WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Hoe en wanneer bessen snoeien

Het is heerlijk en gezond snoepgoed: de bes. En die bessen groeien aan struiken die ook prima in een tuin kunnen groeien. In een gewone tuin kun je ook massa’s bessen oogsten. Maar voor een goede oogst is bessen snoeien erg belangrijk. Hoe en wanneer moet je bessen snoeien? Je leest hier er alles over.

bessen snoeien

Bessenstruik in de tuin

Een gewone bessenstruik is een makkelijke plant voor beginnende tuiniers. In normale tuingrond doen ze het al snel goed, als ze maar zonnig staan.

Wanneer bessen snoeien

In welke maand moet je bessen snoeien? Bessen snoeien doe je in het vroege voorjaar, in de maand maart. Let er bij de aalbes op dat er ook direct na aanplant gesnoeid moet worden. Snoei alleen als het niet vriest.

Rode bessen in de tuin

Rode bessen Ribes Rubrum, of aalbessen, zijn de meest gekweekte bessen in de tuin. Er zijn naast rode ook witte aalbessen (zoals Ribes rubrum ‘Witte Hollander’). Rode bessen zijn het meest geliefd bij de vogels, die laten de blanke meestal hangen, en dat terwijl die witte bessen minstens zo smakelijk zijn.

Rode bessen snoeien voor meer oogst

Bessen snoeien beïnvloedt de hoeveelheid en de grootte van de bessen. Daarnaast bepaalt het ook hoe vaak je kunt oogsten. Na het planten moet je (als het tenminste niet vriest) de scheuten terugnemen tot zo’n 25 centimeter. Aan het eind van het eerste jaar moeten ze weer worden gehalveerd. De volgende jaren snoei je tot op de gewenste hoogte. Om de bessenstruik mooi compact te houden kun je uitgebloeide takken snoeien tot op een gezond zijtakje, dat doe je na de oogst. Zorg voordat je begint met snoeien voor het juiste snoeigereedschap.

Blauwe bes in de tuin

De blauwe bes (Vaccinium corymbosum) is een veredelde vorm van de veel kleinere bosbes. Ook in de tuin kan een blauwe bessenstruik aardig wat opbrengen. Ook blauwe bessen hebben zon nodig om vrucht te dragen, maar zorg wel dat de grond niet helemaal uitdroogt. De grond moet vochtig zijn maar niet te nat. Doe elk jaar een handje organische mest bij elke plant.

Blauwe bes snoeien

De blauwe bes snoei je in het voorjaar om hem licht en luchtig te houden door het teveel aan takken weg te snoeien. Soms kan ook verjongingssnoei nodig zijn. Na drie jaar geven de nieuwe takken dan weer bosbessen.

In de plantenindex kun je mee informatie vinden over verzorging van verschillende bessenstruiken.

Tuinieren maar!

nog meer: tuinieren