Rotan als buitentrend

beeld vtwonen Beeld

De jaren ’60 in je tuin, het kon niet uitblijven. Rotan als materiaal zorgt voor het ultieme strandgevoel in je tuin en oogt ook mooi natuurlijk. Maar hoe geschikt is het eigenlijk voor buiten?

Lees verder onder de advertentie

Iedereen heeft wel een tante, kennis of opa en oma die ze binnen had staan; rotan meubelen. Met name de gevlochten stoelen waren in de jaren ’60 zó populair dat vrijwel iedereen er wel een item van binnen had staan. Tot lang daarna nog trouwens, want zelfs bij mij, met een bouwjaar ver in de jaren ’80, staan de stoelen nog op het netvlies gegrift. Ik herinner me nog hoe heerlijk ik het vond om al die losse eindje van de gevlochten zittingen met mijn kindervingertjes los te pulken. Waardoor uiteindelijk het hele vlechtwerk uit elkaar viel; deze kennissen zagen me waarschijnlijk liever vertrekken dan komen.

Het ultieme strandgevoel

Al een aantal jaar beïnvloeden de jaren ’60 en ’70 de woontrends en daarmee is ook rotan en bamboe sensationeel in in trek in welke vorm dan ook; hanglampen, stoelen, (bijzet)tafels, manden, je kunt het zo gek niet bedenken of je vindt het uitgevoerd in dit materiaal. Zoals met alle trends duurt de aanloop naar de tuin altijd wat langer; pas sinds dit jaar staan ook de terrassen vol met rotan en bamboe. Ik vind het geweldig, je creëert met dit natuurlijke materiaal een echt strandgevoel in je tuin. Het is het basisingrediënt voor een Ibiza-geïnspireerd terras; precies wat we buiten willen.

Geschikt voor buiten?

Rotan is een materiaal dat komt van de rotanpalm die in tropische regenwouden voorkomt als lange liaan. Zoals elk ander natuurlijk materiaal geldt dat het op den duur zal verweren. Zeker wanneer het langdurig in contact komt met water zal het oprekken, verkleuren en langzaam zijn stevigheid verliezen. Onder een overkapping gaat rotan, vrij van regen en sneeuw, een stuk langer mee. Sommige fabrikanten beschermen het materiaal met een blanke lak. Net als met andere natuurproducten is het door de laag langer beschermd. Uiteraard gaat dit wel ten koste van de grillige look van het product.

Lees verder onder de advertentie

Wicker en polyrotan

Krijgen rotan tuinstoelen een vaste plek in je tuin, waar ze regen weer en wind moeten trotseren? Dan is polyrotan een betere optie; met de look van rotan en gemaakt van kunststof draad. Eigenlijk niet heel veel anders dan het wicker dat al zeker tien jaar bestaat, met als enige verschil dat de term moderner en meer herleidbaar is. Het kunststof draad gaat jarenlang mee en is niet zo gevoelig voor verkleuren. Er zit echter wel een enorm verschil in kwaliteit en uitstraling tussen wicker tuimeubelen. In veel gevallen oogt het alles behalve natuurlijk, maar als je goed zoekt vind je ook hele mooie.

Kristel blogt over tuinieren

beeld vtwonen Beeld

Ontspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.nl/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylede zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.

Lees verder onder de advertentie