WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zuurbes

Het jonge blad van de zuurbes Berberis thunbergii ‘Rose Glow’ dankt zijn naam aan de donkerroze gloed die over de plant zit.

Hoe herken ik de Zuurbes?

Het jonge blad heeft lichtrode, grijze en witte streepjes en vlekjes. De struik is nogal stekelig, dus niet erg geschikt voor kleine kinderen. De zuurbes kennen we allemaal. We zien hem bijna dagelijks omdat hij in veel plantsoenen en haagjes wordt gezet. De kans is groot dat je je er wel eens aan geprikt hebt. De doornen zijn meestal verborgen onder het blad en gemeen scherp. Daarom is het een ideale tuinafscheiding. Een lage haag houdt honden en katten uit de tuin. De hoge variëteiten beschermen je tegen ongewenste bezoekers.

Kan ik de Zuurbes eten?

De zuurbes dankt zijn naam vanzelfsprekend aan zijn bessen, die niet vaak worden gebruikt voor consumptie. Er zijn wel recepten met zuurbes bekend, met veel suiker, maar er zijn ook waarschuwingen dat bijvoorbeeld zwangere vrouwen ze niet mogen eten.

Wat voor soorten Berberis thunbergii zijn er?

De Latijnse naam van dit geslacht, Berberis, komt uit het Arabisch en betekent schelp. Dit kan zowel betrekking hebben op de bladvorm als op de vorm van de bessen. Van dit geslacht bestaan veel verschillende soorten. Ze verschillen onder andere in de kleur van het blad, van groen tot donkerbruin, de kleur van de bessen, van geel tot rood, en in hoogte van twintig centimeter tot drie meter. De Berberis thunbergii is de bekendste soort zuurbes, die zijn bladeren verliest in de winter. Hij bloeit geel in mei en heeft rode bessen.

Wat voor standplaats is geschikt voor Berberis thunbergii ‘Rose Glow’?

Een zuurbes groeit en bloeit het beste in de zon. In de schaduw wordt de struik kaal. Bovendien bloeit hij minder en draagt daardoor minder bessen. Hij groeit in elke tuingrond, maar ook op zandgronden. Meer informatie over verschillende soorten grond is te vinden in het artikel grondsoorten. De zuurbes is een fijnwortelige plant. Dat zorgt ervoor dat hij zeer goed in staat voedingsstoffen uit de bodem te trekken. In de buurt van de zuurbes groeien daarom weinig andere planten. Door wortelsnoei kun je een deel van de wortels verwijderen, zodat zijn omgeving in leven blijft. Gebruik hiervoor het juiste snoeigereedschap.

Hoe kan ik de Zuurbes snoeien?

De zuurbes is ijzersterk en kent een grote regeneratievermogen. Het is dus mogelijk hem vrijwel helemaal af te knippen tot een paar centimeter boven de grond. Dit is vooral handig als de struik na verloop van tijd van onderen kaal is geworden. Je kunt deze struik in het hele groeiseizoen bijknippen. Als haag kun je dit het beste doen begin juni en voor een strakke haag in de winter nog eens in september.

 

Bestel de plant direct.

1ue5q548p4pm_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Berberis 'Rose Glow'

Cult

'Rose Glow'

Familie

zuurbes

Familie latijns

thunbergii

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Eventueel afknippen in maart. Als haag in juni en september.

Bemesting

Geen mest nodig.

Winterhard

zeer goed

Bodem

normale tuingrond

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot halfschaduw

Hoogte

Minimaal

100

Maximaal

120

Beschrijving

100-120 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Geel

Kleurbeschrijving

geel

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Mei

Overige

Groenblijvend

bladverliezend