vtwonen

Bessen snoeien

Het is heerlijk en gezond snoepgoed: de bes. En ook in een gewone tuin kun je van de mooie struik massa’s bessen oogsten. Voor een goede oogst is snoeien belangrijk.

Schrijf je nu in voor de vtwonen nieuwsbrief en ontvang 10 euro shoptegoed!

Rode-Bessen-snoeien

Een gewone bessenstruik is een makkelijke plant voor beginnende tuiniers. In normale tuingrond doen ze het al snel goed, als ze maar zonnig staan.

Wanneer bessen snoeien

Bessen snoeien doe je in het vroege voorjaar.  Let er bij de aalbes op dat er ook direct na aanplant gesnoeid moet worden. Snoei alleen als het niet vriest.

Rode bessen snoeien

Rode bessen Ribes Rubrum, of aalbessen, zijn de meest gekweekte bessen in de tuin. Er zijn naast rode ook witte aalbessen (zoals Ribes rubrum ‘Witte Hollander’). Rode bessen zijn het meest geliefd bij de vogels, die laten de blanke meestal hangen, en dat terwijl die witte bessen minstens zo smakelijk zijn.

Bessen snoeien beïnvloedt de hoeveelheid en de grootte van de bessen. Daarnaast bepaalt het ook hoe vaak je kunt oogsten. Na het planten moet je (als het tenminste niet vriest) de scheuten terugnemen tot zo’n 25 centimeter. Aan het eind van het eerste jaar moeten ze weer worden gehalveerd. De volgende jaren snoei je tot op de gewenste hoogte. Om de bessenstruik mooi compact te houden kun je uitgebloeide takken snoeien tot op een gezond zijtakje, dat doe je na de oogst. 

Blauwe bes snoeien

De blauwe bes (Vaccinium corymbosum) is een veredelde vorm van de veel kleinere bosbes. Ook in de tuin kan een blauwe bessenstruik aardig wat opbrengen. Ook blauwe bessen hebben zon nodig om vrucht te dragen, maar zorg wel dat de grond niet helemaal uitdroogt. De grond moet vochtig zijn maar niet te nat. Doe elk jaar een handje organische mest bij elke plant.

De blauwe bes snoei je in het voorjaar om hem licht en luchtig te houden door het teveel aan takken weg te snoeien. Soms kan ook verjongingssnoei nodig zijn. Na drie jaar geven de nieuwe takken dan weer bosbessen.

In de plantenindex kun je mee informatie vinden over verzorging van verschillende bessenstruiken.

Tip: bij blauwe bessen kwekerij De Greftenhoeve mag je zelf blauwe bessen komen plukken.

Direct shoppen?

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Nieuwland op 5 juni 2018 om 15:39

Mijn man heeft een tijdje terug een bessenboompje gekregen..de takken zijn nu omgeveer een meter hoog
Moeten we die gewoon laten groeien of inkorten?
We genieten er zo van..
Hopen op een berichtje
Groet
Anneke

>

vtwonen.nl/tuinieren op 7 juni 2018 om 07:52

Beste Anneke, het is belangrijk voor ons om te weten om welk soort boompje het gaat. Bessenboompje; bedoel je een sierkers? Of een bessenstruik zoals de blauwe bes, rode bes of kruisbes? Of een krentenboompje die op dit moment zijn vruchten geeft? Voor de meeste boomsoorten geldt dat ze in de winter gesnoeid moeten worden, maar er zijn uitzonderingen (zoals (sier)kersen en pruimen). Vandaar de vraag!

Shop suggesties

Inspiratie suggesties