WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Sneeuwbal

De sneeuwbal Viburnum bodnantense ‘Charles Lamont’ heeft de donkerste bloemen en wordt daarom gezien als het mooiste ras.

Wat voor soorten Sneeuwbal zijn er?

Het geslacht Viburnum bestaat uit ongeveer 150 soorten heesters en kleine bomen die allemaal een hoge sierwaarde hebben. Er zitten zowel bladverliezende als groenblijvende soorten bij. Ze bloeien meestal wit met grote aantallen bloempjes in schermen die vaak een halve bolvorm aannemen. Vandaar de naam sneeuwbal. Deze struik kan vrij snel veel plaats innemen. Binnen dit geslacht is deze sneeuwbal een opmerkelijke struik. Waar andere soorten sneeuwbal ook al vroeg bloeien, is deze er helemaal vroeg bij. Afhankelijk van het weer kan de bloei al in november beginnen en duren tot ver in het voorjaar. Waarschijnlijk bloeit jouw struik de hele winter en daar zijn er maar weinig van. Bij vorst stopt de bloei tijdelijk, maar bij dooi wordt die weer hervat.

Wat voor bloemen krijgt de Viburnum bodnantense?

Hoewel de naam anders doet vermoeden, zijn de bloemen niet direct sneeuwwit. In de knop zijn ze bijna rood, bij het openen roze en pas later verkleuren ze richting wit. Ze geuren heerlijk, maar omdat het nog te koud is voor insecten die de bloemen zouden kunnen bestuiven, worden nooit besjes gevormd. Na de bloei is deze struik niet meer zo bijzonder, tot de herfst. Dan krijgen de bladeren mooie herfstkleuren en maken snel plaats voor een nieuw bloeiseizoen.

Wat voor bodem is geschikt voor de Viburnum bodnantense ‘Charles Lamont’?

Vrijwel alle soorten groeien goed in de zon en lichte schaduw en ze houden van iets zure, humusrijke, voedzame grond. Geef Viburnum in droge tijden water.

Is het nodig om de Sneeuwbal te snoeien?

Snoeien is niet nodig, maar na de bloei kun je hem terugknippen om de vorm in stand te houden. Na een strenge winter kun je de struik controleren op doodgevroren takken, die kun je in het voorjaar kunt wegknippen. Als de bloemen wegblijven, is verjongingssnoei nodig. Deze sneeuwbal heeft een voorkeur voor humusrijke grond. Elk najaar kun je hem daarmee bemesten. Het onderhoud van de sneeuwbal is beperkt. De natuurlijke vorm van de wintersneeuwbal is erg mooi en daardoor hoeft je niet te snoeien. Moet dit toch gebeuren bijvoorbeeld vanwege de grootte, dan kan dit het beste in maart gebeuren.

 

Bestel de plant direct.

r4d5jip82rzb_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Viburnum 'Charles Lamont'

Cult

'Charles Lamont'

Familie

sneeuwbal

Familie latijns

bodnantense

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Geen snoei nodig.

Bemesting

In het najaar bemesten met humusrijke grond.

Winterhard

goed

Bodem

alle voedselrijke bodems

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw, Schaduw

Beschrijving

zon tot schaduw

Hoogte

Minimaal

250

Maximaal

250

Beschrijving

2,5 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit tot roze

Bloeitijd

Begin

November

Eind

Maart

Overige

Groenblijvend

bladverliezend