomen.

anneleenpeeters op 21 september 2015 om 08:44

Hoi Renske, slim van je om de bomen door een professional te laten snoeien, anders is de vorm er snel uit. Dit jaar is het een slecht perenjaar, vorig jaar was de oogst overvloedig, dat kost de bomen veel kracht. Ze hebben beurtjaren, het ene jaar zijn ze overladen met fruit, het jaar erop is dat veel minder. De omhoog groeiende nieuwe scheuten kan je beter in februari wegsnoeien. Top ze al in mei, zodra ze 10 cm lang zijn, dat stimuleert de aanmaak van bloemknoppen. ~Marie

Anoniem op 26 september 2015 om 09:26

Wij hebben een kersenboom en die wordt mij veel te hoog en te breed. Daar komt bij de vogels de kersen erui vreten en omdat hij zo groot is kan ik er geen net over heen gooien. Mag ik hem van ca. 3,00 M1 hoogte terug snoeien naar een meter of 2?

anneleenpeeters op 2 oktober 2015 om 08:38

Hoi Raymond, kersen groeien inderdaad erg hard. Stel het snoeien uit tot in de zomer, na de bloei. Steenvruchten, zoals een kers, pruim of abrikoos, krijgen ziektes als loodglans als je ze in de winter snoeit. Een kers wil na een snoeibeurt weer de hoogte in. Steek ook wat wortels door, in een halve cirkel ruim rondom de boom, dat remt de groei. ~Marie

Anoniem op 7 november 2015 om 08:25

Beste Paul,
Ons appelboompje (ca. 1,5m hoog) is bij een herfststorm half omgewaaid: aan een kant zijn de wortels omhoog gekomen. We hebben hem gestut, maar echt stabiel staat hij niet meer, hij helt erg over, ook door het gewicht van de appels. Wat kunnen we het beste doen: uitgraven en opnieuw planten? Rigoureus terugsnoeien en weer overeind proberen te zetten?
Alvast dank voor je advies!
Sophie

anneleenpeeters op 12 november 2015 om 08:39

Hoi Sophie, dat is schrikken. Pluk als eerste de appels, daar heb je het hele jaar naar uitgekeken. Graaf hem dan voorzichtig los en plant hem opnieuw. Meestal waait hier een westenwind, zet de paal aan de westkant van de boom. Snoei alleen de beschadigde takken. Zorg dat de kroon in evenwicht blijft, links en rechts ongeveer evenveel takken. Door het verplanten heeft de boom in het voorjaar weer extra water nodig. Succes! ~Marie

Anoniem op 24 juni 2017 om 12:45

Hallo Marie,

Wij hebben vier jaar geleden een Abrikozen Pruimenboom (Aprimira Mirabelle gekocht, dit en vorig jaar was er veel bloesem aan de boom, maar er komen een paar vruchten aan de takken die er onvolgroeid weer er af vallen.
Wat zou hier de oorzaak van zijn?

Graag hoor ik van u.

M.V.G. Wouter.

Beste Wouter. Een antwoord van Kristel dit keer. Het is gebruikelijk dat de pruim in juni gaat ruien, hij stoot dan de onvolledige vruchten weer af, maar er blijven nog genoeg vruchten aan de boom als het goed is. De Mirabelle-pruim is zelfbestuivend, dus hij zou in z’n eentje vruchten moeten geven, het is echter wel zo dat een andere pruim in de nabijheid de opbrengst kan vergroten. Kijk eens of er gaatjes in de vruchten zitten, hier kan de pruimenmot mee te maken hebben. Er zijn nog tal van ziektes die een rol kunnen spelen, zoals loodglans, kanker enzovoorts, maar omdat het om een nieuwe boom gaat, sluit ik dat voor het gemak even uit. Andere redenen kunnen watergebrek of kaliumgebrek zijn. Persoonlijk denk ik eerder dat laatste. Bemest de pruim met organische meststoffen, wellicht is het daarmee opgelost? Breng anders eens een bezoek aan de kweker waar je de boom hebt gekocht, die weet vast een oplossing. Succes!

kleinherenbrink op 21 februari 2018 om 16:10

Ik heb een tiental vruchtbomen van appel- peer pruim en kersen.Ook een notenboom. Graag een algemeen snoeiadvies,Kan ik daar nu (februari) al mee beginnen?

Hallo, wij hebben de algemene snoeiadviezen beschreven in losse items: https://www.vtwonen.nl/tuinieren/snoeien/. Hieronder vind je de peer, de appel en de notenboom. Deze kun je inderdaad nu snoeien. Pruimen en kersen vallen onder het steenfruit en deze kun je beter vlak na de bloei in april/mei of vlak na de pluk in augustus/september snoeien. Succes!

Kas op 12 maart 2019 om 08:33

Kan ik een appelboom nog snoeien nu? De boom is ruim 20 jaar oud

Beste Kas,
Met pitvruchtbomen worden appelbomen en perenbomen bedoeld. De snoei van deze bomen valt tussen begin januari en eind maart. Dit is dus nog steeds mogelijk.
Groet,
vtwonen