WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Waar, wanneer en hoe clematis planten

De mooie bloeiende clematis is een fijne klimplant die echt een verrijking is voor de tuin. Een clematis planten kan het hele jaar door, maar het liefst in het najaar of voorjaar. Gaat de clematis na planten opeen slap hangen? Dan kan de clematis verwelkingsziekte hebben, lees hier ook tips voor het voorkomen en oplossen. 

Schrijf je nu in voor de vtwonen nieuwsbrief en ontvang 10 euro shoptegoed!

clematis planten

Waar en wanneer clematis planten

Een clematis planten kan het beste in het voorjaar of najaar. Geef de clematis genoeg water in het voorjaar na planten. In het najaar kan de clematis al beter gaan wortelen in de grond, waardoor deze beter bestand is tegen droogte. Over het algemeen wil de clematis graag een vochtige grond, koele wortels en de bloemen in de zon. 

Stappenplan clematis planten

  1. Laat de wortelkluit van de Clematis voor het planten eerst voldoende water opzuigen.
  2. Maak een plantgat dat groot genoeg is en maak de aarde goed los en giet vol met water.
  3. Maak van de grootbloemige Clematis-soorten de wortels een beetje los en laat van de andere soorten met fijne worteltjes de kluit heel.
  4. Nu ga je de Clematis planten. Plaats de kluit van de plant zeker 15 cm onder de grond. Maak het plantgat dicht (maak een kuiltje om gemakkelijk water te geven) met goede grond en leg een mulchlaag rond de plant.
  5. Door de wortelkluit zo diep te planten, zorg je ervoor dat de wortelkluit absoluut geen zonlicht krijgt, iets dat steevast aangeraden wordt bij Clematis. Maar vergeet het verhaal van de dakpan of halve stenen pot over de wortels, dat helpt de plant vaak niet. In tegendeel: zo kan hij niet profiteren van regenwater.

Clematis verwelkingsziekte voorkomen en oplossen

Soms hangen de klimranken ineens slap neer en de bladeren verdorren. Het is de zogenaamde ‘verwelkingsziekte’. De plant gaat er in principe niet aan dood. Door de clematis in goede conditie te brengen en te houden, is het te voorkomen.

  1. Kies bij de aankoop een plant met minstens twee royale stengels en een wortelkluit die goed ontwikkeld is.
  2. Plant de Clematis in goed doorlatende grond (niet te droog in de zomer, niet te nat in de winter) en doe dat zo diep dat 15 centimeter van de stengels onder de grond komt te staan. Die stengels vormen dan een nieuwe etage wortels, waar de plant in volgende jaren volop van profiteert.
  3. Geef de plant regelmatig een kleine hoeveelheid mest. Dus niet een grote portie tegelijk, dat is zeker bij droogte gevaarlijk, omdat het zoutgehalte van de grond te hoog wordt.
  4. Voorkom beschadiging van de stengels: bind een Clematis niet aan ijzer, maar liever tegen geplastificeerde of houten klimrekken. De schimmel die de verwelkingsziekte veroorzaakt dringt de plant binnen via een scheurtje of een beschadiging en blokkeert dan vervolgens de sapstroom.
  5. Mocht de ziekte toch toeslaan, snoei de Clematis dan volledig terug, tot 10 à 15 centimeter boven de grond. De plant loopt vervolgens weer mooi uit op zijn goed ontwikkelde wortelgestel. Gebruik hiervoor scherp en schoon snoeigereedschap.

Welke clematis kiezen?

De kwaal doet zich vooral voor bij grootbloemige soorten die behoren tot de Patens-groep (‘Duchess of Edinburgh’, ‘Blue Light’, ‘Nelly Moser’, ‘The President’) en de Jackmanii-groep (‘Pink Fantasy’ en natuurlijk Clematis ‘Jackmanii’). Wil je geen risico lopen, dan kun je beter een Clematis planten uit de Diversifolia-, Viticella-, Texensis- of de Montana-groep.

nog meer: tuinieren