Een appelboom snoeien: zo doe je dat

beeld vtwonen Beeld

Heb jij een appelboom in de tuin staan? Dan zijn deze tips essentieel. De appelboom moet een paar keer per jaar gesnoeid worden, zodat de boom kan blijven groeien en appels kan geven. Alles over het snoeien van de appelboom lees je hier.

Lees verder onder de advertentie

Waarom moet je een appelboom snoeien?

Het snoeien van de appelboom doe je simpelweg om meer appels te krijgen. Om goede vruchten te krijgen is er zoveel mogelijk licht nodig in de kroon van de appelboom. Deze moeten open van structuur zijn, zodat de zon er goed bij kan en de appels kunnen rijpen. Ook is het van belang dat de twijgen, de dunnere zijtakken, in een hoek van 45 tot 90 graden van de stam afstaan. Zo kunnen appels goed naast elkaar groeien en van alle kanten het benodigde zonlicht krijgen. Als je een appelboom niet snoeit, zal deze vooral veel nieuwe takken maken en weinig energie steken in het laten groeien van appels. Goed om te weten is dat je door te snoeien echt kan zorgen voor oogst.

Wanneer een appelboom snoeien

Je kunt appelbomen twee keer per jaar snoeien:

  • Aan het eind van de winter in februari snoei je dikke oude takken weg en spaar je de kortloten, dit is bloesemhout waaraan de appels groeien.
  • In juni snoei je nog een keer. Als reactie op de winterse snoei maakt de boom veel waterlot. Dit zijn de snelgroeiende recht omhoog schietende takken die veel zonlicht wegnemen. Knip deze waterloten weg, zo komen ze niet terug.
Lees verder onder de advertentie

Waarom moet je een appelboom snoeien

Een appelboom snoeien doe je in de winter, vanaf begin januari tot eind maart. Snoei niet eerder, de bomen zijn dan nog gevoelig voor ziektes, zoals vruchtboomkanker. Deze schimmelziekte kan de stam en takken aantasten en verspreidt zich vooral in november en december tijdens vochtig weer. Snoei altijd met droog weer en liever niet tijdens een strenge vorstperiode.

Hoe moet je een appelboom snoeien in de winter

Tijdens de wintersnoei knip je dikke oude takken weg met een takkenschaar en spaar je de kortloten, dit is namelijk het bloesemhout. Let bij het snoeien goed op wat bloem- en bladknoppen zijn, bloemknoppen ‘staan’ op de tak en bladknoppen ‘liggen’ op de tak. Wacht bij twijfel met snoeien tot het voorjaar. De eerste knoppen in de boom die groen worden zijn altijd bloemknoppen. Bladknoppen volgen een week of twee later, stel het snoeien uit tot dit moment. Laat een paar waterloten (rechte jonge takken) staan. Hierop ontstaan in het volgende jaar de nieuwe bloemknoppen.

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

Zomersnoei van de appelboom

In juni kun je eventueel nog een keer de appelboom snoeien. Als reactie op een te sterke winterse snoei, maakt de boom veel waterloten aan. Deze snelgroeiende recht omhoog schietende takken herken je meteen en mogen weg worden gehaald. Met een goede, schone snoeischaar is dit klusje zo geklaard.

APPELBOOM IN EEN POT?
Lees meer over de verzorging bij kleine bomen in pot

Zo werkt het snoeien

In deze video laat tuinman Jurgen Smit zien welke takken je moet snoeien en hoe je dit het beste aanpakt.

Lees verder onder de advertentie

Appelboom herkennen zonder fruit

Heeft de boom nog nooit vrucht gedragen? Ook zonder fruit is een fruitboom te herkennen. Een appelboom groeit met voornamelijk horizontale takken, een peer maakt meer verticale takken. Er zijn veel soorten appelbomen, daar vind je meer over bij appelboom kopen.

Perenboom snoeien

Het snoeien van een perenboom werkt eigenlijk op dezelfde manier als het snoeien van een appelboom. De bomen zien er alleen wat anders uit en geven natuurlijk andere vruchten. Lees meer in het artikel ‘perenboom snoeien’.

Lees verder onder de advertentie

Bron: beeld: Unsplash