Prachtkaars Whirling Butterflies

beeld vtwonen Beeld

Hoe groot wordt de prachtkaars?

De prachtkaars Gaura lindheimeri ‘Whirling Butterflies’ kan tot 1 meter hoog worden. De bloemen zijn wit van kleur.

Lees verder onder de advertentie

De Gaura als vaste plant

De naam Gaura komt van het Griekse gauros, dat ‘geweldig’ betekent. Het verwijst naar de opmerkelijke bloemen van sommige soorten uit dit plantengeslacht die rijk en langdurig bloeien. Prachtkaars is pas de laatste decennia populair geworden. Hoewel het een vaste plant is, wordt hij door zijn korte levensduur ook als eenjarige beschouwd. Gebleken is dat prachtkaars kan worden verleid tot het vormen van nieuwe rozetten door de oude scheuten in september tot op 25 centimeter terug te snijden. Indien dat lukt, leven de planten langer dan het ene seizoen dat ze meestal slechts gegund is.

De prachtkaars in je tuin

Prachtkaars komt uit Noord-Amerika (met name Texas en Louisiana), Mexico en Argentinië. Van de achttien soorten wordt bij ons maar één soort voor tuingebruik gekweekt: Gaura lindheimeri. Deze plant vormt goed vertakkende stengels waardoor een bossig uiterlijk ontstaat. De stengels zijn dun, waardoor ze sierlijk overhangen. Prachtkaars zorgt daarom voor een luchtig accent in de border. De witte bloemen staan bij elkaar in schermen. Ze ontwikkelen zich uit roodachtige knoppen. Elk apart bloempje wordt drie tot vier centimeter groot, naar roze verkleurend. Opmerkelijk zijn de meeldraden die parmantig uit de bloemen steken. De bloei valt in de zomer tot vaak ver in de herfst totdat de eerste nachtvorsten er een eind aan maken. Ook het blad is mooi met de opvallende rode vlekken.

Hoe verzorg ik de Gaura lindheimeri ‘Whirling Butterflies’?

De planten groeien van nature in streken waar de zon veel schijnt en de temperatuur vrij hoog is. De grond is ter plekke ook zanderig en zeer doorlatend. De grond hoeft niet rijk aan voedsel te zijn, maar moet wel heel goed overtollig water doorlaten. De planten redden het ’s winters vaak niet, vandaar dat ze dikwijls ieder jaar opnieuw worden gezaaid of als gekochte zaailing ingeplant. In september kun je de takken tot op 25 centimeter terugknippen om de levensduur te verlengen.

Lees verder onder de advertentie

Meer artikelen lezen zijn te lezen op onze site. Daarnaast kan je op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws door onze tuinblog in de gaten te houden.

Bestel de plant direct.

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Gaura 'Whirling Butterflies'

Cult

'Whirling Butterflies'

Familie

prachtkaars

Latijnse familie

lindheimeri

Lees verder onder de advertentie

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

In het voorjaar opschonen en september tot 25 cm terugknippen.

Bemesting

Geen mest nodig.

Winterhard

matig

Bodem

goed doorlatende, niet al te voe

Vochtigheid

normaal tot matig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

75

Maximaal

100

Beschrijving

75-100 centimeter

Lees verder onder de advertentie

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit of roze

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

Oktober