Fruitboom snoeien

Als je optimaal wilt profiteren van je fruitboom dan is het verstandig om hem goed te snoeien. Er zijn twee soorten vruchtbomen, namelijk pitvruchtbomen en steenvruchtbomen. Deze moeten allebei op een ander moment gesnoeid worden.

Tip: Een goede basis snoeigereedschap vind je in onze shop.

Fruitboom snoeien

Fruitboom snoeien

Fruitbomen snoeien doe je zodat er weer nieuwe takken kunnen groeien. Knip oude takken en takken die weinig vrucht geven weg met een snoeischaar of takkenschaar. Verwijder takken altijd op ongeveer tien centimeter vanaf de stam. Wanneer een tak in twee takken splitst (vergaffeling), dan moet je een van de twee takken verwijderen. Ook naar beneden of naar binnen groeiende takken kun je wegknippen.

Pitvruchtbomen snoeien

Met pitvruchtbomen worden appelbomen en perenbomen bedoeld. De snoei van deze bomen valt tussen begin januari en eind maart. Doe het nooit eerder, want dan zijn deze fruitbomen nog gevoelig voor ziektes, zoals vruchtboomkanker. Deze schimmelziekte kan de stam en takken aantasten en verspreidt zich vooral in november en december tijdens vochtig weer. Snoei de bomen altijd met droog weer en liever niet tijdens een strenge vorstperiode. Het is ideaal snoeiweer wanneer het ‘s nachts licht vriest en de temperatuur overdag iets boven nul uitkomt.

Lees meer over deze soort fruitboom snoeien bij appelboom snoeien en perenboom snoeien.

Steenvruchtbomen snoeien

Steenvruchten zijn vruchten zoals pruimen, kersen, perziken en abrikozen. Deze bomen kun je in de winter beter niet snoeien. In deze periode kunnen ze namelijk besmet worden met loodglansschimmel. Sommige rassen steenvruchten zijn hier erg gevoelig voor. Bijvoorbeeld het pruimenras ‘Victoria’ kan sterven door deze ziekte. Daarom kun je steenfruit beter vlak na de bloei in april/mei of vlak na de pluk in augustus/september snoeien.

Dikke takken zaag je af met een snoeizaag, daar lees je meer over bij dikke tak afzagen.

Direct online snoeigereedschap bestellen? Ga naar onze shop om de collectie snoeigereedschap te bekijken.

Snoeigereedschap uit de video: Metallo snoeischaar K-0050, Metallo takkenschaar K-5750, Metallo snoeizaag K-6045

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Kas op 12 maart 2019 om 08:33

Kan ik een appelboom nog snoeien nu? De boom is ruim 20 jaar oud

>

vtwonen op 12 maart 2019 om 11:09

Beste Kas,
Met pitvruchtbomen worden appelbomen en perenbomen bedoeld. De snoei van deze bomen valt tussen begin januari en eind maart. Dit is dus nog steeds mogelijk.
Groet,
vtwonen

>

kleinherenbrink op 21 februari 2018 om 16:10

Ik heb een tiental vruchtbomen van appel- peer pruim en kersen.Ook een notenboom. Graag een algemeen snoeiadvies,Kan ik daar nu (februari) al mee beginnen?

>

vtwonen op 27 februari 2018 om 07:59

Hallo, wij hebben de algemene snoeiadviezen beschreven in losse items: https://www.vtwonen.nl/tuinieren/snoeien/. Hieronder vind je de peer, de appel en de notenboom. Deze kun je inderdaad nu snoeien. Pruimen en kersen vallen onder het steenfruit en deze kun je beter vlak na de bloei in april/mei of vlak na de pluk in augustus/september snoeien. Succes!

>

Anoniem op 24 juni 2017 om 12:45

Hallo Marie,

Wij hebben vier jaar geleden een Abrikozen Pruimenboom (Aprimira Mirabelle gekocht, dit en vorig jaar was er veel bloesem aan de boom, maar er komen een paar vruchten aan de takken die er onvolgroeid weer er af vallen.
Wat zou hier de oorzaak van zijn?

Graag hoor ik van u.

M.V.G. Wouter.

