Blauwe bes

beeld vtwonen Beeld

De bessen van de blauwe bosbes

De blauwe bosbes, Vaccinium corymbosum, komt uit Noord-Amerika en wordt daarom ook Amerikaanse bosbes genoemd. Hij kan na een aantal jaren kilo’s bosbessen geven. De maat daarvan wisselt per cultivar waar er vele tientallen van bestaan. De bosbessen zijn gemiddeld driemaal zo groot als van gewone bosbessen.

Lees verder onder de advertentie

Wanneer is de rijptijd van de bosbes?

Ook de rijptijd wisselt per ras: bij vroege rassen begin juli, bij late rassen begin augustus. Je kunt daarna ongeveer een maand lang doorplukken, want niet alles rijpt tegelijkertijd. Het is daarom verstandig wekelijks de rijpe bosbessen plukken, te vroeg geplukte bessen zijn minder van smaak en te rijpe bessen vallen af. De meeste blauwe bosbessen worden flinke struiken (tot twee meter hoog) die absoluut in zure grond moeten staan die veel organisch materiaal bevat. Het zijn zelfbestuivende planten, dus ook met één exemplaar krijg je al bessen. Overigens begint de vruchtvorming als een struik drie jaar oud is, maar de opbrengst wordt pas echt goed na een jaar of zeven. De planten van de Vaccinium corymbosum hebben fraaie bladkleuren in de herfst.

De bloemen van de Vaccinium

Vaccinium is een plant waar je het hele jaar door van kunt genieten. In het voorjaar laat hij zijn mooie witroze bloemen zien, in de zomer pluk je de heerlijke vruchten, in de herfst kun je genieten van de vurig verkleurende bladeren en in de winter blijven zijn bladeren ook nog eens aan de struik zitten. Het geslacht Vaccinium is vooral bekend in de vorm van onze wilde bosbessen die tegenwoordig vanwege het gevaar van gevaarlijke tekenbeten veel minder worden geplukt. Wat is er dan lekkerder dan zelf nauw verwante bessen in eigen tuin te kunnen oogsten. Bovendien produceren die bessen die veel groter zijn en toch ongeveer dezelfde smaak hebben.

Hoe onderhoud ik de Bosbes?

De meeste Vaccinium-soorten zijn bosplanten die graag lichte schaduw hebben en het liefst in wat zure, zeer humusrijke grond staan. Als ze die condities krijgen, zijn het probleemloze planten die jarenlang doen wat ze moeten doen, namelijk voor lekkere vruchten zorgen. Meer over bomen planten, waaronder bosbessen planten lees je op onze site. Als er meer planten worden gezet, staan die ongeveer anderhalve meter uit elkaar (zo breed kunnen de struiken worden) en op een zonnige plek. De grond mag niet uitdrogen, dus zorg steeds voor voldoende water. De snoei beperkt zich tot verjongingssnoei. Na drie jaar geven de nieuwe takken weer bosbessen. Als je in het voorjaar bemest, geen beendermeel geven, want dat bevat kalk.

Lees verder onder de advertentie

Bestel de plant direct.

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Vaccinium corymbosum

Familie

blauwe bes

Latijnse familie

corymbosum

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Snoei is eigenlijk niet nodig, maar kan in het voorjaar.

Bemesting

Gebruik humusrijke, enigszins zure mest.

Winterhard

volkomen

Bodem

zure, zeer humusrijke grond

Vochtigheid

grond moet vochtig blijven

Lees verder onder de advertentie

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot lichte schaduw

Hoogte

Maximaal

200

Beschrijving

tot 2 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Lees verder onder de advertentie

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Juni