tuinierentuinplant

Snijselderij

 
beeld vtwonen Shutterstock / Ruud Morijn Photographer
Shutterstock / Ruud Morijn Photographer
 
Geschreven door:
Leestijd 2 minuten

Apium graveolens oftewel snijselderij is een bekend kruid in de hedendaagse keuken.

Tot welke familie behoort Apium graveolens?

Apium graveolens behoort tot de familie van de schermbloemigen (Apiaceae) waar – naast verschillende seldersoorten – nog heel wat andere veel geteelde groenten behoren. Denk bijvoorbeeld aan kervel en peterselie. En de bladeren van pastinaak lijken net grove selderij. Ook wortelen en knolvenkel zijn familie. Minder bekende leden zijn wortelpeterselie en Lavas of maggiplantje dat als doorlevend kruid gekweekt wordt.

Wat zijn eigenschappen van de Apium graveolens?

Gewone snijselderij is een eenjarige plant. Het is een plant die bestaat uit diverse scheuten en vertoont een bossige groei. Je kunt er regelmatig wat bladeren van snijden, de plant blijft verder groeien. Snijselder is meer aromatisch dan groene selder. Het zaad van de selderij wordt veel gebruikt voor het kruiden van salades, sauzen, soepen en vlees. De gemalen zaadjes worden toegevoegd aan het drankje Bloody Mary. De stengels worden als rauwkost gegeten, maar ook wel samen met de bladeren gebruikt in stoofschotels.

Lees verder onder de advertentie

De geschiedenis van Apium graveolens?

De Romeinen gebruikten Apium vroeger al als smaakstof. Maar zij associeerden het ook met ongeluk en de dood en gebruikten de bladeren voor het maken van een rouwkrans.

Geneeskrachtige gaven van Apium graveolens

Snijselderij heeft ook geneeskrachtige gaven. De blaadjes van deze plant zuiveren het bloed. En zalf op basis van deze blaadjes heeft en positieve uitwerking op schimmelinfecties. En als je last hebt van jicht, artritis en reuma kan een kleine hoeveelheid zaadjes de pijn verzachten.

Hoe moet ik Apium graveolens onderhouden?

Met een beetje geluk kun je tot in de winter gewone selderij dooroogsten. Dek daarvoor de planten vanaf de eerste indringende vorst af met wat stro. Bij vorst overdag kan je er nog een plastiek overtrekken. Hiermee bescherm je de planten tegen vorst. Verwijder dit wel bij dooiweer, om rotting te voorkomen.

Lees verder onder de advertentie

Hoe voorkom ik de bladvlekkenziekte bij Apium graveolens?

Bladvlekkenziekte (Septoria) wordt ook selderplaag genoemd of selderroest. Dit zijn bruingele vlekken op de bladeren met daarin zwarte puntjes. De infectie en uitbreiding gebeurt bij vochtig, warm weer. Vooral bij natte, warme zomers zal bestrijding nodig zijn met bijvoorbeeld biologisch basaltmeel. Zorg er ook voor dat de planten ruim van elkaar afstaan, zodat de bladeren makkelijk kunnen drogen. Aangetaste bladeren kun je het beste onmiddellijk verwijderen omdat die bij regenachtig weer voor verdere infectie zorgen. Meer informatie over het bestrijden van ziekten en plagen is te vinden op de site.

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Apium graveolens

Familie

gewone snijselderij

Latijnse familie

graveolens

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Geen snoei nodig.

Bemesting

Organische bemesting voor de winter of in het voorjaar.

Winterhard

goed

Bodem

humusrijke, goed vochtvasthouden

Vochtigheid

matig vochtig

Lees verder onder de advertentie

Licht

Type

Zon

Beschrijving

volle zon

Hoogte

Minimaal

100

Maximaal

100

Beschrijving

circa 1 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Lees verder onder de advertentie

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

September