WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Rozen in pot

Rozen worden doorgaans in een perk of border gepland, of langs een pergola of boog geleid. Maar alle rozen kunnen in principe ook in een pot geplant worden. Je kunt ze dan makkelijk verplaatsen  en er een mooie entree bij de voordeur of tuin mee maken.

Rozen in pot

Grootte van de pot

Zet de roos altijd in een grotere pot dan waarin hij stond. Neem voor de eerste twee jaar een pot die anderhalf keer groter is. Bekijk daarna hoe hoog de roos uiteindelijk kan gaan worden en stem de hoogte van de pot daar op af. Dus wordt de roos 80 cm hoog, neem dan ook een pot die 80 cm hoog is. Dan zijn alle afmetingen met elkaar in verhouding. In tegenstelling tot vaste planten, wortelen rozen niet breed maar diep. De wortels krijgen op den duur een lengte die tweederde is van de uiteindelijke lengte van de roos, bereiken de wortels de bodem, dan stopt de plant met groeien.

De juiste grond

Doorgewinterde tuiniers mixen vaak hun eigen grond door bepaalde delen klei en potgrond met elkaar te mengen. Maar je kunt ook speciale rozenaarde kopen.

Rozen in pot planten

Rozen die maximaal 80 cm hoog worden zijn het meest geschikt voor in pot. Wordt de roos hoger dan kan hij al bij een zuchtje wind omtuimelen. Rozen in pot planten is niet moeilijk maar als je wil dat ze goed groeien moet je wel wat voorzorgmaatregelen nemen. Met onderstaand stappenplan kun je rozen het best planten in een pot.

 1. Bekleed de binnenkant van de sierpot (houd de afvoergaten vrij) eerst met een laag noppenfolie, om vorstschade te voorkomen.
 2. Leg vervolgens een laag potscherven of kleikorrels onder in de pot.
 3. Strooi daar een laagje aarde op.
 4. Zorg bij het overzetten van de roos naar de sierpot dat de wortels niet beschadigd raken.
 5. Bedek ook het oculatiepunt (waar de stelen met de wortel zijn verbonden) met aarde, om vorstschade aan de plant te voorkomen.

Vloeibare voeding

Rozen in pot hebben niet alleen veel behoefte aan veel water, maar ook aan voeding. Gebruik geen droge, maar vloeibare mest die je elke twee weken met de gieter toedient. Ook handig is een handje langwerkende osmocote-tabletten door de aarde of speciale rozenmest.

Rozen in pot

Niet alle rozen zijn even geschikt voor in een pot. De tien onderstaande rozen zijn hiervoor in ieder geval wel heel geschikt.

 • Rosa ‘Evelyn’: grote abrikooskleurige bloemen die lichtzoet
 • Rosa ‘Margaret Merril’: sierlijke, parelwitte bloemen met een satijnroze glans
 • Rosa ‘Kimono’: trossen zalmroze, goed gevulde bloemen
 • Rosa ‘Pernille Poulsen’: koraalroze bloemen met een heerlijke frisse geur
 • Rosa ‘Zwergkönig’: bossig struikje met bloedrode, halfgevulde bloemen
 • Rosa ‘Suntan’: halfgevulde, brons-abrikooskleurige bloemen
 • Rosa ‘Indian Silk’: champagnekleurig, dubbele bloempjes
 • Rosa ‘Orange Morsdag’: oranje, halfgevulde, bolvormige bloemen, vrijwel doornloos
 • Rosa ‘Baby Faurax’: oude miniatuurroos met blauwpaarse bloemen met een wit hart
 • Rosa ‘Barcelona’: gevulde, tweekleurig gestreepte bloempjes in kersenrood en wit

Rozen verzorgen

Voor alle rozen, dus ook die in een sierpot, geldt: ze verlangen zon en een open ruimte. In de schaduw bloeien ze minder rijk en op plekken waar de luchtcirculatie beperkt is zijn ze vatbaar voor schimmelziekten.

nog meer: tuinieren