WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zilverkaars

De zilverkaars Cimicifuga simplex ‘White Pearl’ heeft een andere naam gekregen: Actaea simplex ‘White Pearl’. Maar bij de meeste kwekerijen wordt de plant nog onder de ‘oude’ naam aangeboden; daarom wordt deze in de Plantenindex ook zo genoemd.

Wat voor bloemen krijgt de Zilverkaars?

De Cimicifuga simplex ‘White Pearl’ heeft crèmewitte bloemen en overhangende aren. Deze komt uit Oost-Azië. Dit is waarschijnlijk de meest bekende zilverkaars, hetgeen vermoedelijk mede te danken is aan de late bloeiperiode. De bloei komt vaak pas eind september goed op gang. Dit combineert goed bij struiken met een mooie herfstkleur. De witte bloemen zijn dan aanwezig in overhangende, vrij dikke aren. De planten worden meestal niet hoger dan anderhalve meter.

Wat voor soorten Zilverkaas zijn er?

Cimicifuga is een geslacht van vrij hoge vaste planten met decoratief blad. Ze gedijen het best in de halfschaduw. In het najaar produceert deze plant kleine witte bloemen die in lange aren of pluimachtig vertakte trossen zijn verzameld. Ze geuren heerlijk en kunnen wel een halve meter lang worden. Ze steken dan schitterend af tegen een donkere achtergrond. Opmerkelijk is dat delen van de bloemen al direct na het openen afvallen. Andere onderdelen van de bloemen zijn vrijwel volledig afwezig. Desondanks blijft het geheel bepaald indrukwekkend. Er zijn in totaal slechts 10 soorten bekend. De naam Cimicifuga dankt deze plant aan de soort foetidus, die in de achttiende eeuw werd gemalen en gestopt in matrassen en kussens om luizen (cimicis) te verjagen (fuga).

Wat voor standplaats is geschikt voor Cimicifuga simplex ‘White Pearl’?

Zilverkaarsen groeien graag in humusrijke, voldoende vochtige grond. Halfbeschaduwde standplaatsen hebben de voorkeur. Geef de zilverkaars in het eerste seizoen regelmatig water. Het duurt meestal enkele jaren voordat deze planten zich goed hebben ontwikkeld. Men moet echt wat geduld hebben. Jaarlijks wat bladcompost rond de planten strooien helpt. Wellicht is het artikel zelf composteren interessant. In droge zomers (extra) water geven is noodzakelijk, want anders kunnen de bladeren verdorren en kan de bloei achterwege blijven.

xxu5sz183v72_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Cimicifuga 'White Pearl'

Cult

'White Pearl'

Familie

zilverkaars

Familie latijns

simplex

Onderhoud

Verzorging

Geef extra water in droge zomers

Snoeien

Geen snoei

Bemesting

In het voorjaar bladcompost rond de planten strooien

Winterhard

goed

Bodem

luchtige, humusrijke grond

Vochtigheid

voldoende vochtig noodzakelijk

Licht

Type

Halfschaduw

Beschrijving

halfschaduw

Hoogte

Minimaal

100

Maximaal

150

Beschrijving

1-1,5 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

crèmewit

Bloeitijd

Begin

September

Eind

Oktober

Overige

Groenblijvend

bladverliezend