Bodembedekkers

Bodembedekkers zijn handig voor in de tuin omdat ze niet veel onderhoud nodig hebben, kale stukken grond opfleuren en onkruid tegengaan. Zowel vaste planten, heesters, coniferen en eenjarigen kunnen bodembedekker zijn. Zo verwerk je bodembedekkers in jouw tuin.

Bodembedekkers - Kruiptijm

Zonnige standplaats

Bodembedekkers met grijs of behaard blad doen het goed in het zonnetje. Dit blad verdampt minder water en kan goed tegen de hitte. Bijvoorbeeld: salie (Salvia officinalis ‘Berggarten’), ezelsoor (Stachys byzantina ‘Big Ears’), gevlekte dovenetel (Lamium maculata ‘White Nancy’), vrouwenmantel (Alchemilla mollis) en ooievaarsbek (Geranium macrorrhizum).

Schaduwrijke standplaats

Bodembedekkers met glanzend blad doen het goed in de schaduw. Het blad reflecteert het licht op beschaduwde plekken. Bijvoorbeeld: dikkemanskruid (Pachysandra terminalis), maagdenpalm (Vinca minor), goudaardbei (Waldsteinia ternata), klimop (Hedera helix ‘Baltica’), dwergmispel (Cotoneaster dammeri) en grote veldbies (Luzula sylvatica).

Andere opties

Je kunt ook grote vakken maken van dezelfde soort bodembedekkers. Dit geeft rust en geeft tegelijkertijd een massale bloei. Wil je niet wachten totdat de bodembedekkers dichtgegroeid zijn? Kies dan voor kant-en-klare matten met blauwe maagdenpalm (Vinca minor) of geelbloeiende goudaardbei (Waldsteinia ternata) van bijvoorbeeld Covergreen (€65 per m²).

Voordelen bodembedekkers

  • Geen last van onkruid.
  • Water verdampt minder snel waardoor sproeien niet nodig is.
  • Geen last van gravende katten.
  • Saaie stukken tuin worden blikvangers.

Tips

  • Wil je ook in de winter kleur in je tuin? Kies dan voor een bodembedekkende wintergroene heester.
  • Zorg voor een schone ondergrond zonder wortels van onkruid.
  • Als er het eerste jaar nog onkruid opkomt, wied het dan grondig weg.
  • Een vak met dezelfde soort bodembedekkers is handig omdat je deze tegelijkertijd kunt snoeien of toppen. Dat gaat sneller en makkelijker dan het onderhoud van een gemengde beplanting.

Antiworteldoek kun je kopen via gronddoek.com, vaste planten en bodembedekkers via bodembedekkers.nl, directplant.nl en bomenzoeker.nl, heesters via directplant.nl.

In de paden en tussen borders in de tuin kun je ook onkruid tegengaan. Kies bijvoorbeeld voor een bodembedekker van kokos.

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Anoniem op 28 april 2015 om 14:49

Wilde geraniums zijn mooie bodembedekkers én vaste plantjes.

>

Anoniem op 26 augustus 2014 om 14:14

Jazeker, 's winters beschermt het de wortels van de planten tegen de kou en het voorkomt dat onkruid weer gaat groeien. Het schijnt ook katten tegen te houden, gewoon doen dus!

>

Anoniem op 18 augustus 2014 om 17:28

Is het verstandig om ook de winterperiode de tuin te voorzien van kokossnippers het staat nl mooi nu in de tuin tussen de coneferen /????????

Shop suggesties

Inspiratie suggesties