Klimop planten

Klimop (Hedera) zou je ook kruipneer kunnen noemen. Je kunt een klimop planten tegen een muur of schutting, ze zullen dan hierlangs omhoog groeien. Als ze geen steun vinden, vallen de lange slierten om en kruipen de klimopplanten over de grond.


klimop planten plant

Klimopplanten houden van schaduw. Samen met de snelle groei maakt dit ze tot ideale bodembedekkers. Met hechtwortels zetten ze zich vast op een muur of schutting. Lees meer over klimplanten.

Bont blad

Klimopplanten zijn wintergroen er zijn ook bontbladige soorten, Hedera ‘Adam’  bijvoorbeeld. Bontbladige klimop licht op in de schaduw, het is mooi te combineren met een andere schaduwplant zoals bloeiende kamperfoelie Lonicera ‘Serotina’.

Klimop planten

Een klimop planten is niet moeilijk. Het belangrijkste is om te weten hoeveel planten je per meter moet neerzetten. Hoeveel planten je per strekkende meter plant, hangt af van hoe snel je de muur of wand begroeid wilt hebben. Als je kunt wachten en je begint met kleine planten, plant je er meer per meter. Hoe groter de plant, hoe minder je er nodig hebt per strekkende meter.

Klimopplanten zijn het hele jaar te planten, ze worden in potten gekweekt. Haal bij grote planten de stok eruit, maak de ranken los en bindt de ranken over de hele breedte vast. Lees meer bij klimplanten vastmaken en begeleiden.

Formaat Aantal per m Aantal per 2 m
30/40cm 5
80/100cm 3 4
150/175cm 2
200/250 cm 1

Klimop als bodembedekker

Wil je klimop als bodembedekker gebruiken, plant dan 5 planten van 30/40 cm per vierkante meter. Grotere klimopplanten groeien niet meteen de bodem sneller dicht. Haal de stok los, prik de ranken eventueel vast met tentharingen, anders waaien ze weg. Om de bodem snel te bedekken, kun je ook kiezen voor kant en klare matten.

Struikklimop planten

Struikklimopplanten (Hedera helix ‘Arborescens’) hebben het blad, de bloemen en de besjes van de klimmende klimop. Ze blijven laag en zijn ideaal om als vak of groep te gebruiken. Plant er 3 á 4 per m2.

Kijk voor meer soorten klimop in de plantenindex.

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

sanne op 1 juli 2018 om 17:44

Hoi,
Moet je een klimop altijd tegen gaas omhoog laten klimmen? Of kan het ook tegen een houten schutting zonder gaas? Alvast bedankt.

>

vtwonen (tuinieren) op 9 juli 2018 om 13:12

Beste Sanne, het gaas is bedoeld voor klimplanten die zelf geen hechtwortels hebben óf voor klimop waarachter je geen schuttingdelen plaatst. Ofwel: tegen het hout zelf klimmen ze ook meer dan prima.

>

Anoniem op 3 april 2015 om 09:04

Hoi Dick, het ligt eraan hoe snel de schutting begroeid moet zijn. Als je grote planten van 150 cm plant heb je er 3 nodig. Vlecht de losse ranken door het gaas. Als je kleinere planten zet, plant je er meer. Drie per meter.
Vul de hele geul met gemengde grond. Wat je uitgraaft meng je met potgrond. ~Marie

>

Anoniem op 28 maart 2015 om 14:53

Hoi Dick! Goeie vraag!

>

Anoniem op 11 februari 2014 om 16:31

Graag een antwoord op bovenstaande vraag

>

Anoniem op 11 februari 2014 om 16:29

Ik heb een " schutting (2 palen met gaas)" van 2 meter lang,
en l,80 meter hoog. Hoeveel en hoe diep plant ik de normale klimop. En hoe diep moet ik de geul van 2 meter lang en 20 cm breed vullen met zwarte grond.

Shop suggesties

Inspiratie suggesties