Citrusplanten

Citroen, sinaasappel, mandarijn, limoen… Al deze citrusplanten gedijen in ons klimaat prima als kuipplant. Met de juiste verzorging kunnen ze zelfs vruchten vormen.

Schrijf je nu in voor de vtwonen nieuwsbrief en ontvang 10 euro shoptegoed!


citrusplanten

Verpotten of -kuipen

Net aangeschafte citrusplanten staan meestal in harde kleigrond. Spoel in het voorjaar of de zomer voorzichtig een deel van de klei weg en plant de planten met speciale kuipplantengrond in een iets ruimere pot of kuip. Leg voor een goede afwatering een scherf over het gat in de onderkant van de pot. Verpot de planten om de drie tot vijf jaar; dit kan het hele seizoen door.

Standplaats

Citrussoorten houden van een beschutte, zonnige plek. Op een hoek van het terras of vlak bij het huis is doorgaans perfect. Na overwintering in kas, schuur, tuincentrum of kweker kunnen de kuipplanten liefst pas na IJsheiligen (15 mei) voor het eerst weer buiten, als de kans op nachtvorst nagenoeg nihil is. Zet ze niet meteen in de volle zon, maar eerste een weekje in de (half)schaduw.

Water geven

Geef de planten, als ze eenmaal weer buiten staan, de eerste keer veel water. Wacht vervolgens tot de kluit goed is opgedroogd voor ze opnieuw water te geven; dit keer een normale hoeveelheid. Blijf ze de hele zomer regelmatig, maar niet te veel water geven. Als de kluit constant te nat is, gaan de wortels rotten. De bladeren worden daardoor geel en vallen af. Plant ze daarom ook liever in potten of kuipen van terracotta dan van plastic. Geef liever regenwater dan leidingwater want citrusplanten houden niet van kalk.

Voeding

Citrusplanten groeien van april tot september. Geef ze in die periode elke twee weken organische meststoffen. Bloedmeel zorgt voor groen blad en de ontwikkeling van de vruchten, beendermeel (stikstof) bevordert de groei. Voeg speciale citrusvoeding toe; deze is rijk aan ijzer en sporenelementen.

Snoeien

In het voorjaar kunnen de planten worden gesnoeid. Snoei ze net als appel- en perenbomen: eerst de rechtopstaande takken, dan de zijtakken (houd vijf tot zes ogen over). Snoei ook de takken weg waar het blad naar beneden groeit. Zorg voor een open boomvorm: de takken die naar binnen groeien, mogen ook weg. Bekijk de video over fruitbomen snoeien voor instructies.

Nachtvorst

Haal een citrusplant bij de eerste nachtvorst naar binnen. Laat deze overwinteren in een koele (5 tot 10 ºC), lichte ruimte als een kas of een onverwarmde kamer met grote ramen, of laat ze logeren bij een kweker of tuincentrum. De planten gaan nu hun rustperiode in. Geef ze net genoeg water dat ze niet uitdrogen.

Ziekten en plagen

Spint, dip-, schild-, wol- en bladluis… Allemaal ziekten die je onmiddellijk moet behandelen. Knip zware aantasting meteen af. Geel blad betekent voedingsgebrek of verdrinkende wortels, bruine bladranden duiden op te weinig kalium. Afvallende bladeren en afstervende takken in de winter? Dan is de overwinterplek te donker of te koud.

Meer tips kun je lezen in het boek ‘Zonnig! Paradijselijke vruchten, een inspiratieboek voor mediterraan tuinieren’ van Yvonne van Ooijen van kwekerij Acanthus.

Direct shoppen?


Bron: Fotograaf Marina Goudsblom. Locatie Kwekerij Acanthus

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

frans op 30 november 2018 om 10:20

Hallo, ik heb begin van het jaar twee planten gekocht namelijk hand van Boedha, ze hadden mooie vruchten en heeft in de zomer buiten gestaan . Daar deden ze het goed, beide hebben gebloeid. De oude vruchten zijn eraf gegaan en beiden hebben nu nieuwe vrucht die het goed doen en zelfs kleuren. De planten staan nu in de achterkamer waar wel licht binnen komt maar door overkaping niet vol licht. Ze staan dus in de buurt van de verwarming. De grond blijft vochtig aanvoelen.
Ze planten hebben helaas een probleem, toen ze buiten stonden tegen eind van de zomer zijn langzaam maar zeker alle bladeren eraf gevallen, in eerste instantie denk je dan ja met deze zomer. Maar nu ze binnen staan zie ik nog geen nieuwe scheuten of bladeren, wel de vrucht groter en verkleuren.
Weten jullie misschien wat ik eraan kan doen dat hij weer bladeren krijgt en dan ook weer bloeit. ja ik zou nieuwe kunnen kopen maar ja deze plat is vrij duur.

