Rozen in pot

Rozen worden doorgaans in een perk of border gepland, of langs een pergola of boog geleid. Maar alle rozen kunnen in principe ook in een pot geplant worden. Je kunt ze dan makkelijk verplaatsen  en er een mooie entree bij de voordeur of tuin mee maken.

Rozen in pot

Grootte van de pot

Zet de roos altijd in een grotere pot dan waarin hij stond. Neem voor de eerste twee jaar een pot die anderhalf keer groter is. Bekijk daarna hoe hoog de roos uiteindelijk kan gaan worden en stem de hoogte van de pot daar op af. Dus wordt de roos 80 cm hoog, neem dan ook een pot die 80 cm hoog is. Dan zijn alle afmetingen met elkaar in verhouding. In tegenstelling tot vaste planten, wortelen rozen niet breed maar diep. De wortels krijgen op den duur een lengte die tweederde is van de uiteindelijke lengte van de roos, bereiken de wortels de bodem, dan stopt de plant met groeien.

De juiste grond

Doorgewinterde tuiniers mixen vaak hun eigen grond door bepaalde delen klei en potgrond met elkaar te mengen. Maar je kunt ook speciale rozenaarde kopen.

Rozen in pot planten

Rozen die maximaal 80 cm hoog worden zijn het meest geschikt voor in pot. Wordt de roos hoger dan kan hij al bij een zuchtje wind omtuimelen. Rozen in pot planten is niet moeilijk maar als je wil dat ze goed groeien moet je wel wat voorzorgmaatregelen nemen. Met onderstaand stappenplan kun je rozen het best planten in een pot.

 1. Bekleed de binnenkant van de sierpot (houd de afvoergaten vrij) eerst met een laag noppenfolie, om vorstschade te voorkomen.
 2. Leg vervolgens een laag potscherven of kleikorrels onder in de pot.
 3. Strooi daar een laagje aarde op.
 4. Zorg bij het overzetten van de roos naar de sierpot dat de wortels niet beschadigd raken.
 5. Bedek ook het oculatiepunt (waar de stelen met de wortel zijn verbonden) met aarde, om vorstschade aan de plant te voorkomen.

Vloeibare voeding

Rozen in pot hebben niet alleen veel behoefte aan veel water, maar ook aan voeding. Gebruik geen droge, maar vloeibare mest die je elke twee weken met de gieter toedient. Ook handig is een handje langwerkende osmocote-tabletten door de aarde of speciale rozenmest (bijvoorbeeld Pokon Bio Rozenmest).

Rozen in pot

Niet alle rozen zijn even geschikt voor in een pot. De tien onderstaande rozen zijn hiervoor in ieder geval wel heel geschikt.

 • Rosa ‘Evelyn’: grote abrikooskleurige bloemen die lichtzoet
 • Rosa ‘Margaret Merril’: sierlijke, parelwitte bloemen met een satijnroze glans
 • Rosa ‘Kimono’: trossen zalmroze, goed gevulde bloemen
 • Rosa ‘Pernille Poulsen’: koraalroze bloemen met een heerlijke frisse geur
 • Rosa ‘Zwergkönig’: bossig struikje met bloedrode, halfgevulde bloemen
 • Rosa ‘Suntan’: halfgevulde, brons-abrikooskleurige bloemen
 • Rosa ‘Indian Silk’: champagnekleurig, dubbele bloempjes
 • Rosa ‘Orange Morsdag’: oranje, halfgevulde, bolvormige bloemen, vrijwel doornloos
 • Rosa ‘Baby Faurax’: oude miniatuurroos met blauwpaarse bloemen met een wit hart
 • Rosa ‘Barcelona’: gevulde, tweekleurig gestreepte bloempjes in kersenrood en wit

Rozen verzorgen

Voor alle rozen, dus ook die in een sierpot, geldt: ze verlangen zon en een open ruimte. In de schaduw bloeien ze minder rijk en op plekken waar de luchtcirculatie beperkt is zijn ze vatbaar voor schimmelziekten.

nog meer: tuinieren

Reacties:

Anoniem op 16 september 2013 om 20:07

Geldt de verhouding tussen hoogte pot en hoogte plant ook voor klimrozen? Ik wil een klimroos in een pot van 55cm planten, en hoop dat de roos een muur van ca 300cm hoog zal bedekken. Is dat gezien de beperkte worteldiepte niet mogelijk?

op 19 september 2013 om 12:10

Hoi Emma, een roos is een dieptewortelaar. Als je voldoende mest en water blijft geven, is je pot groot genoeg.

Anoniem op 14 maart 2014 om 16:09

Nog over bovenstaande vraag: als een roos een dieptewortelaar is, is zo’n pot van 55 cm toch juist niet diep genoeg? Ik snap het niet helemaal!
NB ik heb dus dezelfde vraag…

op 19 maart 2014 om 16:44

Een pot van 55cm is voor een roos aardig diep, in een hoge smalle vaas staan ze ook mooi.

Anoniem op 7 juni 2014 om 22:29

Kan een gesnoeide tak van een klimroos ook wortelen?? In bijvoorbeeld water of grond zoals bijvoorbeeld de hazelaar??

op 19 juni 2014 om 10:51

Hoi Esther, helaas, was het maar zo eenvoudig. Rozen worden geënt, en niet gestekt.

