WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zonnebloemen zaaien

Met zonnebloemen (Helianthus annuus) breng je de zomer in je tuin! Je kunt heel gemakkelijk zelf zonnebloemen zaaien en dat zorgt voor veel zonnig plezier. Ze zijn niet alleen mooi, de zaden zijn ook een lekkernij voor jezelf of voor vogels.zonnebloemen zaaien

Dag van de zonnebloem

Wist jij dat 1 mei de dag van de zonnebloem is? Elk jaar is het op deze dag ‘Internationale Zonnebloemdag’. Overal ter wereld planten mensen zonnebloemzaadjes op ongebruikte stukjes grond in de stad. Al sinds de Romeinse tijd is dit een dag waarop planten en bloemen weer bloeien het lentefeest wordt gevierd. Deze dag is in 2008 bedacht door de Engelsman Richard Reynolds. Hij vond dat de wereld wel wat meer kleur, liefde en dus zonnebloemen kon gebruiken. Daarom riep hij 1 mei uit tot ‘Internationale Zonnebloemdag’.

Zonnebloemen zaaien

Je kunt zonnebloemen begin maart binnen voorzaaien. Vanaf begin april/mei kun je ze ter plaatse in de tuin zaaien. Als je ze in mei zaait heb je in augustus prachtig bloeiende zonnebloemen!

  1. Vind een zonnig stukje aarde
  2. Graaf een kuiltje van 1 a 2 centimeter diep
  3. Doe het zaadje erin, aarde erover en geef wat water

Houd je zonnebloemen in de gaten en geef water indien nodig, bijvoorbeeld met deze leuke gieter van Kikkerland. Verwijder ook onkruid dat in de weg staat. Deze prachtige bloemen zijn ook nog eens aantrekkelijk voor passerende vlinders.

Tip: een kweektafel ziet er niet alleen leuk uit, het is ook nog eens handig. Zo kun je al jouw spullen netjes bij elkaar houden én bespaar je je rug.

Zaden kopen

Zonnebloemzaden kun je op heel veel plekken kopen, bijvoorbeeld bij tuincentra.

nog meer: tuinieren