vtwonen

Clematis planten

Een Clematis planten kan het hele jaar door, maar het liefst in het najaar of het voorjaar. Ze houden van een vochtige grond, koele wortels en de bloemen in de zon.

clematis-planten

Clematis planten

Met dit stappenplant kun  je zelf een Clematis planten.

  1. Laat de wortelkluit van de Clematis voor het planten eerst voldoende water opzuigen.
  2. Maak een plantgat dat groot genoeg is en maak de aarde goed los en giet vol met water.
  3. Maak van de grootbloemige Clematis-soorten de wortels een beetje los en laat van de andere soorten met fijne worteltjes de kluit heel.
  4. Nu ge je de Clematis planten. Plaats de kluit van de plant zeker 15 cm onder de grond. Maak het plantgat dicht (maak een kuiltje om gemakkelijk water te geven) met goede grond en leg een mulchlaag rond de plant.
  5. Door de wortelkluit zo diep te planten, zorg je ervoor dat de wortelkluit absoluut geen zonlicht krijgt, iets dat steevast aangeraden wordt bij Clematis. Maar vergeet het verhaal van de dakpan of halve stenen pot over de wortels, dat helpt de plant niet. In tegendeel: zo kan hij niet profiteren van regenwater.

Verwelkingsziekte

Soms hangen de klimranken ineens slap neer en de bladeren verdorren. Het is de zogenaamde ‘verwelkingsziekte’. De plant gaat er in principe niet aan dood. Door de clematis in goede conditie te brengen en te houden, is het te voorkomen.

  1. Kies bij de aankoop een plant met minstens twee royale stengels en een wortelkluit die goed ontwikkeld is.
  2. Plant de Clematis in goed doorlatende grond (niet te droog in de zomer, niet te nat in de winter) en doe dat zo diep dat 15 centimeter van de stengels onder de grond komt te staan. Die stengels vormen dan een nieuwe etage wortels, waar de plant in volgende jaren volop van profiteert.
  3. Geef de plant regelmatig een kleine hoeveelheid mest. Dus niet een grote portie tegelijk, dat is zeker bij droogte gevaarlijk, omdat het zoutgehalte van de grond te hoog wordt.
  4. Voorkom beschadiging van de stengels: bind een Clematis niet aan ijzer, maar liever tegen geplastificeerde of houten klimrekken. De schimmel die de verwelkingsziekte veroorzaakt dringt de plant binnen via een scheurtje of een beschadiging en blokkeert dan vervolgens de sapstroom.
  5. Mocht de ziekte toch toeslaan, snoei de Clematis dan volledig terug, tot 10 à 15 centimeter boven de grond. De plant loopt vervolgens weer mooi uit op zijn goed ontwikkelde wortelgestel.

De kwaal doet zich vooral voor bij grootbloemige soorten die behoren tot de Patens-groep (‘Duchess of Edinburgh’, ‘Blue Light’, ‘Nelly Moser’, ‘The President’) en de Jackmanii-groep (‘Pink Fantasy’ en natuurlijk Clematis ‘Jackmanii’). Wil je geen risico lopen, dan kun je beter een Clematis planten uit de Diversifolia-, Viticella-, Texensis- of de Montana-groep.

Bron: Fotografie Wikimedia Commons

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Roxana (tuinieren.nl) op 21 september 2015 om 09:19

Hi Karol, please contact Directplant: http://www.directplant.nl/ They can help you with your question. Good luck!

>

Karol op 11 september 2015 om 15:02

I am looking for clamatis in P9 or P7 for spring 2016.
|Trace is also possible.
I need only three colours, not varieties.

Please let me know if you have any free quantities.

I need for next season about 80 000.

>

Marie (tuinieren.nl) op 21 augustus 2015 om 09:23

Beste Maria, je bedoelt vast de Clematis jackmanni? Met grote paarse bloemen? Clematis houdt van iets koeler weer en lichte schaduw. Hij heeft het niet zo op warm weer. De plant verdampt dan meer water dan wat hij op kan nemen. Het gevolg is, slaphangend blad. Knip dit weg. Als het goed is, zie je binnen 14 dagen weer nieuwe scheuten verschijnen. Geef vooral niet extra veel water, dan heb je kans dat de wortels wegrotten. ~Marie

>

Maria van heijningen op 13 augustus 2015 om 19:49

Hallo,

Ik heb een vraag,nu ik een Clematis cartmanii heeft en ik denk dat het niet goed gaat,het ziet er niet meer zo gezond uit,de plant is een jaar oud.Wat moet ik doen om de plant te redden?

Groetjes Maria

Shop suggesties

Inspiratie suggesties