Slinger van herfstbladeren

beeld vtwonen Beeld

Tijdens het ruimen van de herfstbladeren stuit je op de mooiste exemplaren. Etaleer ze aan een mooie herfstslinger, zo geniet je er binnen ook nog van.

Lees verder onder de advertentie

Herfstslinger maken

Van nood een deugd maken, dat is het geval wanneer je tijdens het harken als een kind op zoek mag naar mooie herfstschatten. Zoek een stuk of tien bladeren uit die verschillen in vorm, afmetingen kleur. In principe kun je nemen wat je mooi vindt, maar het is wel belangrijk dat de bladeren intact zijn, niet teveel omkrullen en er moeten steeltjes aan zitten om ze op te hangen. Zo ga je te werk:

  • Laat je vondsten van tevoren goed drogen.
  • Het beschrijven of betekenen doe je met een witte permanentmarker. Het leukste is om per blad een ander patroon te kiezen en dit steeds te herhalen.
  • Hang ze met kleine knijpertjes op aan een touw. Eventueel kun je ook een dun touw gebruiken om de steeltjes vast te knopen, maar dan is het wat lastiger om ze zo mooi recht te hangen.

Klaar? Hang de slinger op tegen een mooie muur in de woonkamer of op je werkkamer.

Lees verder onder de advertentie

Bladeren ruimen, is dat wel nodig?

In principe zeggen wij; laat de tuin lekker de tuin. Afgestorven vaste planten kunnen gewoon blijven staan en voor herfstbladeren geldt hetzelfde. Laat ze liggen zolang je er geen last van hebt. Veel mensen vegen wel de belangrijkste paden schoon, omdat het blad langzaam verteert en na veel regen erg glibberig kan worden. Een dik pak bladeren op je gazon kun je ook beter wegvegen. Het kan het gras namelijk luchtdicht afsluiten waardoor je kans hebt dat het gras eronder verstikt. Hark de bladeren gerust de omliggende borders in. Als een warme deken bedekt het de kluiten van vorstgevoelige planten en het verteert langzaam tot goede voedingsbron voor je planten.

Herbarium maken

Heldergeel, diep ingesneden, van formaatje XL, of zo dieprood dat je je afvraagt of het nog wel natuurlijk is. Heb je nog wat bladeren over? In een herbarium kun je je mooiste bladeren tentoonstellen en bewaren. Misschien ken je het nog wel van de biologielessen op school; toen was het helemaal niet leuk om te maken, maar nu des te meer!

Kristel blogt over tuinieren

Ontspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.nl/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylde zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.

Lees verder onder de advertentie

Bron foto´s: mooiwatplantendoen.nl