Rozenbladwesp

larven rozenbladwesp Beeld Larven van de rozenbladwesp
Beeld Larven van de rozenbladwesp

Als de bladeren van je rozen naar buiten oprollen en slap afhangen, dan is de kans groot dat dit komt door de rozenbladwesp. Deze wesp legt eitjes op de bloembladeren en spuit tijdens het eitjes leggen een sap in de bladeren dat ervoor zorgt dat ze opkrullen. Zo wordt er een natuurlijk nestje gevormd voor de kleine groene larven. Dit is verder niet schadelijk voor de plant, maar het ziet er natuurlijk niet fraai uit.

Lees verder onder de advertentie


Wat zijn rozenbladwespen?

De rozenbladwesp is een klein beestje dat behoort tot de bladwespen. Dat het geen echte wesp is, kun je zien aan de ongevouwen vleugels en het missen van een wespentaille. Het beestje heeft een zwart lichaam met een oranjegeel achterlijf. De wesp snijdt een kleine opening in de rozenbladeren en legt daar eitjes in. De larven van de rozenbladwesp lijken op kleine rupsen die maar al te graag je rozen opeten. De rozenbladwesp komt in het voorjaar voor, van ongeveer maart tot juni en afhankelijk van de temperatuur.

Rozenbladwesp bestrijden

Meestal valt de plaag van de rozenbladwesp erg mee en hoef je niets te doen. De natuurlijke vijanden zoals wantsen en sluipwespen doen vaak het werk al voor je. Je kunt de aangetaste bladeren ook gewoon plukken en weggooien. Zo voorkom je dat de eitjes uitkomen en de plaag zich uitbreidt. Gooi ze echter niet bij het groenafval en ook niet op de composthoop, anders gaat de cyclus gewoon door. Als er een grotere hoeveelheid bladeren is aangetast door de rozenbladwesp kun je Pyrethrum spray gebruiken. Deze spray is verkrijgbaar bij goed gesorteerde tuincentra.

Lees verder onder de advertentie

Wanneer

Het is het beste om in te grijpen zodra de eerste bladeren zijn aangetast. Houd je rozen daarom goed in de gaten. Zodra er een blad oprolt, is de beste oplossing om dit direct te snoeien en weg te gooien.