WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Fruitboom snoeien: pitvruchtbomen en steenvruchtbomen

Als je optimaal wilt profiteren van je fruitboom dan is het verstandig om hem goed te snoeien. Er zijn twee soorten vruchtbomen, namelijk pitvruchtbomen en steenvruchtbomen. Lees wanneer je aan de slag moet met verschillende soorten fruitbomen snoeien.

Tip: goed snoeigereedschap vind je in onze shop.

fruitboom snoeien

Zo werkt fruitboom snoeien

Fruitbomen snoeien doe je zodat er weer nieuwe takken kunnen groeien. Knip oude takken en takken die weinig vrucht geven weg met een snoeischaar of takkenschaar. Verwijder takken altijd op ongeveer tien centimeter vanaf de stam. Wanneer een tak in twee takken splitst (vergaffeling), dan moet je een van de twee takken verwijderen. Ook naar beneden of naar binnen groeiende takken kun je wegknippen. Dikke takken zaag je af met een snoeizaag, daar lees je meer over bij dikke tak afzagen.

Pitvruchtbomen snoeien

Met pitvruchtbomen worden appelbomen en perenbomen bedoeld. Snoeien van pitvruchtbomen doe je tussen begin januari en eind maart. Doe het nooit eerder, want dan zijn deze fruitbomen nog gevoelig voor ziektes, zoals vruchtboomkanker. Deze schimmelziekte kan de stam en takken aantasten en verspreidt zich vooral in november en december tijdens vochtig weer. Snoei de bomen altijd met droog weer en liever niet tijdens een strenge vorstperiode. Het is ideaal snoeiweer wanneer het ‘s nachts licht vriest en de temperatuur overdag iets boven nul uitkomt.

Lees meer over deze soort fruitboom snoeien bij appelboom snoeien en perenboom snoeien.

Steenvruchtbomen snoeien

Steenvruchtbomen zijn vruchten zoals pruimen, kersen, perziken en abrikozen. Deze bomen kun je in de winter beter niet snoeien. In deze periode kunnen ze namelijk besmet worden met loodglansschimmel. Sommige rassen steenvruchten zijn hier erg gevoelig voor. Bijvoorbeeld het pruimenras ‘Victoria’ kan sterven door deze ziekte. Daarom kun je steenvruchtbomen snoeien vlak na de bloei in april en mei of vlak na de pluk in augustus of september.

Snoeischaren bestellen

Aan de slag met fruitboom snoeien? Bekijk verschillende snoeischaren. 

nog meer: tuinieren