WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zoete kers prunus udense spaanse

De zoete kers Prunus avium ‘Udense Spaanse’ is matig productief. De bloei valt in mei.

Is de Zoete Kers eetbaar?

Prunus avium is de zoete kers en heeft lekkere zoete kersen. Er is ook een zure kers of kriek waarvan de wetenschappelijk naam Prunus cerasus luidt. De zoete kers stamt zeer waarschijnlijk uit de gebieden rond de Zwarte en de Kaspische Zee, waar hij duizenden jaren geleden al werden geteeld. Maar dat gebeurde ook in China al heel vroeg. Zoete kersen hebben witte, maar ook wel roze of zelfs rode bloemen. Groene blaadjes aan de voet van de bloemtros ontbreken. Zijn naam dankt deze kers aan de plaats Uden waar voor de Tweede Wereldoorlog tweederde van de de Brabantse kersenproductie werd gerealiseerd. Het is een prachtboom die stevige roodgele vruchten geeft, die lekker smaken en zeer goed tegen regen bestand zijn (barsten en smetten niet snel). De vruchten rijpen middelvroeg (4-6e kersenweek; juli) en kunnen zowel vers gegeten als verwerkt worden. De vruchtdracht is wisselend.

Hoe groot wordt de Prunus avium ‘Udense Spaanse’?

Bij zoete kersen is kruisbestuiving noodzakelijk voor een goede vruchtzetting. Problemen met de vruchtopbrengst zijn meestal te wijten aan een slechte kruisbestuiver of een te vorstgevoelige standplaats. Het worden over het algemeen grote bomen of flinke struiken, afhankelijk van de onderstam waarop ze zijn geënt. Daarom zijn ze niet geschikt voor een kleine tuin. De keuze van onderstam hangt ook van de groeiplek/grondsoort af. De zoete kers ‘Udense Spaanse’ is een oud, lokaal ras dat een gezonde, rustieke boom vormt, die 10 meter hoog kan worden als hij op hoogstam is geënt.

Welke vruchten horen bij de Prunus?

Het geslacht Prunus is enorm groot. De kers hoort erbij, maar ook de sierkers en de pruim, de sleedoorn, de wintergroene laurierkers, de bospest of vogelkers, abrikozen en perziken. Wat ze gemeen hebben is de steenvrucht, de vrucht met meestal één harde kern. Veel soorten zijn hier wel winterhard, maar kunnen te lijden hebben van late vorst in het voorjaar, wat de vaak schitterende bloei kan ruïneren. De hangende takken en de prachtige bloemen in de lente zorgen voor een idyllische aanblik.

Bestel de plant hier.

o6u5xha890l3_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Prunus 'Udense Spaanse'

Cult

'Udense Spaanse'

Familie

zoete kers

Familie latijns

avium

Onderhoud

Verzorging

Bescherm kersen. Geef water bij langdurige droogte.

Snoeien

Zonodig in september.

Bemesting

Bemest in het voorjaar.

Winterhard

goed

Bodem

iedere normale tot zelfs vrij zw

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Beschrijving

afhankelijk van onderstam

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Mei

Overige

Groenblijvend

bladverliezend