WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Hoe en wanneer klimop planten

Klimop (Hedera) is een echte klimplant. Je kunt een klimop planten tegen een muur of schutting, ze zullen dan hierlangs omhoog groeien. Wil jij deze plant in de tuin? Lees alles over hoe en wanneer klimop planten.

klimop planten - hedera

Bont blad van de klimop

Klimopplanten zijn wintergroen er zijn ook bontbladige soorten, Hedera ‘Adam’  bijvoorbeeld. Bontbladige klimop licht op in de schaduw, het is mooi te combineren met een andere schaduwplant zoals bloeiende kamperfoelie Lonicera ‘Serotina’.

Klimop is een schaduwplant

Klimopplanten houden van schaduw. Samen met de snelle groei maakt dit ze tot ideale bodembedekkers. Met hechtwortels zetten ze zich vast op een muur of schutting. Lees meer over klimplanten.

Hoeveel klimop per strekkende meter?

Een klimop planten is niet moeilijk. Het belangrijkste is om te weten hoeveel planten je per meter moet neerzetten. Hoeveel planten je per strekkende meter plant, hangt af van hoe snel je de muur of wand begroeid wilt hebben. Als je kunt wachten en je begint met kleine planten, plant je er meer per meter. Hoe groter de plant, hoe minder je er nodig hebt per strekkende meter.

Klimop planten het hele jaar door

Gebruik voor het planten van klimop het juiste tuingereedschap. Klimopplanten zijn het hele jaar te planten, ze worden in potten gekweekt. Haal bij grote planten de stok eruit, maak de ranken los en bindt de ranken over de hele breedte vast. Lees meer bij klimplanten vastmaken en begeleiden.

Klimop als bodembedekker

Klimop is een echte klimplant, maar als ze geen steun vinden, vallen de lange slierten om en kruipen de klimopplanten over de grond. Wil je klimop als bodembedekker gebruiken, plant dan vijf planten van 30 tot 40 cm per vierkante meter. Grotere klimopplanten groeien niet meteen de bodem sneller dicht. Haal de stok los, prik de ranken eventueel vast met tentharingen, anders waaien ze weg. Om de bodem snel te bedekken, kun je ook kiezen voor kant en klare matten.

Struikklimop planten

Struikklimopplanten (Hedera helix ‘Arborescens’) hebben het blad, de bloemen en de besjes van de klimmende klimop. Ze blijven laag en zijn ideaal om als vak of groep te gebruiken. Plant er 3 á 4 per m2.

Verschillende soorten klimop kopen

Kijk voor meer soorten klimop in de plantenindex. Of bestel jouw favoriete klimop gelijk.

nog meer: tuinieren