WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Wederik

De wederik Lysimachia ciliata is een mooie borderplant, bijvoorbeeld samen met Salvia nemorosa en Veronica longifolia ‘Blauriesin’. Het is een opgaande, vaak woekerende soort die 75 tot 100 cm hoog wordt. De citroengele hangende bloemen bevinden zich in ijle trossen. De bloei vindt plaats in juli-augustus.  De Lysimachia ciliata komt uit Noord-Azië.

Wat is de medicinale werking van de Wederik?

Wederik heeft vele toepassingen gekend. Zijn wetenschappelijke naam Lysimachia komt van Lysimachos, een geneeskundige uit de Oudheid, die de eigenschappen van deze plant zou hebben ontdekt en gepubliceerd. Wederik werd als kruid gebruikt om vee rustig te houden. Hij houdt namelijk stekende insecten en vliegen op afstand. Een andere verklaring van de geslachtsnaam zou kunnen komen van het Griekse luoo, ‘opheffen’ en mache, ‘strijd’. Men gebruikte deze plant om een ongelijk span ossen of paarden tot rust te brengen. Er werd dan een tak op juk of gareel gelegd, waardoor de dieren rustig werden. Na de Middeleeuwen wordt de plant toegepast als middel tegen koorts en scheurbuik. Uit de plant zijn ook verschillende kleuren verfstof te halen. Uit de wortelstok is een mooie kleur bruin te extraheren en de bladeren en stengels geven een gele kleur.

Wat voor standplaats is geschikt voor Lysimachia ciliata?

De planten komen zowel in de zon als de schaduw voor. Ze hebben een voorkeur voor vochtige tot zelfs natte, maar wel goed doorlatende grond. Veel humus is een voordeel, maar niet noodzakelijk. Ook hoeft de grond niet rijk te zijn. Deze soort kan meer droogte verdragen dan de meeste andere soorten. Hij woekert daardoor ook minder. Zon wordt geprefereerd, maar wat schaduw wordt goed verdragen. De plant moet in bedwang gehouden worden, want hij heeft wel de neiging tot woekeren.

Meer weten over verschillende soorten wederikken? Neem dan een kijkje in de plantenindex.

11i5mvo8r79j_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Lysimachia ciliata

Familie

wederik

Familie latijns

ciliata

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

In het voorjaar opschonen en eventueel afsteken.

Bemesting

Na het opschonen een organische basisbemesting geven.

Winterhard

volkomen

Bodem

normale tuingrond

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot lichte schaduw

Hoogte

Minimaal

75

Maximaal

100

Beschrijving

75-100 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Geel

Kleurbeschrijving

zwavelgeel

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

Augustus

Overige

Groenblijvend

bladverliezend