WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zomereik

Hoe hoog wordt de zomereik?

De zomereik Quercus robur is een bladverliezende, breed uitgroeiende boom die zeer verschillend van vorm kan zijn. Hij kan alleenstaand 25 m hoog en breed worden met enorm zware, bochtige takken en een slechts korte stam. Hij heeft gekruld, gelobd, donkergroen blad. De bast wordt zeer ruw en gegroefd. De eikels en blaadjes zijn duidelijker gesteeld dan bij de wintereik.

Verliest de eik in de winter zijn blad?

Quercus of eik is een geslacht van bladverliezende en ook wel groenblijvende bomen en enkele heesters. Ze worden gekweekt vanwege de imposante groeiwijze, het mooie blad dat vaak prachtige herfstkleuren kan vertonen en in enkele gevallen om de vruchten, de eikels.

Is de zomereik winterhard?

Laat in het voorjaar bloeien ze onopvallend groenig-geel. Daarna worden de eikels gevormd. De bomen komen alleen op het noordelijk halfrond voor en zijn volledig winterhard of goed vorstbestendig. De imposante eiken uit onze bossen hebben altijd grote indruk gemaakt. Heilige bomen in de wouden waren vaak eiken. De Keltische druïden kenden enorme heilzame krachten toe aan maretakken die op eiken groeiden. De eik levert hardhout dat ook onbehandeld heel lang meegaat. De bomen hebben vaak een knoestige grillige groeiwijze en kunnen enorm oud worden.

Zomereik Quercus robur onderhoud

Eiken groeien graag in zon of halfschaduw en hebben diepe, goed doorlatende grond nodig. Zwaardere grond wordt moeilijk verdragen. Daarop ontwikkelen ze zich minder goed.

Hoe kan ik de zomereik snoeien?

Snoei is nauwelijks nodig en is vakwerk. Het moet met kennis van zaken gebeuren om de karakteristieke vormen vast te houden. Als de boom eenmaal goed groeit, heeft hij verder weinig zorg nodig.

 

Bestel de plant direct.

lrn5b9p8oyqk_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Quercus robur

Familie

zomereik

Familie latijns

robur

Onderhoud

Verzorging

Geen bijzondere zorg nodig.

Snoeien

Juni lichte snoei. Oktober zware snoei.

Bemesting

Geen mest.

Winterhard

zeer goed

Bodem

iedere, niet te zware tuingrond

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

2500

Beschrijving

25 meter en meer

Kleuren

Eerste kleur

Geel

Tweede kleur

Groen

Kleurbeschrijving

gelig groen

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Juni

Overige

Groenblijvend

bladverliezend