WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Wilde bertram

De Achillea ptarmica, wilde bertram, komt uit Europa (ook in Nederland en België), West-Azië. Het zijn goed bruikbare borderplant. Als buren kunnen onder andere Lythrum salicaria ‘The Beacon’, Iris sibirica ‘Silver Edge’, Lobelia fulgens ‘Queen Victoria’ en Lysimachia ephemerum toegepast worden.

Wanneer staat de Wilde bertram in bloei?

Het is een wat slordig groeiende plant waarvan de stengels veelal niet rechtop blijven staan. In de grond zijn talloze uitlopers aanwezig waarmee de plant zich sterk kan uitbreiden. Van nature komt hij vooral voor op vochtige grond. De donkergroene bladeren zijn lijnvormig. De witte bloemhoofdjes zijn verzameld in tuilen en aanwezig in de maanden juli-augustus. Het geslacht Achillea is genoemd naar Achilles die deze plant in de Griekse mytologie gebruikte om wonden te genezen. Het is een veelal vrij sterke plant met meestal geveerde, soms zijdeachtig behaarde bladeren. De kleuren geel en wit zijn sterk vertegenwoordigd.

Welke soorten Achillea ptarmica zijn er?

Sommige soorten, zoals Achillea filipendulina, hebben een sterke geur. De groeihoogte loopt uiteen van amper 10 cm tot ruim 110 cm. Het zijn uitgesproken zomerbloeiers, van juni tot augustus kunt u ervan genieten. De talloze soorten worden in het wild vooral aangetroffen in de gematigde zones van de oude wereld. Twee soorten, namelijk Achillea millefolium (duizendblad) en Achillea ptarmica (wilde bertram) komen ook in Nederlands en België voor. Sommige soorten en cultivars leven vrij kort en moeten regelmatig opgenomen en gedeeld worden.

Wat voor bodem wenst de Wilde bertram?

In algemene zin stellen de meeste soorten weinig eisen aan de grond. Wel moeten ze zonnig staan. Enkele hogere soorten hebben steun nodig, vooral als de grond rijk aan voedingsstoffen is.

Is het nodig om de Wilde bertram te snoeien?

Snoei de wilde bertram na de bloei of in het voorjaar. Na 4 tot 5 jaar oprooien en opnieuw uitplanten.

Bestel de plant hier.

wxu5my28je04_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Achillea ptarmica

Familie

wilde bertram

Familie latijns

ptarmica

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Na de bloei of in het voorjaar.

Bemesting

Geen bemesting nogig.

Winterhard

zeer goed

Bodem

elke normale tuingrond

Vochtigheid

vrij groot tot matig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

50

Maximaal

75

Beschrijving

50-75 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit, lichtroze

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

Augustus

Overige

Groenblijvend

bladverliezend