Anoniem op 16 juli 2014 om 00:52

Ik wil graag op mijn balkon op de 6e etage rozen in grote potten. Zijn ze op deze hoogte eerder vatbaarbaar voor ziektes. Bijvoorbeeld door de wind?
Vriendelijke groet,
Koert

op 22 juli 2014 om 10:56

Beste Koert. Balkonplanten zijn altijd vatbaarder voor ziektes, zeker rozen. Als ze beschut staan zullen ze aanslaan, staan ze op de tocht dan krijg je ongetwijfeld te maken met ziektes zoals meeldauw. Grote potten zijn inderdaad een noodzaak bij balkonplanten. Kies een zonnige plek uit en vul de bakken met een voedzame, licht kalkhoudende grond, zoals potgrond met compost of bladaarde, vermengd met wat kalk. In de winter zijn rozen in potten een makkelijke prooi voor de vorst. Je zult ze daarom moeten beschermen met noppenolie. Het is wat werk, maar je zult dan ook beloond worden met een prachtige bloei!

Anoniem op 20 augustus 2014 om 10:40

Ook ik houd een roos in pot en zit vol spanning te wachten tot de nieuwe knoppen uit komen. De informatie nogal tegengesteld, moeten rozen nu juist wel in de wind of niet. In een reactie staat dat ze beschut moeten staan anders krijgen ze meeldauw en in het artikel staat dat je ze niet mag plaatsen waar de luchtcirculatie beperkt is.
Ook vraag ik me af hoe slecht (of goed) al die regenbuien voor de rozen zijn. Ik houd ze op een balkon en kan ze enigszins tegen de ergste regen beschermen, maar droog houdt ik ze niet.
Ik geef natuurlijk wel zelf water op de bodem.
Is het nog verstandig om ze extra bij te voeden met vloeibare rozenvoeding, men zegt dat je ze na half augustus met rust moet laten, maar ik wil natuurlijk wel nog een mooie tweede bloei.
Hartelijk dank voor uw reactie.

Anoniem op 10 september 2014 om 11:33

Beste Astrid, lastig allemaal. Rozen houden inderdaad van een plek met wat wind, dan waait het blad snel droog waardoor schimmels er minder vat op krijgen. Na alle regen is de mest weggespoeld, geef liever een halve dosering mest in korrelvorm. Die werkt langer dan vloeibare mest. En inderdaad, geef dan geen mest meer . In de winter hebben ze dat niet nodig en hebben ze ook geen extra water nodig. Zorg je wel dat het water snel weg kan lopen, onder uit de pot?

Anoniem op 14 september 2014 om 18:41

Beste Marie, bedankt voor je berichtje. De nazomer heeft zijn werk gedaan en wat ik vreesde is niet gebeurd. Ik heb een pot met prachtige grote bloeiende rozen. De tweede ronde. Ik heb inderdaad nog wat mest in korrelvorm rond gestrooid en er zat nog iets heilzaams door heen.
Helaas had een deel van de plant wel wat meeldauw gekregen, dat ben ik te lijf gegaan met spuitzwavel. Niet helemaal afdoende, dus ik heb ook nog wat geholpen door met een nat watje heel zorgvuldig rond de knop de schimmel weg te halen. Ja, ja, ik heb wat over voor mijn rozen!
Dit was het eerste jaar dat ik zoveel aandacht aan mijn rozen heb besteed. Meestal liet ik ze een keer bloeien en dan geloofde ik het verder wel, ik wist niet eens dat er een ‘tweede leg’mogelijk was. Ik heb nu helemaal het rozenvirus te pakken 🙂
Rozensnoeischaar, handschoenen, spuitzwavel, voedsel. Ben er helemaal klaar voor. Kan er erg van genieten, vooral nu het resultaat zo mooi is..

Anoniem op 30 oktober 2014 om 21:11

Ik heb een roos in een pot die in de woonkamer staat. Wat moet ik doen met de verdroogde bloemen, knip ik die er best van tussen en op welke hoogte dan? Er staan momenteel ook nog enkele mooie bloemen op. Kan ik het rozenplantje nu buiten zetten in een grotere/diepere pot of gaat de plant schrikken van het koude weer? Dank u wel voor jullie antwoord.

Anoniem op 10 november 2014 om 13:35

Beste Claudia, ik neem aan dat je een mini roos als kamerplant hebt. Deze moet je hetzelfde behandelen als de tuinrozen. Knip de dode bloemen weg tot boven het eerste ‘vijfblad’, dat is een steel met 5 bladeren eraan.Wacht niet te lang met de plant buiten te zetten in een grotere pot . Door de dalende temperatuur wordt de overgang steeds groter. Schrik niet,de roos zal veel blad laten vallen als hij buiten staat.
Alles wat je nog meer over rozen wilt weten, vind je hier: http://www.tuinieren.nl/rozen

Anoniem op 1 maart 2015 om 13:25

Ik wil mijn roos in de volle grond zetten, het is een stamroos van stamhoogte van 120 mtr ,hoe diep moet ik mijn doos planten?? En moet ik bovengronds daar voor gebruiken?? Bvd

anneleenpeeters op 5 maart 2015 om 12:48

Beste Agnes, de meeste stamrozen hebben een soort knobbel onder aan de stam, net boven de wortel. Zorg dat je deze knobbel boven de grond houdt. Meng rozengrond door het plantgat. Steek er een stevige stok naast. Heb je de roos al gesnoeid? Daar is maart dé tijd voor. ~Marie