WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Waterlelie

De waterlelie Nymphea ‘Atropurpurea’ vormt dieprode bloemen met een schitterende fluweelachtige glans. Daarin werken de geelrode harten als kleine zonnetjes. Het blad van de Nymphea ‘Atropurpurea’  loopt wat roodachtig uit, wordt later groen. Een plant voor ondiepe tot middeldiepe vijvers. Erg mooi!

Wat is er bijzonder aan de waterlelie?

‘Ik heb de witte waterlelie lief,
daar die zo blank is en zo stil haar kroon
uitplooit in ’t licht.
Rijzend uit donkerkoele vijvergrond,
heeft zij het licht gevonden en ontsloot
toe blij het gouden hart.
Nu rust zij peinzend op het watervlak
en wenst niet meer…’

Aldus de schrijver Frederik van Eeden. Hij gebruikte de waterlelie als inspiratiebron. Net als een aantal andere kunstenaars, waarvan de schilder Claude Monet de beroemdste is. Nadat Monet waterlelies had geplant, heeft hij de schoonheid van zijn vijver en de bloemen ontdekt. Vanaf dat moment tot aan zijn dood is dit zijn favoriete schilderobject geweest. Zijn schilderijen van waterlelies en zijn huis met vijvers in Giverny zijn wereldberoemd geworden. De waterlelie is de koningin onder de waterplanten omdat zij de mooiste bloemen draagt. Van oorsprong komt de witte waterlelie in de natuur in Nederland en België voor. Door ze te kruisen met Noord-Amerikaanse soorten zijn talloze kleuren van geel naar rozerood ontstaan.

Waar kan ik de Nymphea ‘Atropurpurea’ het beste planten?

De wortels van deze planten dienen altijd vorstvrij te staan in de vijverbodem, wat in ondiepere vijvers soms een probleem is. Waterlelies bloeien pas als het water aan het begin van de zomer door de zon is opgewarmd, maar kunnen bij goed weer een aantal maanden bloeien. In natuurlijke vijvers kan de Nymphea ‘Atropurpurea’  in de bodem worden geplant. In kunststof vijvers worden speciale mandjes of netten met vijveraarde gebruikt. De grootte van het mandje is belangrijk. Een te kleine mand zorgt voor te weinig voedsel en daarmee voor een beperkte groei en bloei. Een te grote mand kan er toe leiden dat de waterlelie na verloop van tijd het hele wateroppervlak heeft bedekt. Stem dit af met een hovenier of tuincentrum. Meer informatie is te vinden in het artikel vijverplanten planten

Is het nodig om de Nymphea ‘Atropurpurea’ te snoeien?

Als de bladeren een te groot deel van de vijver afdekken, komt er geen licht in de vijver. Daardoor ontstaat een gebrek aan zuurstof in de vijver. De bladeren vormen een ‘berg’ en de planten bloeien minder goed. Om dit te vermijden, kun je in de zomer de oudste bladeren wegsnijden. In het voorjaar uit het water halen, de oudste wortelstokdelen wegsnijden en de jonge opnieuw inplanten helpt het best en moet om de 4 à 5 jaar gebeuren. Als waterlelies last hebben van insecten zoals luizen kun je die het best er gewoon van afspoelen. Het vormt een ideale voedselbron voor de vissen in de vijver. De planten kunnen in ondiepe bakken ’s winters moeilijk overleven. Zet ze dan in een diepere vijver of haal ze uit het water en laat ze in vochtige tot natte grond of in een emmer water binnen vorstvrij overwinteren.

Meer weten over vijvers? Neem dan eens  een kijkje in het dossier vijvers op onze website.

fed5dsi8ceyf_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Nymphaea 'Atropurpurea'

Cult

'Atropurpurea'

Familie

waterlelie

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Tijdig delen; oud blad weghalen"

Bemesting

Geen mest nodig.

Winterhard

goed

Bodem

goede vijvergrond

Vochtigheid

vijverplant met drijvend blad

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Beschrijving

30-80 centimeter diep water

Kleuren

Eerste kleur

Rood

Kleurbeschrijving

warmrood

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

September

Overige

Groenblijvend

bladverliezend