WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zonnebloem

De lichtgele bloemen van de zonnebloem Helianthus angustifolius zijn vanaf augustus te bewonderen. De plant heeft stevige stengels die echter wel ondersteund dienen te worden en de Helianthus angustifolius woekert niet.

Waar komt de zonnebloem vandaan?

Helianthus angustifolius is een zeldzaam soort. Deze zonnebloem komt uit de Verenigde Staten en heeft diep donkergroene bladeren. De gele bloem is nog het meest indrukwekkend omdat de bladeren daarvan dicht bij elkaar zitten. Deze soort lijkt op de salicifolius maar verschilt met name van kleur en bloeit eerder. Er zijn wel 100 verschillende Helianthus-soorten, vooral overblijvende maar ook eenjarigen en van die laatste is de ‘gewone’ zonnebloem veruit het bekendst. Op zijn lange steel draait de bloem met de zon mee.

Wat voor producten komen van de zonnebloem?

Helianthus ontleent zijn naam aan de Griekse woorden voor zon (helios) en bloem (anthos). De lintbloempjes zijn bij de in het wild voorkomende soorten meestal geel van kleur. De zaden van de zonnebloem zijn heerlijk om te eten, maar de zonnebloemolie wordt waarschijnlijk nog meer gebruikt.

Wat voor bodem is geschikt voor Helianthus angustifolius?

De bodem moet steeds voldoende voedsel bevatten en niet uitgesproken zuur zijn. Een zonnige standplaats ligt voor de hand. De vaste soorten kunnen gaan woekeren via de wortels. Door hun hoogte hebben de planten redelijk snel steun nodig, om te voorkomen dat ze omvallen.

css5vuy88urf_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Helianthus angustifolius

Familie

zonnebloem

Familie latijns

angustifolius

Onderhoud

Verzorging

Ondersteunen tijdens de groei.

Snoeien

Geen snoei nodig.

Bemesting

Geen bemesting nodig.

Winterhard

goed

Bodem

vruchtbare en matig vochtige gro

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Maximaal

200

Beschrijving

tot 2 meter

Kleuren

Eerste kleur

Geel

Kleurbeschrijving

geel

Bloeitijd

Begin

Augustus

Eind

September

Overige

Groenblijvend

bladverliezend