WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Yoshinokers

De Yoshinokers Prunus yedoensis is een negentiende-eeuwse kruising afkomstig uit Japan. De wetenschappelijke naam is nog preciezer: yedoensis betekent uit Tokio. Het wordt een vrij grote boom tot 12 meter hoog en bijna even breed en is dus niet geschikt voor de kleinere tuinen.

Wanneer bloeit de Yoshinokers?

De Prunus yedoensis bloeit prachtig wit in maart-april. De bast is niet bijzonder opvallend, maar heeft de van veel prunussen bekende horizontale tekening. Het herfstblad vertoont een meer of minder intense oranjerode verkleuring. Dit is afhankelijk van de vorige zomer en de grondsoort. De bloemen zijn in de knop lichtroze, maar bloeien wit uit.

Wat valt er onder het soort Prunus?

Prunus is enorm groot. De kers hoort erbij, maar ook de sierkers en de pruim, de sleedoorn, de wintergroene laurierkers, de bospest of vogelkers, abrikozen en perziken. Wat ze gemeen hebben is de steenvrucht, de vrucht met meestal één harde kern. Veel soorten zijn hier wel winterhard, maar kunnen te lijden hebben van late vorst in het voorjaar, wat de vaak schitterende bloei kan ruïneren. De hangende takken en de prachtige bloemen in de lente zorgen voor een idyllische aanblik.

Wat voor grondsoort is geschikt voor de Prunus yedoensis?

Prunus is niet erg kritisch wat betreft de grondsoort, een normale goed verbeterde tuingrond is voldoende. Er zijn verschillende ziekten waar deze boom last van zou kunnen krijgen, maar in de praktijk treden ze zelden op. Prunus yedoensis vraagt licht kalkhoudende tot pH-neutrale grond die zeer goed gedraineerd moet zijn. Verder is een plek in de zon een absoluut vereiste. Snoei moet zoveel mogelijk worden vermeden en mag nooit in het vroege voorjaar worden uitgevoerd.

Is het nodig om de Yoshinokers te snoeien?

Over het algemeen is er niet veel snoei nodig. Als je wilt snoeien, doe je dat het best na de bloei. Eigenlijk kun je volstaan met de boom in zijn mooie vorm te houden.

 

Bestel de plant direct.

5jg5csj8f8z5_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Prunus yedoensis

Familie

Yoshinokers

Familie latijns

yedoensis

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Geen snoei.

Bemesting

In voorjaar basisbemesting.

Winterhard

goed

Bodem

liefst iets kalkrijke, goed door

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Maximaal

1200

Beschrijving

tot 12 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

Maart

Eind

April

Overige

Groenblijvend

bladverliezend