kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zilverlinde

De zilverlinde Tilia tomentosa ‘Pendula’ heeft afhangende takken die soms tot op de grond reiken. De zilverlinde is vooral geschikt voor grotere tuinen en voor parken. Wanneer de wind door de bladeren ruist, glinstert de onderkant van het bladerdek zilverachtig. Deze soort heeft weinig last van bladluis en ‘druipt’ daarom minder dan andere soorten.

Hoe oud kan de Zilverlinde worden?

Het bijzondere van de linde is dat zij beschikt over een bijna onbeperkt vermogen tot groei en regeneratie van stam en takken. Daardoor kan de linde meer dan duizend jaar oud worden. Deze eigenschap speelde een rol in diverse geloven bijvoorbeeld ter verering van Freija of Maria. Ook ter ere van een geboorte wordt volgens een oud gebruik een linde geplant om voor eeuwen dit moment met zich mee te dragen. De linde is een typisch Nederlandse boom die al meer dan 5000 jaar voorkomt in ons land. Echter, de laatste eeuwen tref je de linde in de natuur zelden aan. Wel zie je de linde in Europa overal terug in aangelegde parken of lanen (Berlijn – Unter den Linden).

Is de Zilverlinde een leiboom?

Ook wordt de linde veel toegepast als leiboom. Dit biedt een natuurlijke bescherming op hoogte tegen de zon en inkijk. Linden zijn op hun mooist in de zomer wanneer het frisgroene loof wordt begeleid van vele heerlijk geurende bloemen. Deze lindebloesem wordt veel bezocht door bijen, die hiervan bijzondere honing maken. De bloesem kan ook gebruikt worden als geneeskrachtige thee. Daarnaast biedt de linde mooi zacht hout, dat gebruikt wordt voor uiteenlopende gebruiksvoorwerpen en gebrand lindehout wordt gebruikt als houtskool.

Wanneer kan ik de Tilia tomentosa ‘Pendula’ snoeien?

Snoei van de Tilia tomentosa ‘Pendula’ is goed mogelijk vanwege het vermogen tot regeneratie. De stam dient vrij gehouden te worden van te lage zijtakken. Dit kunt je in juni doen.

Meer artikelen zijn te lezen op onze site. Daarnaast kan je via onze tuinblog op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws.

eu251tj8xyeq_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Tilia 'Pendula'

Cult

'Pendula'

Familie

zilverlinde

Familie latijns

tomentosa

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Snoei tussen oktober en maart. Verwijder in juni lage taken.

Bemesting

Geen mest nodig.

Winterhard

goed

Bodem

vrijwel alle soorten zijn geschi

Vochtigheid

matig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw, Schaduw

Beschrijving

volle zon tot schaduw

Hoogte

Maximaal

2500

Beschrijving

tot 25 meter

Kleuren

Eerste kleur

Geel

Kleurbeschrijving

geel

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Juli

Overige

Groenblijvend

bladverliezend