>

Anoniem op 30 juni 2017 om 14:49

Beste Wouter. Een antwoord van Kristel dit keer. Het is gebruikelijk dat de pruim in juni gaat ruien, hij stoot dan de onvolledige vruchten weer af, maar er blijven nog genoeg vruchten aan de boom als het goed is. De Mirabelle-pruim is zelfbestuivend, dus hij zou in z’n eentje vruchten moeten geven, het is echter wel zo dat een andere pruim in de nabijheid de opbrengst kan vergroten. Kijk eens of er gaatjes in de vruchten zitten, hier kan de pruimenmot mee te maken hebben. Er zijn nog tal van ziektes die een rol kunnen spelen, zoals loodglans, kanker enzovoorts, maar omdat het om een nieuwe boom gaat, sluit ik dat voor het gemak even uit. Andere redenen kunnen watergebrek of kaliumgebrek zijn. Persoonlijk denk ik eerder dat laatste. Bemest de pruim met organische meststoffen, wellicht is het daarmee opgelost? Breng anders eens een bezoek aan de kweker waar je de boom hebt gekocht, die weet vast een oplossing. Succes!

>

Anoniem op 12 november 2015 om 08:39

Hoi Sophie, dat is schrikken. Pluk als eerste de appels, daar heb je het hele jaar naar uitgekeken. Graaf hem dan voorzichtig los en plant hem opnieuw. Meestal waait hier een westenwind, zet de paal aan de westkant van de boom. Snoei alleen de beschadigde takken. Zorg dat de kroon in evenwicht blijft, links en rechts ongeveer evenveel takken. Door het verplanten heeft de boom in het voorjaar weer extra water nodig. Succes! ~Marie

>

Anoniem op 7 november 2015 om 08:25

Beste Paul,
Ons appelboompje (ca. 1,5m hoog) is bij een herfststorm half omgewaaid: aan een kant zijn de wortels omhoog gekomen. We hebben hem gestut, maar echt stabiel staat hij niet meer, hij helt erg over, ook door het gewicht van de appels. Wat kunnen we het beste doen: uitgraven en opnieuw planten? Rigoureus terugsnoeien en weer overeind proberen te zetten?
Alvast dank voor je advies!
Sophie

>

Anoniem op 2 oktober 2015 om 08:38

Hoi Raymond, kersen groeien inderdaad erg hard. Stel het snoeien uit tot in de zomer, na de bloei. Steenvruchten, zoals een kers, pruim of abrikoos, krijgen ziektes als loodglans als je ze in de winter snoeit. Een kers wil na een snoeibeurt weer de hoogte in. Steek ook wat wortels door, in een halve cirkel ruim rondom de boom, dat remt de groei. ~Marie

>

Anoniem op 26 september 2015 om 09:26

Wij hebben een kersenboom en die wordt mij veel te hoog en te breed. Daar komt bij de vogels de kersen erui vreten en omdat hij zo groot is kan ik er geen net over heen gooien. Mag ik hem van ca. 3,00 M1 hoogte terug snoeien naar een meter of 2?

>

Anoniem op 21 september 2015 om 08:44

Hoi Renske, slim van je om de bomen door een professional te laten snoeien, anders is de vorm er snel uit. Dit jaar is het een slecht perenjaar, vorig jaar was de oogst overvloedig, dat kost de bomen veel kracht. Ze hebben beurtjaren, het ene jaar zijn ze overladen met fruit, het jaar erop is dat veel minder. De omhoog groeiende nieuwe scheuten kan je beter in februari wegsnoeien. Top ze al in mei, zodra ze 10 cm lang zijn, dat stimuleert de aanmaak van bloemknoppen. ~Marie

>

Anoniem op 10 september 2015 om 11:19

In november 2013 heb ik een huis gekocht met 3 leiperen in de tuin. Ze bloeien wel, maar geven geen vruchten. In 2014 heb ik ze daarom door een professional laten snoeien,zonder resultaat.( Hoe oud ze zijn weet ik niet).Vorig jaar heb ik ze zelf gesnoeid. Er zitten nu heel veel twijgen aan.
Kan ik die nu (september) weghalen of beter nog niet? En wat kan de oorzaak zijn dat ze geen vrucht dragen?Omdat de blaadjes gekruld zijn heb ik ze vorige maand extra voeding gegeven voor fruitbomen.

>

Anoniem op 3 september 2015 om 08:05

Hoi Gin, grappig dat je boom doorschiet en nog eens bloeit. Het kost de boom veel kracht om nu nog pruimen te maken. Je kunt ze weg halen, om krachten te sparen. Hetzelfde geldt voor de nieuwe scheuten; dat is waterlot, knip het weg. ~Marie

Shop suggesties

Inspiratie suggesties