>

vtwonen op 3 januari 2019 om 16:29

Beste Frans,
Deze vraag gaat over een wel zeer specifiek soort, voor zover ik weet is dit een exotische citrusvrucht. Het beste kun je de vraag neerleggen bij de kweker waar je de plant gekocht hebt, die kent de fijne kneepjes van het vak. Als het gaat om uitdroging is er weinig hoop; de plant liet de bladeren al vallen voordat hij naar binnen verhuisde of voordat de kou toesloeg. Hopelijk weet de kweker raad!
Groet,
vtwonen

>

karin op 3 juli 2018 om 20:31

Hoi,
Vorig jaar een mooie citroen plant gekocht. Hij heeft de winter goed door gebracht . In de lente veel bloesem. nu veel kleine vruchten, maar ze vallen uit.
De bladeren zijn mooi groen en groeien erg goed. Hij krijgt grondwater Maar ik wil natuurlijk citroenen. Graag tip,s
Met zonnige groet Karin

>

vtwonen (tuinieren) op 9 juli 2018 om 13:07

Hoi Karin. Wat zuur dat ze afvallen zo vlak voor de oogst. Als ik het zo lees, klinkt het alsof de plant gezond is. Toch zou ik je willen aanraden om de citroen van onderaf te bewateren. Zorg dat hij vanaf een schoteltje of vanaf de onderpot water kan opnemen, dat het altijd beschikbaar is. En giet niet van bovenaf. Overigens twijfel ik over het grondwater dat je geeft. Persoonlijk zou ik voor regenwater kiezen, ivm het kalkgehalte in het grondwater. Al verschilt dit weer enorm per gebied. Dat gezegd hebbende, denk ik dat het probleem bij de bestuiving ligt. Met 1 plant moet je het hebben van het stuifmeel en de stampers van die ene plant. Niet alle bloemen openen tegelijk dus er bestaat een kans dat de bloemen die bestoven zijn. Je kunt in de weer gaan met een kwastje; het stuifmeel over de stampertjes aanbrengen. Of een tweede plant erbij nemen, dan is de kans op bevruchting groter.

>

Marieke de Wolf op 6 januari 2018 om 10:36

Beste lezer,

Mijn citroenboom (in 2013 gekocht bij een biologische winkel) geeft inmiddels helemaal geen vruchten meer zoals de eerste jaren, en de bladeren werden vorige zomer geel, en zwartig, met gaten erin. In de winter heb ikde plant op een perfecte lichte en koele plaats staan, maar was vergeten hem water te geven ;( nu zijn de meeste bladeren dor geworden. Help dus, wat kan ik het beste doen. Heb al wat water gegeven, de grond is erg droog natuurlijk..........met gele groet dit keer, bedankt alvast! Marieke

>

vtwonen op 12 januari 2018 om 12:39

Hoi Marieke, het lijkt alsof je citroenboompje een klap gehad heeft van de droogte en geen zin had om zich voort te planten afgelopen zomer. Dat er ziektes in de bladeren ontstaan is dan ook niet vreemd, de plant is tenslotte een stuk minder weerbaar. Helaas bestaat er niet iets van een antibioticakuurtje dat hem weer kan doen oplappen. Zorg dat je je boompje verzorgt zoals je dat de jaren ervoor ook deed. Geef hem tijdig voeding en laat hem niet uitdrogen, maar geef zeker ook niet opeens heel veel water. Als hij in een kleine pot staat, kun je hem verplanten naar een ruimer exemplaar, zo beschikt hij weer over verse grond. Als je wilt controleren of het boompje het ‘nog doet’, krab dan met je nagel over het hout: zie je hieronder groen, dan is er nog hoop. Succes!

>

ankie op 1 september 2017 om 11:48

Mijn citrus plant word geel en de bladeren vallen af. heb heel veel vruchten gekregen dus ik was erg blij. wat doe ik verkeerd
hoor graag reactie

>

vtwonen op 8 september 2017 om 13:03

Beste Ankie, ik denk aan twee dingen. Het eerste kan zijn dat de plant overmatig water heeft gehad. Als de wortels constant vochtig blijven, kunnen ze gaan rotten. Is er een goede drainage aanwezig? Een ander heikel punt is leidingwater. De Citrus is allergisch voor kalk en heeft het liefste uitsluitend regenwater. Een keertje leidingwater geven is geen punt, maar bij langdurige kalkgift kunnen de bladeren verkleuren. Een regenton is dus een must. Hopelijk kun je hier wat mee!

>

Anoniem op 19 mei 2017 om 00:25

Ik heb een citrusplant maar die is plakkerig hij plakt in mijn handen. Ik knip ze ook maar toch is die plakkerig als honing. Ik geef ook voeding water, zonneschaduw. Wat kan ik hiermee doen?

>

Anoniem op 29 mei 2017 om 10:58

Beste Zümrüt. Ik ben er vrijwel zeker van dat er luizen in de citrusplant zitten. Die scheiden de suikerachtige vloeistof af, de plant zelf doet dit niet. Deze kun je prima met wat nat keukenrol wegnemen. Zijn het er erg veel, dan kun je de plant ook behandelen. Gebruik wel een middel op biologisch afbreekbare basis aangezien het om eetbare vruchten gaat.

