WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zaden ontkiemen

Zaden hebben een ‘zetje’ nodig om te beginnen met ontkiemen. Veel zaden ontkiemen pas na een voorbehandeling met warmte, kou, water of zelfs grof geweld.

zaden-ontkiemen

Dit verklaart waarom sommige soorten niet of slecht opkomen. Kijk op de verpakking welke behandeling nodig is om de zaden te laten ontkiemen. Ook de zaaitijd is belangrijk. Eenjarige planten zaai je in het voorjaar, ze bloeien in de zomer. Lees meer daarover bij eenjarigen voorzaaien. Tweejarige planten zaai je in de zomer, juli/augustus, ze bloeien een jaar later.

Veel vaste planten kunnen ook gezaaid worden, het eerste jaar groeien ze. Bloeien komt in de jaren daarna.

Zaden ontkiemen

Sommige zaden ontkiemen met behulp van warmte, deze zaai je bij voorkeur binnen of in een kas. Laat harde zaden een paar uur weken in water, voordat je ze zaait. Stratificeren is de vakterm voor zaden die in vochtig zand bewaard worden, om ze te laten ontkiemen.

Koude kiemers leg je eerst een paar dagen in de diepvriezer. Hierdoor ontwaken ze uit de kiemrust, waardoor de zaden ontkiemen kunnen.

Zaaigrond

Gebruik zaaigrond of meng zelf één deel potgrond met twee delen zand. Zaaigrond moet vochtig zijn, maar niet te nat. Bedek de zaden met een dun laagje grond. Sommige zaden, zoals van viooltjes, kiemen in het donker. Dek ze af met een oude krant, tot de kiemplanten opkomen.

Zaaien

Om precies te weten wat wanneer gezaaid kan worden, kijk je op een zaaikalender. Meer waten over hoe je kunt zaaien. Kijk dan bij zaaien in bakken of bij zaaien in de volle grond.

nog meer: tuinieren