Bladpeterselie
Waarvoor kan ik bladpeterselie gebruiken?
Bladpeterselie: Een oude Duitse legende vertelt over een jongen, Peter, en een meisje, Silie, die aldoor maar ruzie maakten. De tovenaar was het zat en veranderde ze in een plant. Peter werd de wortel en Silie het loof. In de tijd van Karel de Grote was de bevolking verplicht Petroselinum te kweken omdat het een gunstig effect zou hebben op de gezondheid. Nog steeds wordt bladpeterselie veel gebruikt. Niet alleen als smaakversterker – verfijnd en hartig, maar ook als eye-catcher. Maar daarmee doen we dit tuinkruid te kort. Bladpeterselie helpt ons namelijk bij de algemene werking van onze lichaamsfuncties. In bladpeterselie zitten vele vitamines (A en C) en het bevat ook veel ijzer en kalk. Het kruid is bloedzuiverend, eetlustopwekkend en kalmerend. Groot voordeel is dat peterselie het jaar rond vers geoogst kan worden. Het kruid hoort net als onder meer dille, koriander, wortel en selderie tot de familie van de schermbloemige. Het is echter wel een eenjarig kruid: na de bloei sterft de plant.
Bladpeterselie gebruiken in de keuken
Bladpeterselie heeft twee varianten. De platte, die een wat pittige smaak heeft en die met de gekrulde bladeren die vaker als garnituur gebruikt wordt. Als je bladpeterselie als smaakmaker gebruikt, voeg het dan pas vóór het opdienen toe omdat anders het aroma verdwijnt. Kook je peterselie mee, dan geeft deze een bittere smaak. Je kunt bladpeterselie drogen of invriezen, maar daarmee gaat de smaak wel achteruit. Nog een laatste aanbeveling: kauwen op een peterselieblad helpt de knoflookgeur verdwijnen en geeft een frisse adem!
Wanneer bloeit bladpeterselie?
Bladpeterselie (Petroselinum crispum) is een tweejarige plant. Het eerste jaar wordt de plant gezaaid en overwintert met een bladrozet. De blaadjes hiervan hebben een fijne structuur en zijn heldergroen van kleur. In het tweede jaar gaat de plant bloeien. In juni- juli verschijnen de groengele bloemschermen, aan lange holle stengels van 80 centimeter hoog. Na de bloei sterft de plant af. Om steeds verse bladpeterselie in de tuin te hebben, moet je dus elk jaar zaaien. Een leuk artikel hierover v indt je bij moestuin zaaien.
Vind je het leuk om meer tuinnieuws te lezen? Regelmatig worden er leuke artikelen geplaatst op het tuinblog, boordevol inspiratie voor je tuin.
Kenmerken:
Benaming
Naam
bladverliezend
Latijnse naam
Petroselinum crispum
Familie
bladpeterselie
Latijnse familie
crispum
Onderhoud
Verzorging
Geen speciale verzorging nodig.
Snoeien
Geen snoei nodig.
Bemesting
Geen mest nodig.
Winterhard
goed
Bodem
humusrijke, vochtige grond
Vochtigheid
matig vochtig
Licht
Type
Halfschaduw
Beschrijving
halfschaduw
Hoogte
Maximaal
20
Beschrijving
tot 20 centimeter
Kleuren
Eerste kleur
Geel
Tweede kleur
Groen
Kleurbeschrijving
geelgroen
Bloeitijd
Begin
Juni
Eind
Juli