kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Alant

Is de alant een vaste plant?

De alant Inula ensifolia is een sterke vaste plant, waarvan er meer dan honderd bekend zijn. Ze variëren in hoogte van 25 cm tot wel 2 meter.

Wanneer bloeit de alant Inula ensifolia?

Inula ensifolia is een kruidachtige vaste plant met vele margrietachtige bloemen. Ze bezitten een opvallend geel hartje. Mooi staan ze in een border, tussen ander vaste planten. De bloemen bloeien in de zomermaanden juli en augustus. De gele bloemhoofdjes staan alleen of in groepjes. Inula is een verbastering van de naam Helena. De plant zou ontsproten zijn uit de tranen van Helena van Troje, de vrouw van Menelaos. Paris schaakte de mooie vrouw en daarmee ontstond de Trojaanse oorlog. Een ander soort alant is de prachtalantInula magnifica, deze komt uit de Kaukasus. Het is een mooie borderplant.

Toepassingen alant als kruid

Alant wordt al eeuwen gekweekt als geneeskrachtig kruid. De olie die wordt gewonnen uit de wortels en wortelstokjes is een goed middel bij ademhalingsproblemen maar wordt ook gebruikt in de cosmetische industrie en als zoetstof in toetjes en dranken.

Hoe kan ik de Inula ensifolia onderhouden?

Alant Inula ensifolia kan ik elke normale tuingrond staan. De planten stellen weinig eisen. Het liefst staan ze op een zonnige standplaats, maar ook in halfschaduw doen ze het wel. Droogte verdraagt de plant goed. Snoeien is bij deze plant niet nodig. Wil je hem toch snoeien om het in vorm te houden, kijk dan eens bij vaste planten snoeien.

mv155bo82mo5_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Inula ensifolia

Familie

alant

Familie latijns

ensifolia

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Geen snoei nodig.

Bemesting

Geen mest nodig.

Winterhard

volkomen

Bodem

normale tuingrond

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

25

Maximaal

25

Beschrijving

± 25 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Geel

Kleurbeschrijving

geel

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

Augustus

Overige

Groenblijvend

bladverliezend