Zonnebloemen zaaien

Met zonnebloemen (Helianthus annuus) breng je de zomer in je tuin! Je kunt heel gemakkelijk zelf zonnebloemen  zaaien en dat zorgt voor veel zonnig plezier. Ze zijn niet alleen mooi, de zaden zijn ook een lekkernij voor jezelf of voor vogels.

Tip: in de shop vind je allerlei items die het zaaien, kweken en groeien leuker én makkelijker maken.


zonnebloemen zaaien

Dag van de zonnebloem

Wist jij dat 1 mei de dag van de zonnebloem is? Elk jaar is het op deze dag ‘Internationale Zonnebloemdag’. Overal ter wereld planten mensen zonnebloemzaadjes op ongebruikte stukjes grond in de stad. Al sinds de Romeinse tijd is dit een dag waarop planten en bloemen weer bloeien het lentefeest wordt gevierd. Deze dag is in 2008 bedacht door de Engelsman Richard Reynolds. Hij vond dat de wereld wel wat meer kleur, liefde en dus zonnebloemen kon gebruiken. Daarom riep hij 1 mei uit tot ‘Internationale Zonnebloemdag’.

Zonnebloemen zaaien

Je kunt zonnebloemen begin maart binnen voorzaaien. Vanaf begin april/mei kun je ze ter plaatse in de tuin zaaien. Als je ze in mei zaait heb je in augustus prachtig bloeiende zonnebloemen!

  1. Vind een zonnig stukje aarde
  2. Graaf een kuiltje van 1 a 2 centimeter diep
  3. Doe jet zaadje erin, aarde erover en geef wat water

Houd je zonnebloemen in de gaten en geef water indien nodig. Verwijder ook onkruid dat in de weg staat. Deze prachtige bloemen zijn ook nog eens aantrekkelijk voor passerende vlinders.

Zaden kopen

Zonnebloemzaden kun je op heel veel plekken kopen, bijvoorbeeld bij tuincentra. Online bestellen kan ook, onder andere bij:

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

hannah op 31 maart 2019 om 12:26

moet ik nou meteen beginnen of moet ik ook nog potten

>

corinda op 2 februari 2018 om 11:44

bedankt voor de super informatie

>

Anoniem op 2 maart 2016 om 16:18

Ik zaai veel zonnebloemen Zaadje voor zaadje met de hand. Kost veel tijd. Met een "rolapparaatje" op stok gaat het niet omdat de zaadjes niet rond zijn..
Zij er andere hulpmiddelen voor? met dank en groet.

>

Anoniem op 11 maart 2016 om 09:31

Hoi, dat is een groot tuinenprobleem en vraagt om een professionele aanpak. Wat je nodig hebt, is een zaaiviool. Vraag het eens bij https://www.vreeken.nl/hulp-bij-tuinieren/zaaihulpmiddelen of bij de Welkoop. Het is bijna een museumstuk, dus op brocante markten kun je het ook proberen. Succes! ~Marie

>

Anoniem op 22 juni 2015 om 13:06

Goedemiddag,
Heeft u misschien een idee, hoe ik kan komen aan zonnebloemen in zoveel mogelijk van de 4 fasen (1. in knop, bloeiend, uitgebloeid, met zaden)? Het is voor een cadeau en ik heb ze over 4 weken al nodig...
Bij voorbaat dank! :)

Shop suggesties

Inspiratie suggesties