WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Citrusplanten: soorten en verzorging

Citroen, sinaasappel, mandarijn, limoen… Al deze citrusplanten gedijen in ons klimaat prima als kuipplant. Met de juiste verzorging kunnen ze zelfs vruchten vormen. Lees alles over citrusplanten van de perfecte standplaats, verpotten, verzorgen tot snoeien. 

citrusplanten

Citrusplanten verpotten of -kuipen

Net aangeschafte citrusplanten staan meestal in harde kleigrond. Spoel in het voorjaar of de zomer voorzichtig een deel van de klei weg en plant de planten met speciale kuipplantengrond in een iets ruimere pot of kuip. Leg voor een goede afwatering een scherf over het gat in de onderkant van de pot. Verpot de planten om de drie tot vijf jaar; dit kan het hele seizoen door.

De beste standplaats voor citrusplanten

Citrussoorten houden van een beschutte, zonnige plek. Op een hoek van het terras of vlak bij het huis is doorgaans perfect. Na overwintering in kas, schuur, tuincentrum of kweker kunnen de kuipplanten liefst pas na IJsheiligen (15 mei) voor het eerst weer buiten, als de kans op nachtvorst nagenoeg nihil is. Zet ze niet meteen in de volle zon, maar eerste een weekje in de (half)schaduw.

Citrusplanten water geven

Geef de planten, als ze eenmaal weer buiten staan, de eerste keer veel water. Wacht vervolgens tot de kluit goed is opgedroogd voor ze opnieuw water te geven; dit keer een normale hoeveelheid. Blijf ze de hele zomer regelmatig, maar niet te veel water geven. Als de kluit constant te nat is, gaan de wortels rotten. De bladeren worden daardoor geel en vallen af. Plant ze daarom ook liever in potten of kuipen van terracotta dan van plastic. Geef liever regenwater dan leidingwater want citrusplanten houden niet van kalk.

Voeding voor citrusplanten

Citrusplanten groeien van april tot september. Geef ze in die periode elke twee weken organische meststoffen. Bloedmeel zorgt voor groen blad en de ontwikkeling van de vruchten, beendermeel (stikstof) bevordert de groei. Voeg speciale citrusvoeding toe; deze is rijk aan ijzer en sporenelementen.

Citrusplanten snoeien

In het voorjaar kunnen de citrusplanten worden gesnoeid. Snoei ze net als appel- en perenbomen: eerst de rechtopstaande takken, dan de zijtakken (houd vijf tot zes ogen over). Snoei ook de takken weg waar het blad naar beneden groeit. Zorg voor een open boomvorm: de takken die naar binnen groeien, mogen ook weg. Bekijk de video over fruitbomen snoeien voor instructies. En vergeet niet scherp snoeigereedschap te gebruiken.

Citrusplanten beschermen bij nachtvorst

Haal een citrusplant bij de eerste nachtvorst naar binnen. Laat deze overwinteren in een koele (5 tot 10 ºC), lichte ruimte als een kas of een onverwarmde kamer met grote ramen, of laat ze logeren bij een kweker of tuincentrum. De planten gaan nu hun rustperiode in. Geef ze net genoeg water dat ze niet uitdrogen.

Ziekten en plagen bij citrusplanten

Spint, dip-, schild-, wol- en bladluis… Allemaal ziekten die je onmiddellijk moet behandelen. Knip zware aantasting meteen af. Geel blad betekent voedingsgebrek of verdrinkende wortels, bruine bladranden duiden op te weinig kalium. Afvallende bladeren en afstervende takken in de winter? Dan is de overwinterplek te donker of te koud.

Alles voor citrusplanten kopen

nog meer: tuinieren