WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Eenjarige zomerbloeiers zaaien

Reserveer in je borders een plekje voor de feestelijke bloei van eenjarige zomerbloeiers. Veel soorten zoals cosmea (Cosmos), kunnen in april al meteen op de plek van bestemming in de volle grond worden gezaaid.

Eenjarige zomerbloeiers zaaien

Direct in volle grond

Andere eenjarige zomerbloeiers die rond half april direct in de volle grond gezaaid kunnen worden, zijn korenbloem (Centraurea), kantbloem (Ammi majus), juffertje in ’t groen (Nigella) en siererwt (Lathyrus). Het is het beste om siererwt elk jaar op een andere plek te zaaien, omdat hij nogal wat voedingsstoffen uit de grond onttrekt. Wordt er wel op de plek van vorig jaar gezaaid, spit dan eerst flink wat compost en mest door de grond. Laat voordat je gaat zaaien de zaden een nachtje in lauw water weken.

Eenjarige zomerbloeiers voorzaaien

Ook zeker de moeite waard is de eenjarige Zinnia. Op een zonnige plek bloeit hij maanden aan een stuk en het zijn fantastische plukbloemen. Zinnia houdt van zon en warmte. Zaai ze daarom binnen in huis voor bij een temperatuur van ca. 19°C. Plant ze pas na half mei in de volle grond als het niet al te koud is.

Grond voorbereiden

  1. Wacht tot de grond niet al te nat is.
  2. Spit alleen op die plekken waar eenjarige zomerbloeiers komen te staan om. Spit niet te diep (één steek diep) om de grond niet teveel te verstoren. Met één steek diep wordt bedoeld: er wordt zo diep gespit als het blad van de spade hoog is. Haal meteen het onkruid weg.
  3. Schep flink wat compost en koemestkorrels door de grond. Laat de grond daarna een paar weken met rust totdat de grond is ingeklonken. Begin rond half april met zaaien van eenjarige zomerbloeiers in de volle grond

In volle grond zaaien

  1. Maak de grond vochtig en maak met de achterkant van de steel van de hark ondiepe gleufjes. Stop hier de zaden van de eenjarige zomerbloeiers in en bedek ze met een dun laagje aarde. Probeer zo dun mogelijk te zaaien en geef met een zachte straal (broes) water, zo wordt voorkomen dat de zaden op een hoop stromen.
  2. Zet op een plantensteker de naam van de eenjarige zomerbloeiers die worden gezaaid.
  3. Bedek alles met vochtige kranten, vliesdoek of wegendoek om de grond die is ingezaaid mee af te dekken, zodat de aarde weinig tot geen vocht verliest en de zaden in het donker kunnen kiemen. Leg stenen op de uiteinden van de kranten zodat ze niet wegwaaien. Na een week haal je de kranten weg.
  4. Let op dat er ook zaden van eenjarige zomerbloeiers zijn die niet in het donker, maar juist in het licht kiemen. Die zaden worden niet bedekt met aarde zoals tabaksbloem (Nicotiana) en vlijtig liesje (Impatiens).
  5. Gaan de plantjes kiemen, houd dan slakken extra in de gaten. Deze beestjes zijn dol op jonge blaadjes en kunnen door hun eetlust veel schade aanrichten.

Lees ook onze artikelen over zaaien in bakken en zaaien in de volle grond.

nog meer: tuinieren