>

Anoniem op 25 juli 2016 om 08:59

Wij hebben een mandarijn kamerplant, klein dus, met heel veel kleine mandarijnen eraan.
nu is mijn vraag: kun je die eten?
Met vriendelijke groet,
Dicky

>

Anoniem op 18 augustus 2016 om 11:14

Hoi Dicky, deze mandarijnen zijn niet giftig. Ze smaken alleen niet zo lekker als de buiten in de Spaanse zon gekweekte mandarijnen. Kijk er naar en geniet er zo van. ~Marie

>

Anoniem op 28 november 2015 om 17:37

Even een tussen tijdse reactie op een eerder bericht van mij.
Ik heb al 2 vruchten kunnen proeven , 1 kleine dievanuit ene tak van de onderstam vlak onder het bladerkroon begint en 1 vanuit een cultivar tak die erop geent is, beide smaken niet erg zuur gelukkig , en zelf een beetje zoetig toch de wilde ofwel onderstam soort die erg klein was had iets ene nasmaakje van limoen.( DEZE WAS ZEKER NIET ZUUR !,toch had een aroma van limoen in zich opzich erg lekker eigenlijk).
Dit brengt mij nog wel meer op de gedachte dat het toch eigenlijk echt geen Ceopatra kan zijn. ik heb nog geen contact gevonden die kan bekijken wat voor ras/cultivar ik heb.
Maar beide smaken dus goed.( De mijne overwinterd nu in de kas bij mijn opleiding).
toch even een vraag aan jullie, weet iemand of ik de tak die vanuit de onderstam komt perse moet weghalen? ( De stam is al wel wat dikker en ze zijn dus al een aantal jaar bij de kwekerij in italie zo gegroeid, op zich denk ik dan nog steeds dat ik hem beter kan verwijderen och vraag ik mij dan af of die nog wel vrucht gaat zetten omdat die dan alleen op zelf bestuiving is aangewezen.


Met groene groeten, Casper.

>

Anoniem op 8 november 2015 om 22:52

Hallo Marie , nee dat heb ik nog niet gedaan bedankt voor u reactie ! Helaas heb ik alleen mijn Facebook verwijderd ik deed er niks meer mee toch ik zal eens kijken of ik ze via hun eigen website informatie kan vragen.

Met groene groet, Casper.

>

Anoniem op 26 oktober 2015 om 15:14

Beste allemaal,

Zover ik weet ( Ik heb een VMBO opleiding in de kasteelt gedaan en een niveau 2 en niveau 3 MBO opleiding in de kasteelt gedaan ) en heb gehoord kunnen alle citrus soorten wel geconsumeerd worden! ook als ze buiten in een Hollands klimaat hebben gestaan in de zomer, echter wil dit niet zeggen dat alle citrus vruchten even smakelijke vruchten voortbrengen. Zo is het bekend dat de zure soorten zoals bijvoorbeeld citroen-limoen-sinaasappel beter rijpen dan mandarijn-mineola etc en dan heb je nog de verschillende ondersoorten/variëteiten per vruchtsoort afhankelijk welke variëteit of ras je hebt maak het ook een groot verschil en niet te vergeten wat ook heel erg mee speelt is hoeveel, licht, warmte, water, mest hebben ze gehad en hoe zijn ze verder onderhouden qua snoei. ( Een slecht onderhoud, dus helemaal geen snoei zorgt er op den duur toch ook bij de citrus zeer zeker wel voor dat een kruin dicht groeit en de boom van binnen uit verstikt en dode bladeren en takken tot gevolg heeft ook heeft de boom dan meer stres en produceert minder bloemen en vruchten, vruchten die er dan aanzitten vallen af of blijven erg zuur!
Al met al kan je dus kortweg gezegd alle citrus soorten van eigen kweek eten, maar of ze lekker zullen smaken , licht aan het weer, de variëteit/ras en aan het onderhoud dat eraan de boom wel of niet gedaan is en wordt gedaan.
Zelf heb ik sinds deze zomer een mandarijn laten importeren vanuit Italië ( +/- 1.30 m hoog)het is een Celopatra(Ik denk een cleopetra ) mandarijn, hiervan vind ik op internet dat deze vooral als onderstam wordt gebruikt en dat deze verder wordt gebruikt voor het sap aangezien die zurig schijnt te zijn, toch mijn boompje is wel geënt ik weet dan ook niet zeker of de ras naam wel klopt , toch ik ben erg benieuwd naar de vruchten en zal jullie op de hoogte houden.( als er iemand is de mij meer weet te vertellen over de Cleopatra/cleopetra mandarijn in het Nederlands hoor ik het graag , mijn Engels is erg slecht en ik vind alleen maar Engels talig sites)

Met groene groet, Casper.

Shop suggesties

Inspiratie suggesties